Virkade getingbon

Virkning är roligt för man slutar aldrig förvånas över vad man egentligen kan virka. Nya saker dyker upp hela tiden och ibland är det saker som man undrar hur någon ens har kommit på att virka. Så kände jag lite i detta fall! Varför i hela friden ska man virka ett getingbo liksom? Jag läste vidare lite om virkade getingbon och tydligen ska det vara bra att hänga upp ett virkat getingbo för då tror getingarna som kommer och letar boplats att någon annan geting redan har byggt bo och har revir där, vilket i sin tur innebär att getingarna letar vidare för att bygga sitt bo. Jag har verkligen ingen aning om detta är sant eller inte, och jag tror knappt på det själv, men tyckte det lät som en rolig grej att prova!

Så jag satte igång och virkade mig två stycken getingbon, ett lite större och ett lite mindre. Mönstret var enkelt att följa och jag gjorde några ändringar för att få det ena mindre. När de var färdiga åkte jag hem till föräldrarna och hängde upp ett på altan och ett ute i ett förråd där det varje år brukar byggas getingbon.

Nu är det bara att vänta och se om det blir några getingbon i sommar. Eftersom det redan blivit väldigt varmt ute så är getingarna redan igång och letar boplatser. Ska bli så spännande att se om detta funkar eller inte! Har som sagt inte alltför höga förhoppningar men vem vet!

Jag använde mig av:
Scheepjes, Color Crafter
Virknål nr: 3.0
Nål
Sax

Mönstret jag följde hittar ni här: http://paradisfrunsblogg.blogspot.com/2017/05/getingar-och-getingbo.html
Det stod ingenstans i mönstret att man skulle virka i bakre maskbågen, men jag gjorde det för att få det ”randigt”. Det lilla boet virkade jag som mönstret var varv 1-6, sen gjorde jag 3 enkla varv och började sedan på varv 15-18.

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Linnéa

  Vad intressant! Undrar om det kan ligga någon sanning i att de skulle undvika att bygga bon ?

  1. Annika

   Ja visst lite kul ide om det nu funkar! Jag uppdaterar dig angående detta om det blir bon där jag har hängt upp dom!

 2. Cia Hipfl

  Funkade det?

  1. Annika

   Ja men typ! I vårat fall så brukar det vara många getingar som börjar bygga i förrådet, men i år blev det bara ett litet getingbo som byggdes (längst ifrån där vi hade satt boet i uthuset), sen på altan blev det inga bon. Så kanske att det funkade! Eller så var det bara dåligt getingår i år, vem vet! Kul grej iaf och jag tycker nog det funkade relativt bra ändå 🙂

 3. Elisabeth Schultz

  Jag har haft virkade getingbon på altanen i flera år. Drottning kommer flygande på våren och letar men bygger inte här. Slutsats: här fungerar det.

Lämna ett svar