En virkad mössa i ull och alpacka

Jag har länge velat ha en neutral mössa men har inte hittat något mönster som jag har gillat så mycket. Sen en dag i höstas fick jag syn på detta mönstret och kände att denna mössa måste jag virka! Jag köpte garn och sen blev det liggandes ett bra tag eftersom jag hade så många andra projekt igång. Men på nyårsafton så började jag virka på mössan och nu nästan en månad senare är den färdig. Jag är glad att jag hann klart innan vintern är slut iaf så jag kan få använda den lite. 
 
Det är ett väldigt enkelt mönster att följa och passar perfekt att virka på samtidigt som man gör någonting annat. Man behöver inte tänka något utan det är bara att virka på. Garnet jag använde mig av heter Moshi och är jättemjukt och härligt. Det är ett ull- och alpackagarn. Första gången jag använde det och det passade verkligen bra till en mössa. När mössan blev klar och jag provade den så kändes den jättevarm direkt och det är ju bra!  
 
Blev väldigt nöjd med min mössa, den passar mig perfekt och jag hade en härlig virkstund när jag virkade på den. Dessutom har jag hunnit prova den ute i snöyret och den var väldigt varm och bra! Så roligt att göra saker som man använder och gillar!
 
Jag använde mig av: 
Svarta Fårets, MOSHI 
Virknål: 3,5 
Sax
Nål
 
 
 
  • Inläggskategori:Kläder
  • Kommentarer på inlägget:9 kommentarer

En virkad duk – ”Winter”

I slutet av oktober fick jag syn på att Grace Fearon (@emilyandthe) skulle ha en CAL med duken Winter. Jag blev jättesugen på att hänga på så jag klickade hem mönstret. Var ju länge sen jag virkade en duk av hennes mönster och tyckte det skulle bli roligt. Så jag körde igång och började virka på min ”Winter” när de släppte del 1, den första november. En lite roligt grej med hennes mönster är att jag absolut inte kan läsa de översatta. Det fanns alltså svensk beskrivning men när jag läser det svenska mönstret känner jag mig som ett stort frågetecken. Dock förstår jag allting när jag går över till det engelska mönstret och kollar. Så för min del blev det att använda det engelska mönstret trots att det fanns ett svenskt.
Mönstret släpptes i olika delar och jag hängde på ett tag. Men sen närmade sig julen och jag började att virka på lite annat, tex mitt luciatåg, så jag la ner duken ett bra tag. Men nu när jag hade virkat färdigt Percy och allt annat jag har hållit på med var det dags att ta tag i duken igen. Så jag satt förra helgen och virkade tills den blev klar. Var riktigt jobbig på slutet då jag fick jätteont i axeln pga liten virkning. Sen var varv 25 extremt långt i mönstret också. Det var som att ha en stor vägg framför sig och jag ville knappt ta mig an det varvet. Men jag tänkte som jag alltid tänker när jag har något jobbigt virkprojekt: Nu måste jag göra det här för annars kommer det inte bli klart. Och så satte jag igång trots att jag inte tyckte det var särskilt kul. Men tillslut var varv 25 över och jag hamnade på sista varvet och då gick det undan att bli färdig.
Så här i efterhand är jag såklart jättenöjd med duken. Den blev extremt fin och man kan inte annat än att älska Grace’s mönster. Otroligt vackra och detaljrika. Men nu tror jag det dröjer ett tag innan jag sätter igång med en ny duk, några månaders vila ifrån det sen kanske jag blir sugen igen. Vem vet!
Jag använde mig av: 
Kinna Textil, Fino 12/3
Virknål: 2.0
Nål
Sax
Mönstret heter ”Winter” och finns här: https://www.ravelry.com/patterns/library/winter-12
  • Inläggskategori:Dukar
  • Kommentarer på inlägget:8 kommentarer

Little Box of Crochet – December 2017

Så jag gick och väntade på att denna lilla låda skulle komma! Tog antagligen längre tid eftersom det var jul och röda dagar. Men trodde nästan att den hade försvunnit i posten men den 3e januari dök den tillslut upp! Jag tyckte själva lådan var otroligt fin och när jag öppnade upp boxen var den lika fin inne också! 
 
I Little Box of Crochet denna gång fanns: 
– 9 nystan ”Must-Have Minis” 
– Stoppning
– En svampbrosch gjord av Tom Graham illustration 
– Mönsterbok
– Stichmarker från koruclaystudio (min gick tyvärr sönder när jag använde den, tråkigt!) 
– 2 säkerhetsögon, en knapp, en bjällra, en nål 
– Virknål 3.0 
– Ett vykort
– Handkräm, Milla Maddern 
 
Den här månaden skulle man alltså få virka sig en egen Gnome och två svampar. Den lilla gnomen heter Percy och jag föll pladask för honom. Hur otroligt söt är han inte? På helgen satte jag igång direkt och virkade honom och på söndagskvällen var han färdig. Mönstret var lätt att följa förutom att det är på UK-engelska. Så man måste tänka lite extra hela tiden. Jag använde en virknål på 2.5 istället för den som följde med för jag ville få Percy lite tätare. Det var länge sen jag gjorde en virkad figur så jag tyckte det var roligt att göra en igen. Jag har heller aldrig använt mig av färgpenna för att måla på kinderna på det jag virkat, så det var något nytt för mig. Har sett det många gånger men aldrig provat själv. Men det gick hur bra som helst! En liten läskig sak som hände undertiden jag virkade var att det beiga garnet nästan tog slut. Jag hade verkligen superlite kvar och tänkte att det kommer aldrig räcka till den sista handen. Men som tur var räckte garnet, men det var verkligen precis för min del. Blev inte ens en bit att klippa av utan fick bara fästa tråden dirket. 
 
När Percy var färdig började jag virka på den stora flugsvampen. Till den tog virknål 3.0 som följde med i lådan denna månad. Mönstret där var lite mer utmaning för jag läste inte så noga så jag förstod inte att man inte skulle göra hela varv varje varv. Väldigt udda, har aldrig varit med om det förut. Men jag lyckades knåpa ihop en stor svamp och även göra frence knots på den. Har använt mig av såna knutar en annan gång också men hade glömt hur man gjorde. Då är det bra att youtube finns! 
 
När den stora svampen var färdig var det vinröda garnet i stort sätt slut. Så det blev ingen liten svamp för min del för garnet räckte helt enkelt inte till. Jag virkade väl svampen för hårt/löst eller något!
 
Den här LBOC gillade jag verkligen. Om förra månaden inte var min stil så var verkligen denna månad min grej! Jag älskar verkligen hur Percy blev och han kommer få stå framme här hemma! Sjukt söt liten gnome! Och svampen var inte helt fel heller, ser verkligen ut som en flugsvamp. Supernöjd denna månad. Nu dröjer det dock innan nästa box dyker upp, de har nämnligen ett uppehåll i januari så nästa box skickas i slutet av februari!
 
 
Tidigare boxar av LBOC:

Temperaturhalsduken 2017 – Så här blev den!

 
Ja som ni vet så har jag virkat på min temperaturhalsduk under hela föregående år. Nu är den äntligen färdig (!) och jag tänkte skriva en utvärdering av hela projektet. Kolla tillbaka på hur jag tänkte i början, om jag följt mina egna regler, hur månaderna gått och visa bilder på hur den ser ut såklart! 
 
Planeringen för projektet:  
Mitt projekt började ju med att jag gjorde en planering för hur jag tänkte i slutet av december 2016. Där skrev jag viktiga faktorer för hur jag bland annat tänkte med garnval/temperaturskala, hur jag skulle mäta av och anteckna temperatur, hur jag tänkte med virkandet och vilka maskor jag skulle använda mig av. När jag läser igenom allt jag skrev är det nästan exakt så som jag har beskrivit som jag har jobbat med projektet. Väldigt mycket stämmer och jag har faktiskt kollat tillbaka på min planering flera gånger under årets gång. Speciellt i början av året. Så här i efterhand känns det väldigt bra att jag gjorde en planering, det var lätt att sätta igång med projektet då. 
 
Har jag virkat varje dag? 
En fråga som jag hade med i planeringen var ”ska jag virka varje dag?”. Jag skrev då att jag ville försöka med det men insåg också själv att det kommer bli svårt. I början av året så var jag väldigt taggad på projektet och längtade hem varje dag för att få virka mina rader. Så januari månad virkade jag faktiskt på halsduken varje dag. I februari skriver jag att jag lyckades virka alla dagar utom två, sen kom mars och då berättar jag att jag virkar ungefär var annan till var tredje dag. I april månad börjar jag ”tröttna” smått och det går ungefär 5-6 dagar mellan min virkning. Resten av året har väl legat någonstans där. Ibland har jag virkat på varje dag i några perioder och ibland har det gått 7-14 dagar innan jag har lyckats ta tag i projektet. Men det jag har haft med mig i tanken genom hela året är att aldrig ligga efter vid månadsskiftena och det har jag hållt mig stenhårt till. 
 
Hur har året känts rent humörmässigt? 
Alltså början av projektet var som en enda lång smekmånad. Hela januari längtade jag verkligen hem från jobbet för att få åka hem och se vilken färg jag skulle få använda. Så blev det såklart inte hela året, men större delen av året har jag ändå gillat mitt projekt. Det har gått lite i vågor om jag har tyckt det varit roligt eller inte. När det hände lite nya färger på halsduken gick det lite uppåt men sen ibland gick det lite neråt för att jag tröttnade igen. Jag har inte ställt några krav på mig själv att jag måste tycka det är roligt genom hela året så ibland har det varit skönt att bara känna ”nej fy vad tråkigt det har varit den här månaden”. Berg- och dalbana helt enkelt genom året. Ibland har det varit väldigt upp och ibland har det varit ner. 
 
Hur har jag hållt motivationen uppe? 
En fråga som jag har fått nu när projektet är slut är hur jag har lyckats att hålla ut hela året. För mig har det handlat mycket om att jag är väldigt driven när jag bestämmer mig för att göra något. Det ligger väl i min personlighet att göra färdigt saker som jag påbörjar oavsett hur tråkigt jag tycker det är. Nu har jag dock inte tyckt att detta har varit ett tråkigt projekt, men det har ju som sagt svajat lite i hur jag har känt runt projektet under årets gång. Jag har dock inte tänkt tanken att ge upp en enda gång under året faktiskt. Däremot har jag ju låtit den ligga lite längre perioder ibland för att jag inte tyckte det var roligt. Det som har lockat mig mest att virka vidare är att jag verkligen ville se min färdiga halsduk. Jag skulle inte ha startat projektet om jag inte trodde på mig själv i detta. Jag tänkte innan jag startade att det är lång tid att hålla på med ett projekt, så jag valde tex att göra en halsduk istället för en filt pga jag visste att det kommer bli jobbigt under året, så ville ha något som kändes realistiskt att klara av. En annan sak som har hjälp mig mycket under resans gång är just månadsinläggen på bloggen. 
 
Bloggens betydelse
Som jag skrev har bloggen haft stor betydelse för detta projekt. Det var skönt i början att ha någonstans att kunna planera mitt projekt på där jag kunde återkomma till. Att få skriva månadsinlägg om hur månaderna har varit och visa upp hur halsduken utvecklades i färger har också hjälpt mig framåt med projektet. Det har ju varit roligt att dokumentera om varje månad, att kunna gå tillbaka och kolla på hur månaderna har sett ut, att få ha tänkt varje månad på vad som har varit lätt/svårt och hur temperaturen varit. De inläggen jag har lagt upp under året har också fungerat som 12 stycken delmål under årets gång till att tillslut komma till detta inlägg där jag kan visa upp hela projektet. Att inte bara se ett mål ett år framåt utan att faktiskt kunna bocka av varje månad hur det går. Sen har det självklart varit roligt att dela projeketet för andra som är intresserade att se hur det gått. 
 
Garnvalet och virknålen
Jag har ju använt mig av Scheepjes garn Colour Crafter. Det är ett bra garn men jag hade nog tänkt lite annorlunda nu om jag hade gjort en temperaturhalsduk igen. Garnet har varit bra och det har räckt genom hela året. Dock har jag nog använt en virknålsstorlek för lite. Halsduken känns ganska ”hård” virkad och det hade nog hjälp att gå upp någon storlek i virknål för att få den lite mer följsam. En liten miss på halsduken är också att jag började året med att använda en plastvirknål nr 3.0. Tanken med detta var att jag ville ha mina vanliga virknålar tillgängliga under årets gång. Men i ungefär mitten av januari insåg jag att plastvirknålen inte alls kom överrens med garnet så jag bytte helt enkelt till min vanliga ergonomiska 3.0 virknål. Det visade sig dock att virknålarna ändå var olika i storleken fast de hade samma nummer och halsduken fick en betydligt fastare och finare form efter virknålsbytet. Det som är lite tråkigt är att det syns tydligt att januari mer lösvirkat än resten av året. Men det är något jag får leva med! Men som sagt, hade jag gjort om halsduken hade jag nog gått upp något i virkstorlek och minskat ner från 31 m varje varv för att kompensera att den inte blir för bred. För bredden på halsduken är jag väldigt nöjd med. 
 
Temperatursidan 

Under årets gång har jag ju besökt rl.se x antal många gånger. Det har fungerat väldigt bra faktiskt och varit lätt att få fram både den högsta och lägsta temperaturen. Det är bara en eller två gånger under året som sidan inte har registerat min stad och därmed blev jag utan temperatur de dagarna. Men det gick såklart att lösa genom att gå in på andra vädersidor de dagarna. Grejen med rl.se är att det har varit väldigt lätt att hitta gammal temperaturinformation och att det delas upp i dagar. På de andra sidorna jag letat har jag fått kolla på diagram som visas en längre tid och därmed krångligare att se om man missat att tagit temperaturen på några dagar. 
 
Temperaturskalan 
Hur har då min temperaturskala fungerat under året? Ja jag tycker det har fungerat bra med stegen mellan temperaturen. Jag ville ju trots allt ha en halsduk som varierar mycket i färg men som ändå håller ihop och det har jag ju fått. Jag har under året lärt mig vilka temperaturer som har vilka grader. Det som känns tråkigast är att jag inte fått använda alla färger under året. Här nedan ska ni få se hur färgerna har används: 
 

 
1029 Breda / 26-30 grader – I maj var jag överlycklig att få använda denna färg tre gånger. Mindre glad blev jag när jag bara fick använda den en gång till under hela sommaren! 
1723 Vlissingen / 21-25 grader – Användes endel i maj och juni, dominerade under juli månad och tonade den ner en aning i augusti igen. 
1709 Burum / 16-20 grader – Här har man legat en hel del under året mellan ungefär maj-oktober kan man säga.
1712 Nijmegen / 11-15 grader – Inom mars-november sträckte sig dessa grader. 
1065 Assen / 6-10 grader – Har använts väldigt flitigt under i stort sett hela året.
1027 Arnhem / 1-5 grader – Även denna har använts extremt mycket även om den fick ett uppehåll under sommaren. 
1725 Ameland / 0- -5 grader – Vår/höst/vinter-graderna. Har använts väldigt mycket även denna.
1722 Alphen / -6 – -10 grader – Några gånger föll temperaturen mellan dessa grader i januari, februari, november och december. 
1708 Alkmaar / -11 – -15 grader – Väldigt enstaka rader fick jag med denna färg. Mest överraskande är väl april månad med denna färg. 
1425 Deventer / -21 – -25 grader – Två januaridagar föll temperaturen rejält och jag fick iaf två lila rader på min temperaturhalsduk under året. 
 
Som synes har jag använt ganska mycket färger under året iaf, även om det ibland under året kändes som jag satt och upprepade mellan Assen/Arnhem/Ameland. Dessa tre färger är de garn som jag har minst kvar av nu när året är slut, vilket ju är ett bevis på att de har använts mycket. 
De färger jag inte fick virka ett enda varv på detta år blev: 
1035 Kampen / 31+ grader
1011 Tynaario / -16 – -20 grader
1432 Heerlen -26 – grader
Visst det kan tyckas vara extrem-temperatur men det känns ändå lite konstigt att den inte hamnade där en enda gång under hela året. Det känns ju som att det alltid brukar bli några extremdagar under året iaf. 
 
Nöjd med temperaturen under året? 
Året 2017 kunde ju faktiskt ha visat en bättre sida temperatursmässigt kan jag tycka. Jag har ju hela året hoppats på att få lite extremväder och varierande temperaturer. Men sanningen är ju att år 2017 har varit ganska mesigt och ”jämt” år temperaturmässigt. Jag fick liksom bara använda -21 – -25 två gånger under året. Och även på plussidan var det riktigt dåligt på sommaren. Knappt över 25 grader någon enda gång, så någon högtrycksvecka blev det inte alls på denna halsduk. Om det är någonting jag faktiskt är besviken på med detta projekt så är det faktiskt just den jämna temperaturen under året. Men det är också något jag absolut inte kan rå över så jag har ändå lärt mig accepertera det under årets gång. Dock har jag aldrig slutat hoppas på att det skulle bli extremvärme/kyla någon gång, men så blev det inte! Inget att göra åt.
 
De jag minns mest temperaturmässigt från året: 
– Januari när jag fick använda lila precis i början. Lyckan då! 
– Mars när jag fick använda Burum för första gången. Lycka där också! 
– April, att få använda Alkmaar på påsken. Väldigt udda att det blev så kallt då, det var överraskande!
– Maj när jag fick använda båda röda färgerna för första gången. Det var för övrigt en väldigt rolig månad hela månaden. 
– Juli, besvikelsen när månaden var färdig och det inte varit några höga temperaturer alls. Jag hade höga förväntningar på temperaturen och att få använda massa mörkrött, men det förblev drömmar. 
– Oktober, när jag fick börja använda blåa nyanserna igen. Kändes som en nystart på hela halsduken! 
– December, att få se hela halsduken bli färdig! Underbart!
 
Hur lång blev den? 
En fråga som återkommit under året är hur lång den har varit och även nu på slutet undrar man hur lång den blev? Jag mätte den några gånger i början av året men sen har jag faktiskt inte mätt den på resten av året. Men nu kan jag berätta att den blev hela 310 centimeter lång! Alltså lite över tre meter! Och bredden ligger på ungefär: 11 centimeter.
 
Restgarn?
Ja, jag har massvis med garn kvar från projektet. Just nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med allt garn. Har tänkt att kanske göra någon väska iaf. Men vi får se, har ni idéer på vad jag kan hitta på med allt garn är ni väldigt välkomna med dessa! 
 
Hur känns det nu efter? 
Det känns väldigt skönt att året är över och att jag faktiskt lyckades göra färdigt hela temperaturhalsduken. Även om jag har trott på mig själv genom året är det otroligt härligt att faktiskt klara av ett sånt stort/långt projekt som det faktiskt har varit. Det som är lite roligt nu är att jag är så van i att tänka temperatur i färger så när jag kollar på min egen termometer nu tänker min hjärna automatiskt ”åh -7 grader det blir ju blått på temperaturhalsduken, vad kul!”. Sen inser jag att ”just jag håller inte på med det längre” och tycker det är lite synd för jag hade ju velat ha lite mer av såna temperaturer på min halsduk. Men överlag känns det skönt, skönt att det är slut och jag kan koncentrera mig på något annat kul projekt! 
 
Och sist men inte minst, jag är supernöjd och glad över min halsduk! Tycker den har fått en väldigt fin färgskala och även om det inte varit extremväder så ser man ju årstiderna tydligt på halsduken. Och tänk att varje rad har en temperaturhistoria bakom sig, att året 2017 faktiskt blev någonting! Den blev helt enkelt underbar och väldigt färgfin enligt mig!
 

Temperaturhalsduken 2017 – December

December har varit en varierande månad med temperatur. Inte så att det har varit jättestora skillnader men jag har nästan fått byta färg varje rad. Mycket växlande mellan -5 till +5. 
 
I början av december tyckte jag hela projektet kändes väldigt roligt igen. Kände verkligen att jag var på slutspurten och det gjorde mig väldigt taggad. Men sen hände något och jag tyckte återigen att det bara kändes jobbigt. Två ynka veckor kvar att virka men det kändes bara jobbigt så jag lät den ligga. Men sen en dag i slutet av december tog jag tag i den och virkade ikapp även om det inte var med glädje då. Det var jobbigt för jag fick byta färg ungefär varje rad också. Så då kände jag bara suck! Men när man hållt på ett år kan man ju inte ge upp när det bara var några få dagar kvar. Att sedan virka de tre sista dagarna den första januari var dock helt underbart. Gick snabbt och var en konstig känsla att få klippa av alla trådar och fästa ihop hela halsduken. Det måste jag ändå säga var det roligaste med denna månad. Att äntligen få avsluta projektet!
 
Så här har temperaturen sett ut under månaden: 
 
1065 Assen / 6-10 grader – 8 grader har det varit som varmast under december. Några gånger har jag hamnat här.
1027 Arnhem / 1-5 grader – Här har jag legat mycket under månaden. Många rader med denna färg.
1725 Ameland / 0 – -5 grader – Precis som ovanstående färg. 
1722 Alphen / -6 – -10 grader – En gång under månaden hamnade temperaturen på minus sex grader.
1708 Alkmaar / -11 – -15 grader – Fick även en rad med denna färg då temperaturen sjönk till minus elva grader.
 
Jag kan konstatera att jag mest har legat runt nollgradigt under decemeber månad. Det var roligt att temperaturen sjönk en gång så jag fick använda några andra av mina minusfärger. Det har ju varit ganska lite såna under detta år. 
 
December månad är alltså nu förbi och så även min temperaturhalsduk 2017! Men ingen bild på hela halsduken tänker ni? Jo, jag tänkte återkomma med ett slutinlägg om hur den blev och hur jag tyckt det har varit genom året. Så har ni några frågor och funderingar kring temperaturhalsduken så ställ dessa nu så kan jag svara på de i samlingsinlägget! Vad tänker eller undrar du?