Matta av lakan

Temat hos Monthly Makers denna månad var tyg. Först kändes temat jättesvårt men så kom jag på att jag hade sparat ett gammalt trasigt lakan en gång. Letade fram lakanet och så föll allt på plats, jag skulle självklart virka en matta av lakanet! Började googla lite information om att virka i lakan och insåg att jag inte hade en tillräckligt stor virknål till detta. Så beställde en ny stor virknål (12mm) och när jag fått den så började jag klippa en enda lång remsa i lakanet. Jag klippte några rader och sen virkade jag upp det innan jag klippte vidare. Var ganska skönt att växla lite mellan klippning och virkning för båda var jobbiga på sitt vis. Att virka med så stor nål kräver lite hårda tag med händerna och det gör att jag får ont i nacken, och att klippa innebär att krypa på golvet fram och tillbaka, och ärligt talat, kroppen är ju inte jättesmidig på sånt längre! 
 
 
Lakanet jag använde var ett lakan som täcker en hel 180cm-säng. Jag trodde faktiskt att det skulle räcka mycket längre än vad det gjorde. Jag fick över ungefär en halvmeter tyg (den trasiga delen av mitt lakan) och resten gick åt till denna matta. Kanske klippte jag onödigt tjocka remsor, de blev ungefär 2cm breda. Men själva mattan blev ju bra så tror att remsorna var lagom ändå! 
 
Kul var det iaf att återskapa något helt nytt av ett gammalt material. Det brukar jag inte göra så jätteofta. Även första gången jag virkade med så jättenål också (har bara gjort denna korg innan). Det är roligt för det går snabbt att virka och resultatet visar sig snabbt! Kanske hade jag gjort den lite större om jag hade haft tillgång till mer lakan, men tycker den blev charmig ändå. Antingen hamnar den i badrummet eller så får den vara ”bredvid-sängen-matta”.
 
Jag använde mig av: 
Ett lakan till en 180-säng 
Virknål nr: 12mm
Sax
Stor nål 
 
Mönster på mattan har jag hämtat här (varv 1-8 gjorde jag) : https://crafts.tutsplus.com/tutorials/crochet-a-gorgeous-mandala-floor-rug–craft-6032
Denna teknik använde jag när jag klippte lakanet: http://sofiamilk.se/2015/august/diy-garnnystan-av-lakan-2.html
 
 
 
 

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. Anonym

  Jättefint och bra jobbat. Kul att du delar med dej att det inte bara är lätt. Har själv gjort korgar av garn klippt från T-shirtar, så jag vet att det är jobbigt. Hälsning Anita Swide’n Karlstad

 2. Wilda

  Otroligt vacker. Och som månad efter månad vill jag genast börja virka! Jag behöver en matta till badrummet så det här kanske blir startskottet för mig ändå! 😀

  1. Annika

   Tack!! Vad kul! Hoppas du kommer igång och gör en egen, du får visa isf 🙂

 3. Alexandra

  Å kan tänka det tar lite kraft att virka med så tjockt "garn" tyg glider ju inte lika lätt som garn liksom. Men fint blev det 🙂 Att återbruka tyg är verkligen ett bra initiativ.

  1. Annika

   Jaa tar verkligen på lederna i nacken för min del! Man får pausa lite och göra lite armrörelser ibland haha

 4. Julia

  så snyggt och bra jobbat! Jag skulle också vilja ha en sådan matta, men tror det är lite för stort projekt för mej, är rädd att jag aldrig skulle få den klar 😀

 5. Finurliga fröken

  Åh va fin din blev! Älskar ditt mönster. Jag kan inte virka så min fick bara bli rund. Kram

  1. Annika

   Tack! Tycker din matta blev jättefin också 🙂 kram

 6. Alicia

  Jisses vad snyggt det blev! Jag virkade en del mattor av t-shirtremsor för några år sen (fast inte med så avancerade mönster). Himla kul men ajajaj vilket slit. Farligt vad sugen jag blir när jag ser ditt fina verk. Men kanske ska hålla mig till krukunderlägg! Värst var allt textildamm en fick i nästan när en klippte, haha!

 7. Britt-Marie Arvidsson

  Hej!
  Så fin matta du virkat av lakan!
  Jag blir så sugen, särskilt som jag har rensat i min döda pappas hus. Tog rätt på och tvättade en del lakan. Måste lakanen vara nötta och tunna för att det ska funka? Tittade även på mönstret, men det är ju på engelska! Jag har aldrig följt ett engelskt mönster, och vet inte vad beteckningarna betyder. Du har inte ngt tips på ett svenskt mönster som skulle kunna passa?
  Hälsningar Britt-Marie

  1. Annika

   Hej! Tack så mycket för kommentaren! Jag tror inte att lakanen behöver vara tunna för att det ska funka, tror snarare att det blir bättre om de är relativt oanvända. Jag minns att mina remsor blev lite väl tunna ibland där lakanet var som mest slitet. Jag tyckte också det var lite läskigt med engelskt mönster förut, men egentligen är det inte så svårt. Man behöver bara ha beteckningarna framför en, det finns ett bra lexikon på det här om du vill kolla och försöka dig på mönstret: https://bautawitch.se/2013/04/08/litet-virklexikon-sv-eng/ . Annars så finns detta mönster som jag länkar nedan tex, det borde gå att göra med lakan, du får bara anpassa storleken på virknålen så det känns rätt: https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6274&cid=12#pattern_content . Det är ju ganska likt mönstret jag använde mig av trots allt. Lycka till och hoppas du lyckas göra någon matta av dina lakan!

 8. Britt-Marie Arvidsson

  Hej! Tack för snabbt och trevligt svar! Dina remsor var 2 cm. Skulle du rekommendera smalare om du skulle virka en matta till?
  Jag har en virknål nr 9 hemma. Ska prova med smalare remsor. Klippte du eller rev du remsorna?

  1. Annika

   Ja det skulle nog gå med lite smalare remsor, prova dig fram lite! Hade nog tagit lite smalare remsor om jag hade gjort igen ja. Men bara inte för smalt så det går av när man virkar, men det var nog för att mitt lakan var så slitet som jag kände att det nästan gick av på vissa ställen. Men 1-1,5 cm breda borde funka om man har ett relativt nytt lakan. Jag klippte mina remsor. Lycka till!

Lämna ett svar