Att återanvända garn från ett gammalt projekt

Tänkte ta och skriva lite om det här med att återanvända garn. För mig händer det att jag har gjort projekt som jag sedan inte har använt särskilt mycket av någon anledning. Det kan tex. vara att jag verkligen var sugen på mönstret i fråga men projektet kanske inte var något som jag faktiskt ville använda sen, eller att färgerna på projektet inte alls blev som man tänkte. Det finns många anledningar till varför man väljer att göra ett projekt och ibland kanske man inte har tänkt igenom allting så noga utan bara kör på i sin iver för att få börja med det man är sugen på att skapa.

I mitt fall denna gång handlade det om en halsduk jag gjorde för några år sedan. Jag köpte garnet på sy och hantverksfestivalen för länge sedan och det är egentligen ett perfekt sockgarn. Garnet var ganska dyrt eftersom det är handfärgat garn och blev liggandes hemma i något år iaf (för jag ville hitta det perfekta projektet), innan jag satte virknålen i det en dag när jag fick en idé om ett halsduksmönster. Inspirationen bara flödade den dagen och jag körde på och det blev en halsduk. Jag gillar verkligen hur den blev men jag har kanske bara använt halsduken en gång sedan dess. Det beror nog mest på att jag inte är någon rosa person så den passar inte så bra ihop med mina andra ytterkläder, hur mycket jag än ville att den skulle det.

I sommar nu när jag har börjat lära mig att sticka så blev jag sugen på att testa på magic loop på något litet projekt innan det är dags att använda den tekniken på ärmarna på min tröja som jag håller på med. Så jag letade upp ett sockmönster, ”hermiones everyday socks”, som jag tänkte att jag kanske kunde ge mig på som nybörjare. Jag tittade i skåpet efter garn men insåg att jag inte hade något passande sockgarn. Då kom jag på den gamla halsduken som låg intryckt i en låda i hallen och kände direkt att det här är det ”perfekta projektet” som jag hade letat efter till det där garnet.

Utan att ens knappt hunnit reflektera över det så hade jag plockat fram min nystmaskin, pillat upp där tråden var fäst på halsduken och börjat snurra upp garnet till en garnkaka. Efter några minuter hade jag en färdig garnkaka att börja använda igen. Så praktiskt!

Jag tänker att detta är verkligen något som inte är särskilt svårt att göra och varför ha kvar saker man gjort ”bara för att” när man inte använder det. Sen att man får garnet ”gratis” och direkt är ju också en bonus, samt att det känns bra att göra något som man verkligen känner garnet passar till.

Det man dock ska tänka på om man vill testa att repa upp något projekt är ju att alla garner inte passar att repa upp. Vissa garnsorter sätter nästan ihop sig när man virkar/stickar i de, och är omöjliga att repa upp. Jag vill också slå en liten varning för just den här nystmaskinen som jag har på bilderna. Jag upplever att den ofta gör garnet trassligt i mitten av kakan. Det blir som stora ”garntrasselhögar” som kommer ut ur kakan om man börjar inifrån. Jag hade dock en diskussion med någon (minns ej vem) för något år sedan på instagram som hade upplevt samma sak med denna typ av nystmaskin och hon rekommenderade en nystmaskin där själva plastgrejen som garnkakan bildas på står uppåt istället för åt sidan. Googla på nystmaskin så förstår ni vad jag menar. Hon tyckte iaf den sorten var mycket bättre och jag är faktiskt lite inne på att köpa en sån också för att prova om det blir bättre. För garntrassel vill man ju helst vara utan om man kan!

Sen kanske det går bättre om man faktiskt börjar på garnkakan från utsidan när man har nystat den själv också? Jag vet inte för jag gillar verkligen bättre att börja inifrån eftersom då kan själva kakan bara stå still. Har du någon erfarenhet av att återbruka garn eller nystmaskiner får du gärna kommentera.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Linnéa

    Jag har den andra sortens nystmaskin som du nämner och upplever inte alls att det blir något trassel med mina nystan. Jag brukar ta från utsidan på mina kakor eftersom jag inte gillar när de blir så ihåliga som det blir i slutet när man plockat det inifrån.

    Hermiones everyday socks är verkligen ett superbra nybörjarmönster! Och det är faktiskt det enda mönster som jag har stickat mer än ett par av. Det enda negativa jag har att säga om mönstret är att hälen inte var särskilt bra förklarad (i alla fall inte för någon som höll på att sticka sitt andra par sockor någonsin). Men det finns massor av bra videos på youtube som förklarar hälen på ett bättre sätt.

    1. Annika

      Så bra! Det blir nog ett inköp på en sådan nystmaskin iaf , man gör ju allt för att slippa trassel alltså! Kanske måste börja lära mig att ta garnet utifrån också haha. Jag vet vad du menar med att de blir ihåliga men jag upplever aldrig det som ett problem när kakan väl funkar.

      Ja alltså det känns som typ alla har stickat ett par av de sockorna! Såg att det var extremt många projekt på ravelry också, är nog det mönstret jag någonsin har sett med mest projekt till. Jepp hälen var lite klurig när man var ny, jag förstod inte allting men kunde få lite hjälp av en vän samt youtubade lite också! Så nu är jag förbi den och har bara tån kvar (+socka nr 2). Förhoppningsvis kommer jag ihåg hur man gör till socka 2 också haha

Lämna ett svar