Växtfärgat garn med rödkål #2

Ett andra försök på att färga garn med rödkål gjorde jag under påskhelgen. Mitt förra försök slutade ju upp i att färgen inte fastnade när jag kom till det sista steget att skölja ur garnet. Då kallfärgade jag enligt ett recept i boken ”Färga garn och sticka”. Denna gång tänkte jag att jag testar ett recept ur boken ”Naturlig färgning”. Dessutom blev jag osäker förra gången jag färgade om jag verkligen hade betat garnet eller inte. Det är ju trots allt betningen som gör att färgen sitter kvar bra. Så denna gång laddade jag upp med ett garanterat alunbetat vitt ullgarn (Kampes 2-trådiga) och dessutom ett recept där det ingick att värma upp färgbadet så som jag brukar göra när jag färgar. Och ni ser ju hur det gick, färgen satt kvar efter sista ursköljningen och tom med en liten skvätt fintvättmedel i vattnet.

Jag började med att hacka upp rödkål i relativt stora bitar och hällde ner i en kastrull med vatten. Jag använde min ”smarta” färgningskastrull som är en spagettikastrull så det gör det smidigt att sila bort bitarna sen! Kokade hur som helst upp rödkålen och vattnet och lät vara på värme ett tag. Sen lät jag hela badet svalna innan jag silade bort bitar och stoppade ner det blöt-lagda garnet i kastrullen. Efter det värmde jag sakta upp badet igen till ca 80 grader och lät det vara på spisen ca 1 timme. Jag lät badet svalna till nästa dag innan jag tog upp garnet och sköljde ur det.

Det var lite spännande och se om färgen skulle sitta kvar den här gången men jag blev positivt överraskad iaf! När garnet låg i färgbadet så drog det mer åt det lila hållet men efter ursköljningar och torkning så skiftar det mer åt det blåa hållet. Tänker att det kan (behöver inte stämma) ha berott på mitt tvättmedel om det drar mer åt något PH-värde (rödkål skiftar nämligen mot lila/blått beroende på PH-värdet och jag har läst att färg kan ändras om man använder tvättmedel som har ”fel” PH-värde, och kanske är rödkål extra känsligt?). Blev hur som helst glad över att det bara fungerade denna gång och har nu planer på att försöka experimentera med rödkålsfärgning. Jag tänker att jag gör två bad och gör det ena basiskt och det andra surt, och färgar ena ändan av härvan i det ena badet och andra ändan i det andra badet. Det låter väl som att det skulle kunna bli spännande?

Växtfärgat garn med gula lökskal #5

Färggrytorna åkte fram igen, för några veckor sedan nu. Närmare bestämt var det nog på påsken. Ni som följt mig vet att jag försökt färga orange (vilket ju typ är ungefär den lättaste färgen att få när man naturfärgar), men jag har smått misslyckats två gånger nu på senaste tiden. Denna gången körde jag en riktigt ”alunförbetningsvecka” och alunbetade alla mina garner (tog typ flera dagar). Så nu har jag förbetat alla garner med alun och har de redo liggandes att kunna färga på.

Så med samma förutsättningar som jag hade sist jag faktiskt färgade på Kampes 2-trådiga och faktiskt fick ett starkt orange resultat satte jag igång igen. Jag kokade upp 4,5 liter vatten och hade i cirka 20 gram gula lökskal. Jag lät det vara på spisen i ungefär 40 minuter och ställde sedan ut det i 3h att svalna. Silade sedan bort lökskalen, som förövrigt gjordes på ett väldigt klantigt sätt denna gång. Jag kände mig lat och tog inte fram silen som jag har, utan doppade bara ner handen och plockade upp alla lökskal. Det resulterade ju i orange hand/fingrar som verkligen satt kvar i ungefär 1-2dagar. Så anteckning för framtiden, använd silen när du ska sila bort lökskalen!!

När alla lökskal var borta så la jag ner det förblötta alunbetade garnet (vit bas) i grytan och och värmde sakta upp till ungefär 80 grader. Försökte hålla temperaturen i ca 1h och lät sedan badet svalna till nästa dag. Sen tvättade jag ur det och hängde upp på tork.

Och som ni kan se, så lyckades jag tillslut få min lite mer ”knallorangea” färg! Lycklig över det för behövde det för att kunna fortsätta på min pågående bebisfilt gjord av naturfärgade garner.

Baby Bear Suit – Stickad björnoverall

I januari så började jag sticka på den här björnoverallen. Jag hade några nystan kvar från när jag stickade min Vargö för jag hade köpt lite extra garn då (som jag egentligen hade en annan tanke till men som inte blev av). Dock hade jag inte så pass mycket så att det skulle räcka som en enfärgad overall som mönstret är skrivet för. Men eftersom jag ville använda garnet jag hade hemma så tänkte jag att det kanske skulle funka att göra luvan och resårkanterna i den mörkare färgen och sen själva kroppsdelen med den ljusare färgen.

Först var jag lite rädd för att starta upp projektet eftersom jag aldrig hade stickat vare sig en luva eller en overall eller en knappkant. Men tyckte verkligen om mönstret och ville verkligen sticka en egen så jag bestämde mig för att jag kunde klara av det (vilket jag uppenbarligen också gjorde). Mönstret var faktiskt väldigt bra och lätt att följa för en relativt nybörjare som jag fortfarande känner mig som. Det var bara på något ställe som jag blev lite fundersam över om mönstret faktiskt var fel, men har antecknat det på Raverly här. Kollade hur som helst då på det svenska mönstret (stickade efter den engelska beskrivningen hela tiden), och insåg vad felet var. Så det löste sig bra ändå. Sen var det ett fel av mig en gång att jag läste knasigt när jag skulle göra knappkanten, så den blev tvärt om mot vad den skulle. Dvs jag fick knapparna på sidan där hålen skulle ha vart, och tvärt om. Men vad gör det egentligen? Annars gick det faktiskt oväntat bra med alla nya moment och det var så roligt att sticka denna lilla björnoverall.

Hade som sagt nog inte ens tänkt tanken på att göra den i olika färger om jag hade köpt nytt garn till själva projektet. Men är faktiskt riktigt nöjd med hur jag använde färgerna. Blev så fint med olika färger på luvan och resårkanterna samt fötterna. Kul att man kan överraska sig själv med garnet som man har liggandes hemma. Några knappar som passade in hade jag dock inte hemma så det fick jag ta mig upp på stan och införskaffa. Tog med mig hela overallen och stod där och valde mellan olika knappar och det slutade upp med bruna som matchade perfekt med det mörkbruna garnet.

Såklart lämnades denna overall iväg tillsammans med min virkade björnsnutte. Kände att jag behövde ha en björnsnutte som matchade med björnoverallen liksom så det var ju bara att sätta igång att designa björnsnutten då också. Det blev en fin present till en liten bebis tycker jag iaf!

Jag använde mig av:
Knitting for Olive, Heavy Merino (färger: Dark Moose, Marzipan)
Stickor enligt mönster
Nål

Mönster hittas här: https://ravel.me/baby-bear-suit

Virkad björnsnutte

Virknålen har varit ganska aktiv den senaste tiden, eller ja egentligen så virkade jag den här i februari men har inte kunnat visa den för er förrän nu. Ville hur som helst väldigt gärna virka en liten snuttefilt och det fick bli en björn denna gång. Den är virkad på fri hand, dvs jag gjorde lite som jag kände och följde inget mönster. Använde mig av restgarn så själva ”snuttefilten” blev så stor som garnet räckte och är virkad som en enda stor mormors-ruta. Hade jag haft lite mer garn så hade nog själva filt-delen av snutten blivit lite större men när man jobbar med restgarn får det bli som det blir! Lite det som är charmen med att jobba med restgarn också, man vet aldrig riktigt hur slutprodukten kommer att se ut.

Björnen blev dock ganska lik vad mitt huvud tänkte från start. Det som är roligt med virkningen är att jag känner mig så fri när jag virkar, jag kan skapa och forma det jag ”ser” framför mig i huvudet. Liksom en tanke kan bli ett produkt och det är ju verkligen jätteroligt och tillfredsställande! Nu har hur som helst denna lilla björn fått flytta hem till en nyfödd liten pojk, tillsammans med det stickande bebisplagg ni skymtar i bilderna, men mer om det i kommande inlägg!

Jag använde mig av:
Knitting for Olive – Heavy Merino
Virknål: 3.0mm, 4.0mm
Nål
Sax

Mönstret är frivirkat.

Flera ulliga påskägg

Det blev tre till ulliga påskägg under påskhelgen som en liten gåbort present. Alla virkade i Kampes 2-trådiga ullgarn. Det mittersta virkade jag extremt hårt och dessutom misstänker jag att garnet var lite tunnare än de andra Kampes jag har, därav blev det lite mindre. Men nu kan jag lova att det är slut på virkade ägg för den här säsongen för min del. Men de var roliga att göra och ett ägg går ju så snabbt så jag körde ju på av rena farten.

Jag använde mig av:
Kampes 2-trådiga ullgarn
Virknål nr 3.5mm
Stoppning

Mönstret hittar ni här: https://ravel.me/ulliga-easter-eggs

  • Inläggskategori:Påsk
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Ulliga Påskägg i neutrala färger

Några till virkade påskägg blev det virkade i veckan. Tre stycken som fick sig väldigt neutrala färger. De två med färg har jag färgat själv, det rosa är färgat med avokado och det som drar åt grönt är färgat med rosmarin. Sen gjorde jag ett i ljusgrått också. Alla är gjorda med Kampes 2-trådiga ullgarn. Tycker de blev fina också och om man föredrar neutrala färger så passar dessa ju verkligen. Jag vet inte riktigt, jag tycker både de äggen i förra blogginlägget och dessa är fina på sina olika sätt. De andra skriker lite mer påsk, medans dessa känns lite mer våriga. Men hur som helst kul att ha gjort några neutrala också för att se hur de blev!

Så med dessa ägg vill jag också passa på att önska er alla följare en riktigt glad påsk! Hoppas solen skiner hos er också för det gör den här idag på påskafton.

Jag använde mig av:
Kampes 2-trådiga ullgarn
Virknål: 3.5mm
Stoppning
Nål
Sax

Mönstret heter Ulliga Påskägg och det hittas här på Ravelry: https://ravel.me/ulliga-easter-eggs

  • Inläggskategori:Påsk
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Mönstersläpp – Virkade Ulliga påskägg

Jag har virkat mig några påskägg. Fick för mig för någon vecka sedan när jag fick syn på några stickade ägg att jag också ville göra några ägg, fast självfallet virkade för min del! Eftersom jag har växtfärgat så mycket den senaste tiden så har jag ju dessutom flera olika Kampes 2-trådiga ullhärvor med nyanser av gult/orange/grönt. Perfekt tänkte jag och satte igång och virkade några egna ägg. Jag ville ha den där lite mer ”rustika” känslan som det blir av ullgarn om man jämför med bomullsgarner. Jag har nästan inte virkat någon figur/amigurumi med ullgarn förut så det var roligt att testa det! Ett litet hampa-snöre knutet runt ägget adderade också lite extra känsla av ”naturligt”.

Äggen är virkade med endast fasta maskor så det är ett perfekt nybörjarmönster om du är sugen på att testa på virkning. De går dessutom väldigt snabba att virka, för mig tog ett ägg ungefär 30 minuter att färdigställa. Tänker att detta verkligen är den perfekta påskpresenten att virka till någon vän eller att virka några stycken och ha hemma som en liten äggsamling. Det skulle ju också passa bra att pynta med i ett blomsterarrangemang tänker jag.

Till ett ägg går det åt ungefär 5 gram garn så man behöver inte ha mycket garn hemma i stashen för att kunna virka sig ett eller flera ägg. Vill dessutom tipsa igen om att använda stoppning/fyllning från den billigaste kudden som IKEA har. Se till att det är 100% polyester så kan man bara klippa upp kudden och använda fyllningen som stoppning till virkade alster.

Jag håller faktiskt på att virka några fler ägg nu som har lite mer neutrala färger. Tänkte se hur de blir i den ljusa färgskalan med grått och vitt. Återkommer med resultat när de är färdiga!

Jag använde mig av:
Kampes 2-trådiga ullgarn
Virknål nr: 3.5mm
Hampasnöre
Stoppning
Nål
Sax

Mönstret finns nu ute på min Raverly-sida: https://ravel.me/ulliga-easter-eggs

Varför inte fylla ett påskägg med påskägg som påskprynad?