Stickad tröja – Toften

Jag köpte häftet Vildmark när Järbo släppte det för något år sedan. Jag köpte det nog mest för jag ville sticka halvvantarna egentligen och det har jag ju också gjort. Men sen så såg jag att Fru Otterström hade stickat en Toften förra hösten och enda sedan dess har jag varit lite småsugen på att göra en egen. Så nu när det började närma sig hösten igen så tog jag tag i det och beställde hem lite garn till en egen Toften! Jag kunde verkligen se mig själv använda den i Oktober bland alla tusen höstfärger. En riktigt härlig höst/vintertröja!

Jag funderade som vanligt på vilken färg jag skulle välja till min tröja. Egentligen tycker jag den är väldigt fin i ljusgrått som den är uppstickad i på projektbilderna. Men jag kände att jag ville göra något lite annorlunda så jag bestämde mig för att välja en annan färg. Ville dock fortfarande ha en neutral färg som kändes naturnära så det slutade upp med färgen Wasa Crisp (garnet är Svensk ull). Jag påbörjade tröjan i augusti och insåg när jag väl skulle börja att den var stickad nerifrån och upp. Något som jag aldrig hade gjort förut. Man har ju hört endel som klagar på att de får fel längd på tröjor när de stickar nerifrån och upp eftersom det är mycket svårare att testa.

Men jag började ändå och insåg att det första man skulle göra var en icord-kant. Det hade jag heller aldrig gjort förut som början så jag fick kolla upp det också. När jag fick till icord-kanten så började jag med ärmarna och i början när man stickade resåren var det lite tungt för händerna. Så där fick jag ta många pauser för att inte få ont, men sen när jag kom till bara räta maskor igen så kände jag inte av något med händerna så det var skönt. Den lilla flätan som följer med hela tröjan var jättelätt att göra. Min vän lärde mig hur man kan sticka flätorna utan flätsticka genom att typ klämma två maskor med tummen när man byter plats på maskorna. Det var verkligen jättesmidigt och gick väldigt bra. Det var också spännande när man kom upp till hur ärmarna skulle monteras eftersom jag aldrig hade satt på ärmar, men nu vet jag hur det fungerar också.

Det mest kluriga med tröjan måste ändå ha varit flätan när man kom upp över ärmarna. Det blev nämligen så att flätvarven hamnade på olika varv på fram- och bakstycket efter de förkortade varven. Så där fick man hålla lite koll när man stickade så att det blev rätt. Jag satte olika markörer på fram och bakstycket så jag visste vilka flätor som var fram och bak hela tiden utan att behöva titta. Sen precis innan halskragen så blev det väldigt knasigt också med flätorna. Jag hade ju skrivit upp hela tiden vilket varv jag var på men där släppte jag allt och körde bara på känsla för då hamnade flätorna typ på olika varv allihopa. Det stod i mönstret att det kunde ske och berodde på vilken storlek man stickade. Men så fort jag släppte tanken att jag behövde ha stenkoll på varv och bara gjorde utifrån hur jag såg flätan skulle fortsätta så gick det bra.

Som sagt var jag lite orolig för passformen hela tiden men jag kunde verkligen inte ha gjort tröjan bättre. Det här blev den bästa passformen jag någonsin gjort på en stickad tröja. Tycker den sitter så bra och längden är helt perfekt verkligen på kropp och ärmar. Precis som jag ville ha den verkligen! Hade också lite funderingar på om den skulle klia mycket i halsen eftersom det ändå är ren svensk ull. Visst sticker den en aning, men jag hade ändå på mig tröjan en hel skogstur på två timmar utan att ens tänka en enda gång på att den kliade. Så där blev jag också väldigt förvånad att det gick så bra. Känns som huden vänjer sig. Men tänker köpa en tunn polotröja som jag kan ha under om jag vill använda tröjan inne mer.

Älskar verkligen slutresultatet och att jag blev klar så pass fort så jag kunde använda den nu till hösten! Denna kommer jag verkligen bära med mig och använda på skogsturer och även när vintern kommer och man sitter i kalla skollokaler. Brukar vara iskalla klassrum på uni verkligen och det känns ju som de kommer försöka spara in ännu mer på värmen i år liksom. Enda jag skulle ändra på om jag gjorde den igen är att tänka lite mer på att verkligen spänna mina varv när jag stickar fram och tillbaka på förkortade varven. Det syns lite att masktätheten är annorlunda där, men det löste sig ändå ganska mycket när jag blockade plagget så det är jag glad för. Jag använde mig av precis 5 härvor, och gjorde inte halskragen exakt så lång som det stod i mönstret för då hade jag behövt nysta upp en härva till. Men tycker halskragen blev alldeles lagom ändå!

Jag använde mig av:
Svensk ull (500g) färg: 59021 Wasa Crisp
Stickor: 3.5mm & 4.5mm
Virknål: 3.5
Nål & sax


Mönstret hittar ni här: https://ravel.me/toften—womens

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Linnéa

    Den ser supermysig ut! Hoppas den värmer gott i skogen 😊😊

Lämna ett svar