Färgat garn på avokado

Förra helgen skulle vi ta och frosta av frysen här hemma och jag har ju samlat lite avokadoskal och kärnor i en påse i frysen sedan i somras. Så när vi väl hade plockat ut allting från frysen så kände jag att det inte var läge att lägga tillbaka en påse med gamla avokadoskal i en ren och fin frys. Dessutom var det ju ett tag sedan jag färgade nu så blev sugen på att ta tag i det.

Sagt och gjort hämtade jag min färgningskastrull från källaren och satte igång. Först åkte alla skal och kärnor ner i 5 liter vatten. Det var runt 6-8 st avokados som jag hade sparat. Enligt recepetet i boken ”Naturlig färgning” som jag ”följde” skulle man ha betydligt mindre skal och kärnor men jag kände att jag kör på med alla. Jag hade nämligen bara en härva kvar av mina ullhärvor som jag köpte förra sommaren så detta fick bli det sista ullbadet innan jag måste köpa mer garn (fast har lite bomullsgarn kvar att färga på). Tyvärr har adlibris slutat sälja sitt ull-diy-garn så jag måste leta upp något nytt ställe att få tag på billigt garn att färga nu. Kanske låter lite konstigt att säga billigt ullgarn men just nu när jag färgar för skojs skull och utan att veta vad jag ska göra av garnet så vill jag helst ha så billiga det går, mest för att jag inte vet vad jag ska göra med garnet innan jag färgar. Och om det skiter sig så är det inte så kul med jättedyrt garn heller. Jag är ju fortfarande i prova-på stadiet. Om någon vet något bra ullgarn att färga på så får ni gärna säga till!

Jag kokade i alla fall kärnorna och vattnet i 30 minuter och efter det så lät jag badet stå och vila till dagen efter, ungefär 24 timmar. Jag plockade upp alla skal ur badet (insåg än en gång att jag måste få tag på en sil till mina färgningsredskap) och även lite avokadokött som hade lossnat från skalen och låg och flöt på ytan innan jag skulle lägga i garnet. De flesta kärnorna lät jag ligga kvar i under själva färgningen.

Jag hällde i lite salt i badet och rörde runt en stund. Sedan var det dags att lägga i garnet som jag hade tvättat innan med olivtvål samt låtit ligga i blöt i ungefär en kvart innan. Jag lyfte ner garnet och startade sedan spisplattan och lät temperaturen stiga långsamt till den låg på ungefär 80-85 grader. Färgen som blev på garnet var ganska brunaktig och jag hade läst någon gång på internet någonstans att man kunde göra badet basiskt om man ville ha mer rosa-aktigt bad när man färgade med avokado. Jag var inte så sugen på just rosa men jag tyckte mitt bad drog åt det bruna hållet och tänkte att jag testar att ha i lite bikarbonat för att se vad som händer. Jag körde i en halv tsk ungefär och efter det så läste jag på lite mer om bikarbonat och insåg att det visst kunde skada ullens fiber. Jaha tänkte jag, kanske skulle läst lite först innan jag hällde i! Men som tur är gick bra för mitt garn ändå verkar det som. Och jag tyckte faktiskt att färgen efteråt drog mer åt det röda hållet än det bruna, kanske inbillning, kanske inte. Jag vet inte. Hur som helst så höll jag graderna i ungefär en timme efter det för att färgen skulle fastna i garnet.

Efter det började den eviga väntan. Jag lät mitt bad svalna och sedan stå i två dagar till för att färgen riktigt skulle sjunka in innan jag tog upp det. Då var det dags att skölja ur garnet och se hur mycket färg som faktiskt hade fastnat. Jag gjorde många ursköljningar och tillslut så släppte det inte ifrån sig mer färg. Jag körde då i lite ulltvättmedel och sköljde sedan av några gånger till innan jag hängde upp härvan på tork.

När garnet väl hade torkat så skulle jag nysta upp det. Hittade trots all tvättning av garnet en bit av ett avokadoskal som hängde ut när jag skulle börja nysta garnet. Lite charmigt ändå tyckte jag eftersom det visar var färgen kom ifrån. Tyvärr så gick min skruv till min garnvinda sönder när jag skulle fästa den där lilla trägrejen som håller vindan i ett visst läge. Så jag fick tejpa fast den istället och det gick att nysta då som tur var. Men mycket tråkigt ändå med tejp och funderar på hur jag ska göra för att kunna laga den igen. Tror det kanske är svårt att få tag i bara en skruv till en garnvinda och är ju inte så sugen på att köpa en helt ny för denna är ju väldigt fin och bra annars. Får fundera lite helt enkelt.

Den här gången blev jag faktiskt riktigt nöjd med resultatet av färgandet. Det har jag väl blivit alla gången men jag blev lite förvånad över hur rött garnet blev ändå. Många får ju antingen brunt eller rosa när de färgar med avokado men kanske blev det så passt rött för jag hade så mycket avokado i badet. Tycker också att jag lyckades fånga färgen som den är på bilderna den här gången så det är ju roligt att ni kan se färgen som den verkligen är.

Den enda lilla missen jag gjorde den här gången var att jag glömde att knyta om garnets trådar som sitter fast på tre ställen i härvan. Det kom jag inte på förän jag hade haft i garnet i badet och det var uppe i grader. Lite sent att knyta upp trådarna då och sätta dit nya lösare trådar. Det blev en aning ljusare nyans just där trådarna hade suttit men tack och lov tog det ändå upp mycket färg där också så tror inte det är något som kommer märkas när man använder garnet.

Detta var alltså min första avokadofärgning. I framtiden skulle jag lätt kunna tänka mig att färga på avokado igen nu när jag ser vilken fin rödbrun färg det gick att få fram. Jag har dragit mig lite från att färga på avokado för jag har inte varit så sugen på just rosafärgen jag sett endel får. Men nu känner jag att det vore kul att färga mer när färgen blir så här mörk och härlig. Men innan det sker har jag en hel del annat jag vill testa färga med också!

Mina tre naturfärgade garner hittills. Avokado i topp, morotsblast i mitten och ekollon i botten. De är ändå väldigt fina ihop!

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Eva Kekäläinen

  Har du recept på dom andra färgerna? ?
  Jättefina

  1. Annika

   Tack! Ja om du kollar under min flik som heter ”annat” så finns en kategori som heter ”Egenfärgat garn”. Där ligger alla inlägg om garnen 🙂

 2. Sofie

  Men åååh!! Wow, vad roligt att läsa om! Jag har också dragit mig för just avocado eftersom rosa inte är min färg riktigt, men ditt garn blev ju super fint! Och såååå fina de egenfärgade blir ihop! Måste prova både morotsblast och ekollon nu! Haha! HAr bara testat gula lökskal tidigare.

  1. Annika

   Tack, jaa alltså det är ju så himla kul, och jag är väldigt glad över att det inte blev så där ljusrosa som man sett folks garn blir med avokados. Haha ja, alltså så fort jag ser folk som färgar blir jag också jättetaggad på MER. Är ju verkligen så roligt att se vad det blir och att veta att man själv har färgat det 😀 Funderat på lökskal också, det kommer nog bli i framtiden här också någon gång!

 3. Sara Beckman

  Skruv till garnvinda eller en bra garnvinda kan du säkert hitta för under hundringen på typ Myrorna.
  Prova gärna att färga med skal av rödlök. Jag brukar koka upp skalen med 1tsk alun direkt i ca 7 L vatten, så garnet/ ullen betas samtidigt som det färgas. Låt svalna eller lägg i ullen direkt samtidigt som skalen.. Går också att förbeta garnet eller använda en aluminium kastrull. Klipper fåren – ryaullen är så lång o vacke, brukar tvätta i lite typ hundsxhampo elelr tvål före färgning, sedan skölja ur all tvål, går att färga sedan utan att låta ullen torka helt. Lägg ullen i färgbandet samtidigt med lökskalen och värm. Jag brukar hålla 80-85 grader i 30-60 minuter beroende på hur stark färg jag önskar. Eftersom jag ofta färgar ospunnen ull ska jag i år testa att lägga skalen i en nylonstrumpa så att det inte blir så svårt att få bort dem från ullen. Tryck försiktigt med Ulle / vänd runt i badet försiktigt under färgningen för att få jämnare pådrag. Lyft upp ullen ur badet och bli förvånad över vilken färg du får av rödlökskal och skölj först i varmt vatten och därefter i allt svalare vatten för att inte chocka ullen så den börjar riva ihop sig. Viktigast att vara försiktig med ullen för att fibrernas fjäll inte sk haka i varandra och ullen tova ihop sig. Tillsätt så mycket ättika i sista (iskalla) sköljvattnet att vattnet smakar lätt surt. Det sura badet och kalla vattnet gör att ullfibrerns fjäll slutet sig och ”läser in färgen” så att garnet blir mer ljusäkta. Låt ullen torka. Pyssla med okardad ull eller karda o pyssla eller karda och spinn ullen.
  Skal av röd eller gul lök brukar man kunna få från butikernas uppsamling under lökbingarna.
  Har samlat avocadoskal ett par veckor nu. Har sån tur att jag kan samla från butikernas kasserade grönsaker. Förbereder påskpyssel till sportlovet om två veckor nu och kokar skal från några kilo avocados ( tror en 30-40st i detta bad). Har färgat med kärnor förut men den färgningen blev rätt svag och mer åt det beiga hållet – men väldigt positivt mottagande för pysslande ungdomar på 4H-gården ♥️ I år ska vi färga med lökskal under livet då den färgningen går ganska fort. Avocadoskalen kokar jag nu för att få ut mer färg i badet. Imorgon ska jag sila bort avocadoskalen (kanske sätta dem i en nylonstrumpa för att få ut mer färg) sätta i ull (kanske nyklippt 😊 om jag hinner klippa några tackor imorgon) och värma upp igen för att dra på färg. Sedan får ullen svalna i badet och sköljas efter två dygn, med ättika i sista vattnet.

  1. Annika

   Hej! Ja jag har testat med rödlöksskal också, blir väldigt fint! Har också testat med att beta samtidigt och innan med alun. Spännande med att färga på ospunnen ull, det har jag aldrig gjort, låter smart att ha färgningsmaterialet i en nylonstrumpa, hoppas det funkar bra för dig! Jag brukar sila bort materialet innan jag färgar men man kan ju färga samtidigt också och då är det nog smart att ha typ nylonstumpa så det inte fastnar överallt i ullen! Kul att du färgar med ungdomar så de också kan få se och lära sig det härliga med växtfärgning 🙂 Tack för kommentaren!

Lämna ett svar