Växtfärgat garn med gult lökskal (efterbad)

Här kommer då fortsättningen på mitt förra inlägg. Efter att jag hade färgat det första badet som verkligen fick stark orange färg så fanns det fortfarande färg kvar i vattnet. Jag hade sparat lökskalen som jag kokade upp första omgången så jag bestämde mig helt enkelt för att fortsätta färga. Jag hällde tillbaka lökskalen i mitt färgbad igen och tänkte att jag kanske kunde få ut lite extra färg om jag kokade upp badet igen. Jag har ingen aning om det gav något mer men jag tror faktiskt det. För jag tyckte badet ändrade sig lite efter att jag hade kokat allt igen och lät det så och svalna i ett dygn.

Sen kunde jag alltså färga igen. Jag silade ur alla lökskal igen och använde återigen färdigbetat garn (med alun). Detta garn var dock av en annan sort, nämligen Kampes två-trådiga och dessutom på ljusgrå bas. Jag la garnet i blöt i ungefär en halvtimme innan jag stoppade ner det i grytan. Som vanligt värmde jag upp till ungefär 80 grader och höll den temperaturen under cirka en timme. Sedan lät jag det svalna i kastrullen tills dagen efter innan jag sköljde ur det med en liten skvätt ulltvättmedel.

Tycker det var väldigt häftigt att man verkligen kunde se i badet att färgen hade försvunnit denna gång. Kolla bara badet innan jag la i garnet och badet efter att jag hade tagit upp det. Så stor skillnad i nyans!

Garnet tog åt sig bra och det blev väldigt mycket mer gult än det förra badet. Tänker att det är dels för att jag färgar på en grå bas denna gång och dels att det faktiskt inte är kvar lika mycket färg som det var i det första badet (antagligen mest det sistnämnda). Men väldigt roligt att experimentera med och se hur allt blir. Det roliga med växtfärgning är ju att det blir som det blir liksom! Gillar i alla fall denna gula färg också, den är ganska mycket mer ”kraft” i än mina andra växtfärgade gula garner. Jag tyckte tex att det jag färgade på kanadensiskt gullris blev väldigt gult, men när det här garnet tog plats bredvid det så drog helt plötsligt ”gullrisgarnet” mot grönt istället. Det är också en till sak som är väldigt spännande med växtfärgning, att garnerna verkligen ändrar färg beroende på ljus och vad som är bredvid dom. En annan sak jag upptäckt när jag färgat på ljusgrå bas är att garnet blir nästan lite mer melerat än om man bara har vit bas. Det är roligt!

Avslutar detta inlägg med lite bilder på garnen ihop. Tänk att samma lökskal kan ge så olika nyanser! Det är verkligen en hel vetenskap bakom att färga med naturen. Och jag känner mig verkligen fast just nu i att tänka på växtfärgning, jag är SÅ sugen på mer hela tiden. Vi får se vad nästa bad blir, har just nu lite gamla te-påsar, rödlöksskal samt avokado (i frysen) liggandes. Får passa på att färga på matrester på vinterhalvåret så jag kan ägna mig mer åt växter på sommaren!

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Linnéa

    Vad lustigt att det kan bli sådan skillnad i färg. Naturfärgning är verkligen magiskt 😊

Lämna ett svar