Växtfärgat garn med rödkål & avokado

Blev sugen på att fortsätta experimentera lite med färgning av ”halva härvor” efter min förra färgning. Eftersom det är sommar och jag är ledig så är det ju också enkelt att färga nu när man har lite mer tid åt det! Denna gång bestämde jag mig för att färga hälften av härvan med rödkål (hade en halv liggandes i kylen) och andra halvan med avokadoskal (hade x antal skal och kärnor liggandes i frysen).

Som vanligt har jag använt mig av Kampes 2-trådiga ullgarn (vit bas denna gång) som jag har förbetat med alun för några månader sedan. Det kan för övrigt vara det bästa beslutet jag gjort, att bara beta massa garn samtidigt så när man väl ska färga så är garnet redan förberett för det. Så skönt!

Bad 1: Rödkålsbadet
Jag hackade en halv rödkål (närmare bestämt 336gram) i bitar och la ner i 4,5 liter vatten. Sedan värmde jag upp badet till ungefär 80 grader där jag lät det vara cirka en timme. Jag lät sedan badet svalna och sen var det dags för färgning. Först silade jag bort rödkålen och sedan förblötte garnet i helt vanligt vatten i ungefär 30 minuter innan jag stoppade ner den ena halvan av härvan i det kalla färgbadet. Jag värmde sakta upp badet med garnet i till cirka 80 grader igen, spädde ut 1msk bikarbonat med vatten och hällde i badet, och lät garnet sedan ligga i badet ungefär en timme. Efter det fick garnet ligga kvar i badet och svalna till dagen efter då jag plockade upp det och hängde direkt på tork (utan att skölja ur det).

Resultatet av bad 1 med rödkål

Bad 2: Avokadobadet
Här använde jag mig av avokadoskal som jag hade sparat i frysen i säkert mer än ett år. Tog lite överdrivet många skal för jag ville bli av med påsen i frysen (har dock fortfarande kvar lite). Men hur som helst blev det 136gram avokadoskal denna gång som jag hällde ner i 3,5 liter vatten. Jag värmde upp badet till 80 grader och lät stå på värme i en timme. Jag lät sedan badet svalna i cirka 12 timmar innan jag återigen värmde upp badet en gång till. Denna gång kanske jag hade det på värme bara några minuter. Detta steg var mest för att jag färgade bad 1 samtidigt och tänkte att om jag värmer upp detta bad igen så kanske skalen ger ännu lite mer färg i vattnet. Jag lät iaf badet återigen svalna i ungefär ett dygn till innan det var dags för färgning. Då silade jag bort skalen och stoppade ner andra halvan av härvan (även denna förblött). Precis som bad 1 så hade jag det på värme (80grader) i en timme och lät det sedan ligga kvar i badet och svalna till nästa dag då jag hängde upp det på tork.

När hela härvan hade torkat och båda färgningarna var klara så sköljde jag ur garnet med ett fintvättmedel och så fick det återigen hängas upp på tork. Det är verkligen inte så mycket ”koncentrerat jobb” att färga, däremot är det betydligt mer väntetid mellan alla olika processer. Jag startade upp projektet på lördag den 1 juli och på onsdag den 5 juli var härvan helt torr för sista gången.

Tycker iaf härvan blev häftig med sina två olika färgnyanser. Rödkålsfärgen blev väldigt blå den här gången och avokadobadet drar ganska mycket åt persikafärg i tonen. Jag ser folk färga med avokado och få tydligt rosa färger men det har jag nog aldrig lyckats med. Kanske är det för jag har förbetat med alun? Kanske är det för jag färgar på ren ull? Men jag tycker iaf det alltid drar mer åt persika än åt rosa. Vet dock att om man färgar med kärnorna så ska man få mer rosa nyanser, och även ph-värdet spelar ju roll. Sen hade jag ju ganska så mycket skal med i badet denna gång, vilket såklart påverkar hur mycket koncentrerad färg man får. Men denna gång kände jag att jag lät avokadobadet vara som det ville och färgen fick bli som den ville.

Slutgiltiga resultatet av min färgning. Det orangea kommer från avokadon och det turkosa från rödkålen. Där färgerna möts blev det någon sorts brunaktig färg.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Linnéa

    Så himla fint! Vad skall du göra med garnet?

Lämna ett svar