Solfärgat garn #2 – sommaren 2023

Förra sommaren testade jag på solfärgning för första gången. I år tyckte jag det var dags igen och letade fram min glasburk. Den 1 juli (sista varma dagen för den här sommaren…) gick jag ut på promenad och letade lite växter att ha i detta års solfärgning. Jag hade sett lite renfana runt omkring här där jag bor så det kändes som en självklarhet att stoppa ner i denna sommars burk. Jag hittade också johannesört som jag plockade med mig. Båda de växterna är ju ”kända” växtfärgningsväxter. Ett litet wild card som jag också plockade med var rallarros.

Väl hemma så värmde jag upp lite vatten på spisen och sedan plockade jag fram en härva av Kampes två-trådiga ullgarn och delade upp den så jag färgade 50gram istället för en 100g härva. Garnet var redan förbetat med alun. Jag varvade garnet med växterna och hällde sedan över vattnet. Man kan använda kallt vatten också men jag kände för att ha lite värme i direkt för att ”hjälpa till” med färgningen. Högst upp la jag en plastpåse för att undvika mögelangrepp innan jag stängde ihop burken.

Glasburken har sedan stått utomhus i solen från 1 juli – 11 augusti. Då öppnade jag den och plockade ut garnet och sköljde ur garnet. Jag hade i lite fintvättmedel också för att det inte skulle lukta så mycket. Det hjälpte dock knappt denna gång, var någon väldigt stark doft i garnet så jag tvättade ur det med en skvätt ättika också. Det hjälpte lite mer åtminstone. Sen tror jag att resten av lukten försvinner med tiden. Det luktar inte äckligt, bara någon stark lite konstig blöt blomdoft liksom.

Årets solfärgning fick en extremt stark färg. Det överraskade mig lite faktiskt. Men det är väl kanske den kända johannesörten och renfanan som har gjort sitt. Tycker färgen nästan är neongul och den drar lite åt lime i vissa ljus också! Men det var roligt att färga i år igen och ser nu fram emot nästa års solfärgning.

Lämna ett svar