Växtfärgat garn med rödkål #4

I slutet av februari så tog jag upp färgningsgrytorna igen från källaren. Denna gång blev det med rödkål och Kampes två trådiga ullgarn (vit bas).

Jag gjorde som jag brukar ungefär och experimenterade inte med något PH-värde denna gång, utan lät färgen bli som den blev. Kokade först upp ungefär 400g hackad rödkål med ca 4.5 liter vatten. Det lät jag vara på värme i cirka en timme och sedan fick det stå och svalna till dagen efter. Då la jag ner det redan alunbetade garnet i vanligt vatten i cirka en halvtimme. Sedan la jag ner garnet i det kalla färgbadet och värmde sedan upp till runt 80 grader där jag höll temperaturen cirka en timme. Sedan fick det ligga i badet och svalna och det låg nog kvar två dagar innan jag tog upp och tvättade ur garnet. Denna gång var jag lite försiktig med tvättmedel och körde en olivtvål med pH 7, för jag ville inte ändra färgen i sluttvätten.

Alltid när man färgar med rödkål ser det så lila ut när det ligger i grytan, men sedan blir det lite mer blått när det torkar. Men tycker det blev en fin nyans denna gång iaf!

Lämna ett svar