Växtfärgat garn på kanadensiskt gullris

Nu har färgningsgrytorna varit framme igen. Denna gång fick jag inspiration när jag var ute på en joggingrunda. Jag sprang förbi en äng full med stora gula blommor. Tänkte direkt att där kan jag plocka några blommor och testa färga garn med, men visste inte riktigt vad blomman hete. Så när jag kom hem igen så började jag med att kolla i min fältflora och med lite hjälp av Google också så kom jag fram till att det var någon sorts gullris. Höstgullris eller Kanadensiskt gullris. Är fortfarande inte helt säker på vilken sort det är, men tycker det ser mer ut som kanadensiskt gullris så jag säger väl att det är det (tills någon får rätta mig).

Hur som helst så gick jag tillbaka till ängen dagen efter och klippte ner några blommor och tog med mig hem i en papperskasse. Väl hemma klippte jag sönder allt i mindre bitar och la ner i kastrullen. Kokade upp det tillsammans med 5 liter vatten och lät det koka i en timme. Sen fick det svalna och jag lät grytan stå i 2 dygn. Sen silade jag bort växterna och la ner några gram alun i vattnet. Jag tvättade garnet med olivtvål innan färgningen och lät det ligga i vatten ungefär en halvtimme.

Sen var det dags för själva färgningen. Stoppade ner garnet när färgbadet fortfarande var kallt och värmde sedan sakta upp till ungefär 80 grader. När temperaturen väl hade kommit upp i grader så höll jag den temperaturen i en timme. Det syntes att garnet hade fått färg då men jag lät sedan färgbadet svalna och stå i 2 dygn till.

Sen var det dags för det spännande att skölja ur garnet för att se hur färgen blivit. Denna gång satt i alla fall färgen fast, till skillnad från förra färgningsförsöket. Visst att garnet blödde lite i början men efter att jag hade sköljt garnet några gånger så slutade det släppa färg. Jag hällde också i lite ulltvättmedel och gjorde en liten snabb och försiktig tvätt för att få bort lite lukt från garnet. Sen lät jag garnet torka och kunde sedan två dagar senare nysta upp garnet!

Denna process var väldigt rolig att göra. Jag följde inte något recept denna gång från min färgningsbok (Naturlig färgning), utan jag gjorde bara lite som jag kände för. Också väldigt spännande att se vad det blev för färg och det var roligt att färga på ullgarn igen efter mina två senaste ”misslyckade” färgningsförsök. Jag gillar verkligen färgen som blev, den drar lite mot det gröna hållet i vissa ljus, och mer mot det gula i andra ljus. Har 3 härvor till av detta ullgarn (som är Kampes tvåtrådiga) så nu ska jag bara komma på vad jag ska färga här näst!

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Gun Nilsson

    Hej!
    Så rolig och fin beskrivning. Har också plockat växten (som de säger är invasiv). Fin färg du fått. Skall testa med ett bad på en workshop jag skall ha till helgen. Blir inspirerad när jag ser ditt resultat.

    1. Annika

      Hej, tack! Vad roligt att höra, det är så spännande med växtfärgning och hur resultatet blir. Jag hoppas ditt färgbad kommer bli bra och det låter roligt med en workshop! 🙂

Lämna ett svar