Virkade sago-stenar

 
När jag läste att temat för Monthly Makers denna månad var Saga så fick jag tänka till ordentligt. Jag filurade och pinnade och höll på för att försöka hitta inspiration till något. Jag hade några olika ideér men tillslut bestämde jag mig för att tolka temat med att virka några sagolika stenar. Men att dom är sagolikt vackra tyckte jag inte var nog så därför (inspirerad av intheyarngarden) bestämde jag mig för att lägga ut stenarna i naturen lite här och där. Nu i semestertider när jag har rest runt lite tyckte jag detta var perfekt. Den som nu hittar dessa stenar kommer garanterat tänka ”hur kom den här hit?” och därmed försöka bilda sig en egen saga kring den lilla stenen de precis har hittat. Och där har vi det, månadens tema – saga. 
 
Här är stenarna jag har hunnit lägga ut på lite olika platser!

Hur gick det då för mig att virka dessa runt dessa små stenar? Stenarna hade jag redan i en byrålåda sedan förra gången jag virkade runt stenar. Detta var dock precis i början av min virkningstid vilket jag tycker var lite spännande att titta tillbaka på. Jag minns hur jag klurade och hade mig när jag virkade runt stenar för första gången. Jag tyckte det var roligt och spännande att lära mig nytt. Sedan efter x antal stenar stortröttnade jag och sen har jag inte virkat runt någon mer sten sen dess. Alltså nästan för två år sen. Men nu var det dags igen! Denna gång hade jag lite mer kunskap om garn och virknålar, så jag plockade fram mitt tunnaste garn jag hade och en av mina små nya virknålar och satte igång. Grått, vitt och rosa fick det bli runt stenarna. Restgarner är alltid bra. 
 
 
Det kändes inte alls särskilt svårt att virka runt stenarna denna gång. Väldigt skönt att bara frivirka lite huxflux som man vill faktiskt. Det är något jag inte har gjort så himla mycket. Man slappnar av och vet att mönstret inte spelar någon roll och att det bara är att virka på som jag känner för. Riktigt avslappnande och härlig virkning. Dock så tyckte jag att mönstret på den ena vita stenen (med blomman) blev så himla härligt så när jag precis hade gjort klart det var jag bara tvungen att ta fram papper och penna och skriva upp det lilla mönstret. Ni får det här nedanför. 
 
Till alla stenar använde jag mig av: 
– RICO design – Essentials Crochet
– Kinna Textil – Fino 
– Virknål (Clover) nr: 1,75 
– Sax
– Nål
– Stenar
 
Mönstret är som sagt frivirkat, men här kommer blomman som är i mitten av den ena vitvirkade stenen: 
 
Blomma: 
Varje första st är 3lm och varje varv avslutas med en sm i första m.
v1: 8fm i en magisk cirkel 
v2: *1st, 2lm* upprepa varvet ut 
v3: 1sm i lm-bågen. *2st i nästa lm-båge, 2lm* upprepa varvet ut 
v4: *7 lm upp från första st. 1 fm i nästa st. 2 fm i lm-bågen, 1 fm i nästa st* upprepa varvet ut 
v5. 7fm i varje lm-båge
 
 
Vilken sten tycker ni blev finast? 
 
 
 
 
 
 

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. Linnéa

  Så fina!! Den avlånga med grått garn påminner lite om en runsten 🙂

  1. Annika

   Tack! Ja, nu när du säger det, det gör den faktiskt 🙂

 2. Lillemor

  Det var en jättefin idé! Så bra att jag undrar om jag kan få låna den någon gång i framtiden?

  1. Annika

   Ja absolut! Jag äger inte idéen, blev som sagt inspirerad av intheyarngarden som också har lagt ut stenar 🙂 Bara att virka på och lägga ut! Kul att du gilla det 🙂

 3. Wilda

  Så härliga mönster! Blommorna är ju helt underbara. Fint med det hårda och mjuka materialet i kontrast. Och jättefin idé att lägga ut stenar så att folk får skapa sin egen saga av mystiken. Åh mer sånt!

 4. Julia

  Men åh va söta! Älskar din tolkning med att personen som hittar får skapa sin egen saga! Hoppas det ligger en sån här sten på "min strand" nästa gång jag kommer dit 😉

 5. Alicia

  Alltså ÅH vilket fantastiskt sätt att tolka temat! Jag tror få saker skulle göra mig gladare än att hitta en sån här sten ute i vildmarken. Wow vilken fin tanke!
  Sen tycker jag de är så vackra och har själv länge velat prova detta, men låtit mig avskräckas av inbillningen att det ska vara svårt? Konstigt, för det skrämmer mig sällan annars… Tack för att du delade med dig av mönstret, jag ska garanterat testa detta!

  1. Annika

   Tack så jättemycket <3 Nädå det är inte alls svårt, man får bara testa sig fram hela tiden så går det jättebra 🙂 öka på de första varven och minska när man kommit över stenens största del!

 6. Anni

  Tänk, jag tyckte också att de påminde om runstenar när jag såg dem! Så roligt det skulle vara att hitta en sådan i naturen och fundera över varför den hamnat där den ligger! Dessutom gillar jag kontrasten mellan den hårda stenen och det mjuka garnet. Vilken suveränt kreativ idé!

  1. Annika

   Ja eller hur! Man skulle verkligen börja tänka på hur den nu har hamnat där! Tack så mycket 🙂

 7. Karin Rundblad-Berge

  Väldigt fina. Hur serie ut på undersidan?
  Hälsningar
  Karin Rundblad-Berge

  1. Annika

   Det är som en rund ring bara på undersidan. Jag har minskat tills de precis går att dra över stenen och då har jag avslutat. Så de är som ”överdrag” till stenen som går att ta bort. Men de sitter fortfarande väldigt bra på för jag har gjort de tajta. Om du förstår hur jag menar 🙂

Lämna ett svar