Sew Liberated kurser – Muslin av Nocturne Top

Som ni vet så har jag ju varit sugen på sömnad ett bra tag nu. Det har känts som en helt ny värld att lära sig att sy kläder. Det var väl när jag gick i skolan som jag sydde på syslöjden och sedan dess har det inte blivit mycket sömnad alls. Eller ja, en enkel medeltidsklänning sydde jag tillsammans med min mamma i tonåren och sen har det bara varit enkla saker som att lägga upp gardiner som jag har sytt. Jag har inte ens ägt en symaskin tills för drygt fyra år sedan då jag bestämde mig för att köpa en. Efter det har jag ju gjort några tappra försök till att sy lite projektväskor men känt att det alltid varit lite svårt med inställningar på symaskinen för det tyg man har sytt med.

På årets make nine la jag in att både sy kläder till mig själv och barnkläder. För att komma igång lite med sömnad av kläder så bestämde jag mig för att köpa en (eller snarare två) kurser hos Sew Liberated när de hade lite rea på kurserna i Maj månad. Så jag köpte deras grundkurs ”Intro to Sewing: Learn how to sew your clothes” och ”Sewing Basic Two: Learn how to sew the Nocturne Top”.

Den första kursen som var ett intro till sömnad var väldigt grundläggande, de gick igenom vad man behöver när man syr, hur man kan sätta upp en fungerade syhörna, hur symaskiner fungerar och basfakta om tyger. Mycket av det som var i kursen kände jag att jag behärskade redan, och den kanske var lite väl grundlig för min del. Men jag är ändå glad att jag köpte den för jag fick med mig små tips ändå och det känns som jag fräschade upp minnet från syslöjdstiden.

Kurs nummer två som jag köpte var att sy Nocturne Top. Där fick man hemskickat mönstret på toppen och sen är det videosteg på alla steg hur man syr (och såklart finns skriftligt mönster också). I filmerna så förklaras det också varför man gör vissa steg och det ges också mycket tips, bland annat på hur man väljer storlek och tyg. Det är en lärare som hjälper en helt nybörjare att sy toppen så det är diskussioner mellan dom i filmerna. Jag sydde ”tillsammans” med dom, så jag tittade på några klipp och sedan pausade jag och gjorde själv de stegen som jag precis hade sett. Jag började med att göra en muslin (som det kallas när man testsyr ett plagg i ett billigare tyg för att se passform) av ett gammalt lakan som jag hade.

Det var inga problem att följa med i kursens gång och jag är jättenöjd med min muslin. Det var skönt att sy ett testplagg först för det kändes inte så läskigt att klippa i ett gammalt lakan och det skulle inte göra något om det blev fel. Det enda som blev med lakanet var att själva tyget var lite väl tjockt så det fick inte så snyggt fall. Men annars blev plagget väldigt fint. Nu har jag varit på Selfmade och köpt ett nytt tyg som är lite tunnare så nu ska jag sy mig en ny Nocturne Top i det tyg jag vill ha.

Jag måste ändå säga att jag var lite skeptisk mot att köpa kurserna först, dels tyckte jag de var ganska dyra och sedan visste jag ju inte hur jag skulle tycka kursens innehåll var. Men efter att ha letat lite kurser irl och inte hittat någon inom mitt område (och dessutom är såna kurser rätt dyra också), så bestämde jag mig ändå för att köpa kurserna. Fördelen med dessa kurser är ju också att man har tillgång till de hela tiden året runt, och att man kan kolla om och om tills man känner att man har greppat allting. Den enda lilla nackdelen jag har upplevt är att deras hemsida är ganska seg, filmerna funkar prima att titta på, men när man ska navigera runt på sidan när man är inloggad så har den inte lika snabb respons som en ”normal” internetsida. Men så här i efterhand är jag verkligen så glad över att jag köpte kurserna, jag tycker absolut de är värt pengarna (och de verkar ha lite rea ibland på kurserna så man kan ju avvakta tills dess om man vill köpa någon). Innehållet är verkligen bra och grundligt (!) och man får känslan av att man syr tillsammans med dom, så jag kan verkligen rekommendera att kolla in de kurserna om man är sugen på att lära sig lite mer om att sy kläder. Kan också hända att jag i början av juli också köpte två till kurser när de hade en liten sommarrea, så mer sömnad ska de bli här hos mig!

(efter att ha läst igenom inlägget så låter det nästan som jag är sponsrad insåg jag, men det är jag inte! Ville bara berätta om mina egna upplevelse kring kurserna).

  • Inläggskategori:Tröjor
  • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer