Boktips: Naturlig färgning

Tänkte berätta lite om en bok som jag köpte förra sommaren som jag verkligen gillar. Det var när jag började intressera mig för att vilja testa att färga lite garn som jag sökte runt och fann boken ”Naturlig färgning” av Lina Sofia Lundin. Jag hade ingen aning om hur man färgade garn så jag tänkte att något borde jag ju lära mig ur boken iaf!

När jag fick hem boken så lusläste jag den direkt. Det första jag slogs av var hur vacker boken var och hur fina bilderna i boken är. Boken är uppbyggd med en del fakta om hur man färgat genom tiderna i boken och sedan kommer tips på vad du behöver tänka på innan du ska börja färga (vad du behöver för saker, hur betning går till osv). I slutet av boken finns många olika recept där det står vad du kan färga med och hur mycket du behöver av allt. Jag blev verkligen sugen på färgning av att läsa boken och tycker det var väldigt bra skrivet om hur man kan testa. Kände hur jag fullkomligt sög in kunskap när jag läste den! Antagligen för jag var så peppad.

Men för mig kom det endel saker ivägen förra året så jag färgade aldrig garn då ändå. Men boken har stått framme på min garnhylla under året och jag har bläddrat i den och läst flera gånger och varit sugen på att testa. Och nu i somras tog jag ju tag i att testa färga med morotsblast från ett recept i boken.

För mig blev boken ett bra stöd när jag ville prova på att färga för första gången. Det kändes skönt att ha något att gå efter när man var/är totalt nybörjare. Men efter att ha läst boken ett flertal gånger så inser jag också hur fritt fram det är att bara testa på bäst man själv vill och kan. Det är svårt att färga garn om man vill ha en exakt färg. Men när man som mig bara vill testa och se hur det blir med olika naturmaterial inser jag att man knappast kan bli besviken (eller ja, det skulle väl vara om man inte lyckades få färgen att fästa och allt rann bort när man tvättade garnet isf). För det är ju trots allt själva processen som är jätterolig och sen att kunna säga ”det här har jag färgat själv” är ju häftigt! För mig är det väldigt lekfullt att testa att färga och jag är jättesugen på att prova mer. Nästa färgning är faktiskt på gång snart, jag har nämligen varit ute och plockat ekollon och ska prova färga på det någon dag här framöver!

Hur som helst så är jag glad över min bok. Jag brukar inte direkt fastna för böcker men denna är verkligen en bok som jag tycker om att bläddra i och läsa om och om igen.

obs. jag är inte sponsrad av något slag, berättar bara mina egna tankar och erfarenheter angående boken.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Linnéa

  Åh den lånade jag på biblioteket förra året. Den var väldigt inspirerande, men jag har fortfarande inte testat något ur den än. Jag är lite sugen på att färga med avokado, så jag har samlat på mig lite kärnor. Men jag vet inte om de har någon bäst-före-datum. Hoppas inte det annars har jag sparat dem i onödan ?

  Jag ser nu att du hade Krasse på din balkong som faktiskt blommade. Jag sådde också sådana i år men det kom två knoppar som blommade först i september. Det var lite av en besvikelse faktiskt. Jag hade sett framemot att få ha lite färgglada blommor på balkongen. Men förhoppningsvis går det bättre nästa år.

  1. Annika

   Åh jag har också samlat på mig avokadokärnor men jag vet inte om jag ska göra det, jag är inte så sugen på att färga något rosa haha. Men får se hur det blir!

   Ja min krasse har blommat sedan juli hela tiden, den håller faktiskt fortfarande på, men tror den sjunger på sista versen nu! Kanske beror det på läge? Jag har eftermiddagssol på balkongen så det blir väldigt varmt där. Håller tummarna för mer blomster åt dig nästa år iaf!

Lämna ett svar