Färgat garn på brännässlor

Jag har äntligen blivit ledig från mina studier och typ det första jag gjorde var att springa ut och plocka brännässlor för att färga garn på. Ja så mycket har jag längtat till att ha tiden att färga lite garn igen! Denna gång hade jag ett bomull- och lingarn från Adlibris som jag köpte för två somrar sedan när jag tänkte börja naturfärga. Jag hade ingen koll på att garn av olika material tar upp färg olika så jag köpte helt enkelt hem detta bomull- och lingarnet och sen de tre härvorna merinoull som jag har färgat upp under det senaste året. Till detta färgbad ville jag för första gången testa att färga alla 3 härvor på en gång, för jag har en idé om att sticka ett sommarplagg av garnet.

Jag har också varit extremt sugen på att färga garn utomhus så denna gång åkte jag faktiskt och köpte en kokplatta bara för att kunna färga garn ute. Jag hade en tanke om att det vore så mycket härligare att stå utomhus än inne i köket. Dessutom har ju iaf 2 av 3 färgbad jag har gjort hittills luktat ganska äckligt inomhus när man kokar upp materialet. Så jag kände att det var dags att testa en kokplatta iaf nu när det är sommar! Jag googlade runt ganska mycket på om någon hade använt kokplattor för att koka upp ett större färgbad till garn men hittade ingenting om det. Hittade dock lite info om att folk hade haft svårt att koka upp stora mängder vatten så blev lite osäker på om jag verkligen skulle köpa en platta. Men bestämde mig iaf för att köpa en platta och hoppades på det bästa.

Jag och min mamma gick iaf ut och plockade brännässlorna längst en cykelvägskant. Sedan klippte vi sönder nässlorna med sekatör och la allt i en stor burk så vi kunde mäta hur mycket nässlor det var. Vi hade handskar på oss men jag brände mig ändå igenom mina handskar och hade blåsor på fingrarna till dagen efter. Sånt är livet!

Jag insåg att min nya kokplatta behövde värmas upp först och svalna innan man kunde använda den för första gången, så vi kokade upp 7 liter vatten på spisen inomhus ändå och hällde i våra 500g nässlor. Det tog en evighet att koka upp vattnet och när det väl var uppe i kokpunkt så fick det koka i 1 timme. Sedan lät vi kastrullen vila i ett dygn. Dagen efter klipptes nässlorna sönder ännu mer och kokade upp hela badet igen. Lät sedan stå i 1 dygn till.

Dag nummer 3 så var det dags för själva färgningen att ske. Jag förblötte mitt garn i ungefär en halvtimme och silade bort nässlorna från badet. Sedan hällde jag i 1msk alun och värmde på lite så det löstes upp. Efter det doppade vi ner garnet i kastrullen och lät det sakta värmas på till 70 grader. Denna dag kunde jag prova min kokplatta och den var faktiskt över förväntan bra på att hålla 70 grader (återkommer med hur den tål att koka upp stora mängder vatten någon annan gång). Jag hade kastrullen med garnet i på plattan en och en halv timme. Efter det kom jag på att jag hade läst att om man ville att färgen skulle dra mer åt det gröna hållet skulle man göra badet surt. Så då hällde jag i 1msk vinäger. Jag har ingen aning om det gjorde något och om jag hade kommit ihåg bättre så hade jag haft i det samtidigt som alunet. Jag såg redan här att garnet inte hade tagit upp särskilt mycket färg och tänkte att det nog inte skulle ta upp så mycket mer heller. Men jag lät ändå garnet vara i färgbadet i tre dagar till.

I min bok om naturlig färgning så stod det om man färgar just med nässlor på bomull och lin så ska färgen ofta tas upp bra av garnet. Enligt boken skulle färgen bli lite gröngrå. I mitt fall så måste det ha varit så att garnet inte var bra på att ta upp färgen helt enkelt. För själva badet i sig såg väldigt mörkt ut, särskilt efter den andra uppkokningen av nässlorna. Om man jämför med hur garnet var innan så har det ju fått färg. En svag gulaktig ton, i vissa ljus lite mer grönaktig. Men färgen blev väldigt svag och det var mycket färg kvar i badet efteråt. Dessutom blev färgen ännu mindre gulaktig när garnet hade torkat efter badet.

Jag tror att om jag hade lagt i något med ull så hade färgen blivit mycket starkare. På de ullgarner jag har färgat med så har jag ju sett hur färgen verkligen fastnat i garnet när jag färgade och jag har också läst om att det är svårare att få färgen att fastna på bomull just. Jag var faktiskt lite ”orolig” över detta garnet redan innan jag började färga och det var också därför jag kände att jag kör alla tre härvor på samma gång.

Hur som helst så blev det så här denna gång. Jag fick ett ”naturvitt” garn, ett naturfärgat garn helt enkelt. Jag har inte nystat upp härvorna för min tanke är att testa färga om garnet med något annat. Tycker iaf processen var väldigt rolig och jag lär mig nytt varje gång jag färgar. Och som sagt, färg blev det ju! Vad som helst kan hända när man färgar och det är det som jag tycker är så himla roligt och spännande! Mer färgning kommer garanterat ske i sommar!

<– Blött garn innan färgning. Blött garn efter färgning –>
Torkat garn efter färgning nedanför:

Lämna ett svar