VEM ÄR JAG?

Jag heter Annika och det är jag som driver Litevirkning. Skapandet och att vara kreativ är en stor del av mitt liv och jag skulle numera säga att det är min livsstil. Jag andas och lever allt som har med handarbete att göra. Garn, färgning, vikning, stickning, sömnad och broderi. Allting känns lockande att utforska och lära mig mer om, vilket jag också gör i den takt som jag hinner med. 

Den lilla tid på dygnet då jag inte jobbar eller handarbetar så gillar jag att lyssna på musik och podcast, vara ute i naturen, blogga, spela tv-spel och äta choklad. Jag är en kreativ person som är noggrann med allt jag gör och målinriktad med det jag verkligen vill här i livet.

HUR JAG BÖRJADE MED VIRKNING

På sensommaren år 2014 bestämde jag min för att försöka skaffa en ny hobby då jag ofta satt och gjorde ingenting. När jag började att fundera på vad jag skulle kunna tänka mig att prova på för hobby så hade jag i stort sett två krav: att kunna lyssna på musik samtidigt och att kunna utföra hobbyn hemma. Av okänd anledning dök tanken om virkning upp hos mig och låg och grodde under sommaren i några veckor. Min relation innan dess till virkning var endast några försök av att farmor försökte lära mig virka i min barndom. Men då var jag inte tillräckligt intresserad så det stannade på några enstaka virktillfällen som jag knappt minns.

Men fredagen den 29e august 2014 så bestämde jag mig för att i alla fall prova på att virka lite. Jag lånade en gammal virknål och något gammalt garn som min mamma hade liggandes och satte igång. Samma helg skrev jag detta och resten är väl historia: 

Nu har jag börjat virka. Jag måste ju ha något att göra hela hösten, så varför inte lära sig hur man virkar diverse saker. Vore kul att kunna och göra lite snygga saker. Har börjat med att göra lite provlappar för att fästa hur man virkar fm. lm, s och så vidare. Inte kommit alltför långt, men i morse lyckades jag dra ihop en skål. Trots att jag gjorde fel så blev den rätt okej ändå. Beställde en bok igår också så jag kan lära mig lite mer från, förhoppningsvis förstå hur man läser mönster, känner att jag har lite problem med det. Men det ska väl gå det också tillslut!”

HUR LITEVIRKNING STARTADE OCH HAR UTVECKLATS

Ungefär ett halvår efter att jag hade börjat virka så kände jag att jag ville starta en blogg där jag kunde dokumentera min virkning. Jag funderade lite på bloggnamn och kom fram till ”litevirkning”. Tanken med namnet var helt enkelt att jag virkade lite och tänkte använda bloggen att samla det som jag redan hade virkat och skulle virka framöver, alltså lite virkade saker = litevirkning. Ett samlingsställe där jag skulle kunna se alla mina virkade alster helt enkelt.
 
Eftersom jag var ganska ny på virkning så hade jag som tur var kvar allt jag hade virkat under hösten. Så jag fotade det och la upp varje alster på bloggen. Därmed hade jag startat litevirkning.se. Mitt huvudsyfte med bloggen i början var som ett arkiv för mig själv med mina virkade alster. Sedan dess har jag fortsatt att lägga upp allting som jag har virkat färdigt. Jag har alltid tyckt det varit viktigt att länka till mönster och skriva vad jag har använt för garn och virknål. Detta då jag tyckte det var väldigt jobbigt i början av mitt virkningsliv när jag hittade något fint och jag inte alls hade koll på vilka garner som fungerade hur och vilken virknål som passade till vad. Jag ville att alla som blir inspirerade av något hos mig ska få förslag på garn och virknålsstorlek samt alltid kunna hitta till mönstret.
 
Under åren som gått så har jag utvecklat bloggen på lite olika sätt. Jag började med att ha lite mer olika kategorier som tillhör virkningslivet. Jag la till tex. materialhörnan där jag berättar om olika material, garn och virknålar som hör till virkning. Jag startade även upp en kategori: virkningsrelaterat där jag lägger upp saker som rör virkning fast som inte är virkat. Jag tycker också att det är roligt att lägga ner tid på inläggen och att fota mina virkade alster. Detta har lett till att inläggen har utvecklats genom åren.
Under hela resan med litevirkning har jag också utvecklats och blivit egen mönsterdesigner. Jag började med att lägga upp endel mönster på bloggen och övergick sedan till att lägga upp själva mönstrena på Ravelry istället. Ravelry är en stor mönsterbank för virkning och stickning som används flitigt inom denna värld. Numera hittar ni länkar till alla mina mönster under fliken Mönster i huvudmenyn

Från ungefär 2020 har jag också låtit andra handarbeten tagit plats på bloggen. Jag ville inte låsa bloggen till virkningen när mitt intresse för handarbete utvecklades så jag bestämde mig för att låta andra handarbeten få synas också. Numera har jag en flik för stickning och även plats för sömnad, broderi och växtfärgat garn. 
 
Så litevirkning.se är verkligen en dokumentation av hela mitt handarbetande liv. Sidan innehåller exakt allting som jag handarbetat sedan jag startade virka 2014, vilket jag tycker är väldigt kul!  Jag älskar även att se vilka nya möjligheter Litevirkning öppnar för mig och jag ser fram emot att mitt handarbetade liv fortsätter att utvecklas på nya spännande vis!
Så välkommen att inspireras tillsammans med mig!

KONTAKTA MIG

JAG FINNS OCKSÅ HÄR