Stjärnfall

 
Denna månad var temat metall på Monthly Makers. Jag började genast att tänka på vad jag skulle göra och kände att det skulle bli svårt att använda virkning till detta tema. Jag fick upp en bild i hjärnan på en konservbruk som jag har sett att någon hade virkat runt för att sedan ha som virknåls-hållare typ. Blev lite sugen på att göra en sån, men kände också att jag måste vidga mina vyer lite innan jag kunde bestämma mig. Så jag började googla och pinteresta runt och fick ganska snabbt syn på dessa vackra vallmoblommor. Då och där gick det upp ett ljus i mitt huvud att jag kunde virka i metalltråd och inspirationen började flöda något enormt. Tillslut så slutade det upp i att jag skulle virka mig ett stjärnfall och hänga på någon sorts pinne. 
 
När jag hade bestämt det var det bara att börja leta efter vilken tråd jag skulle köpa. En silvrig koppartråd, 0.3 mm fick det bli. Väl hemma började jag testa och virka stjärnor, jag provade med lite olika storlek på virknålar och fick lite olika resultat. Det var svårare att virka ju mindre virknål man hade. Det var väldigt kul att prova att virka i koppartråd då det blir en helt annan känsla i händerna. Det är hårdare och strävare att köra igenom virknålen. Jag orkade också bara virka ungefär 2-3 stjärnor åt gången sen var händerna och fingrarna trötta. Det var även extremt svårt att repa upp om man gjorde något fel. Provade det lite men som sagt, det gick knappt. Tråden blev dessutom väldigt ful och böjd. Men det var det som var lite av charmen också, det blir inte helt perfekta stjärnor eftersom tråden är så pass hård. Det går inte att virka lika hårt/löst som vanligt. Men lite ojämt blev bara fint tycker jag. 
 
 
Här ovan ser ni några lite roligare bilder från under tiden jag virkade. Det kanske inte riktigt hör hit egentligen men det är en liten häftig parantes ändå tycker jag. Eftersom min sambo gillar att hålla på med elekronik så lekte vi lite och satte en lampa i mitten på en stjärna. Testade med olika färger på lamporna. Det blev väldigt coolt tycker jag och vi har filurat på att jag ska göra en stor virkad stjärna som han kan sätta någon lampa i mitten, eller någon sorts stjärna i toppen på granen med en lampa i! Det vore väl allt lite häftigt. Kul att man kan jobba ihop fast man har så olika intressen! 
 
 
När stjärnorna var färdigvirkade fick jag börja utveckla min idé om att sätta dom i något sorts stjärnfall. Jag bildade ett mönster med stjärnorna och satte ihop de med sytråd. Jag hittade en gammal metallpinne som min farmor har haft någon väggduk hängandes i. Jag tog bort kedjan som fanns på för jag tyckte inte att den skulle passa in. Sen satte jag igång och virka runt själva pinnen. Först trodde jag att det skulle bli jättebra om jag tog väldigt tjockt garn till det, att det skulle bli någon sorts kontrast mellan extremt tunt (metalltråden) och tjockt. Så jag virkade hela pinnen med det tjocka och hängde upp hela grejen på väggen men insåg direkt att jag tyckte det blev väldigt fult bara (se bilden ovan). Blev inte alls nöjd. Så jag bestämde mig för att ta ner den igen och göra om. Jag hittade då ett svagt grönt garn i mina gömmor och tänkte att det kunde passa fint på, började virka fast det istället och under tiden jag virkade så snurrade det på sig runt pinnen. Jag tyckte det blev väldigt häftig effekt så jag lät det snurra på. När jag blev färdig hängde jag återigen upp hela stjärnfallet på väggen och denna gång blev jag väldigt nöjd! 
 
Det var riktigt riktigt svårt att fotografera det färdiga resultatet och även stjärnorna var för sig. I verkligeheten så lyser de riktigt fint när en lampa eller solen lyser på stjärnorna, men jag kunde inte alls fånga det glänset på bild. Testade med blixt på för att få stjärnorna att synas och testade utan (ni ser tex skillnad på ej blixt och blixt i bilden däruppe). Men ingenting blev bra och som ni ser så slutade det upp i att det fick bli mestadels svartvita bilder för att få något att synas. Riktigt irriterande att det inte gick att fånga på bild tycker jag! Det närmaste jag kom med det fina guldsilvriga glittrandet var nog denna bild nedan. Så jag tänker att ni får tänka att det glänser så på alla bilder! 

 
Denna månads bidrag till Monthly Makers är det bidraget som jag har lagt ner mest tid och energi på hittills. Det var pillig virkning och tidskrävande, man blev som sagt slut i händerna och fick pausa i processen. Men så här i efterhand så är jag mycket nöjd. Känns härligt att ha sitt egna stjärnfall hängandes på väggen och väldigt roligt att ha testat virka i koppartråd. Det ska jag prova mer av! 


Jag använde mig av: 
Koppartråd 0,3mm. (köpte 100m och har fortfarande tråd kvar) 
Virknål: 1,5 – 1,75 – 2.0 
Avbitare 
Metallpinne 
Schachenmayr, Catania 
Virknål: 3.0 
Vit sytråd 
Nål 
Sax

Så här gjorde jag: 

Virkade stjärnor efter mönster. 
Virkade vanliga fm runt en metallpinne, de snurrade sig själv och bildade ”snurriga” mönstret. 
Satte ihop stjärnorna med sytråd och satte fast på pinnen. 
Hängde upp på väggen. 
 
Mönster till stjärnorna kommer från boken ”100 snöflingor att virka” av Caitlin Sainio. Jag använde flingornas start som mall och gjorde sedan om slutet på mönstrena för att få de att se ut som stjärnor istället för flingor. Dessa flingor gick jag efter: 
Nr: 18 Isblomma , Nr: 91: Crivetz, Nr: 1 Barber , Nr: 84 Fallvind , Nr: 7 Frusen droppe , Nr: 13 Snödis, Nr: 23: Firn, Nr: 51: Nemere, Nr: 15: Vit buran  
Lite andra idéer som man också skulle kunna göra med såna här stjärnor:
– Hänga de i julgranen 
– Göra en stjärna till toppen av julgranen 
– Sätta fast som dekoration på julklappar 
– Ha som dekoration i hemmet 
– Göra en tavla av med svart bakgrund 
– Sätta fast på blockljus (de små stjärnorna) 
 
 
 
 

Detta inlägg har 18 kommentarer

 1. Wilda

  Åh vilket fantastiskt fint bidrag! Kan tänka mig att det glittrar ljuvligt på din vägg. Jag försökte också virka med metalltråd men jag hade alldeles för tjock tråd. Tycker så mycket om att du virkar dig igenom alla teman. Det är så inspirerande!

 2. Anonym

  Men alltså åhhh! SÅ himla fint!

 3. Jenny

  Alltså WOW! Kan knappt tänka mig tålamodet som krävs för att sitta och virka i metalltråd?! Sjukt imponerad. Och sjukt inspirerad, vill också ha ett stjärnfall på min vägg! Fast blir nog inte virkade stjärnor för mig, måste spåna vidare på detta!

  1. Annika

   Haha ja det krävdes lite tålamod minsan men när jag tycker det är så roligt att göra det och verkligen har en idé på slutprodukt så är tålamodet på min sida 🙂 Kul att du gilla det, du får filura på ett eget stjärnfall ja! Vore kul att se om du gjorde med nåt annat material 🙂

 4. Jessica

  Gud vad häftigt det blev!!!!

 5. Linnéa

  Alltså wow!!! Detta är typ det häftigaste bidraget någonsin! Kan inte förstå hur du har tålamod till att virka något som ser så där pilligt ut 😀

 6. Mikaela

  Fantastiskt fint! Kul att du gjorde något så bra trots att det kändes omöjligt först!

 7. Ruth | www.hungryheart.se

  Men alltså så himmelens coolt och fint!!! Älskar hur du utmanat dig själv och hur nya idéer till projektet tillkommit längs vägen. Älskar’t!

 8. Mary Sane

  Så roligt och inspirerande att få läsa om själva processen! Trodde faktiskt att stjärnorna var virkade i garn med glittertrådar innan jag läste texten. Kul att du gav dig på ståltråd! Ps. Älskar också virkningen som snott sig runt metallstaven; så himla vackert!

  1. Annika

   Tack! Ja jag tänkte faktiskt inte alls på att använda glittergarn först (trots att jag har det hemma), sen köpte jag ståltråd och så. Och någon dag senare tittade jag ner i min garnlåda och fick syn på det där glittergarnet (metalic yarn heter det tom) och då tänkte jag "varför tänkte jag inte på att använda det?" haha. Men då var jag så sugen på ståltråden så jag körde på den istället! Och det var ju superkul att testa det också 🙂 Eller hur, tänkte inte alls att det skulle snurra men blev glad när jag upptäckte att det snurrade så snyggt!

 9. Alicia

  Otroooligt häftigt bidrag Anki!! Min första tanke på det här svåra temat var faktiskt att sticka med ståltråd. Nu blev det inte av för jag kunde inte komma på VAD jag skulle sticka, men får väldig mersmak av ditt vackra stjärnfall. Den tunna metalltråden gör sig så bra i motivet. Eteriskt!

  1. Annika

   Tack så mycket! Häftigt att du tänkte det, men ja man vill ju inte direkt göra något stort projekt i ståltråd, det kan nog bli jobbigt för händerna! Men stjärnorna kändes väldigt lagom att virka på. Det kanske kommer något projekt i framtiden där du kan testa om du kommer på något du skulle vilja sticka, vi får se 🙂

Lämna ett svar