Virkad filt av växtfärgade garner

Det var drygt ett år sen mina funderingar kring att virka en filt av delar av mina växtfärgade började. Jag ville skapa något eget och något färgglatt. Så i början av 2023 så satte jag igång och designade något sorts mönster med ränder som skulle gå snett över hela filten. Eftersom jag har samlat på mig mycket växtfärgat garn och har lite olika mycket mängder av det så ville jag också kunna använda garn utan att behöva oroa mig över att en färg tar slut. Så jag bestämde mig för att blanda och göra alla rader med olika färger.

Efter att ha kommit fram till ett upprepande mönster så körde jag på med virkningen. Jag tänkte inte särskilt mycket utan tog mest bara ett nystan ur min projektpåse och så fick det bli den färgen. Enda jag såg till var att det inte blev samma färg på två rader i rad. Vid något tillfälle insåg jag dock att den skarpa orangea färgen skulle ta slut, så jag försökte färga upp lite ny orange färg då så jag skulle ha någon färg som poppade lite i hela filten. Man kan se i mitten av filten att jag virkade utan den orangea, och att det mot slutet igen börjar komma in orange igen efter att jag hade färgat ett nytt nystan.

Ända från början av det här projektet så hade jag tänkt att jag ville göra en baksida på filten där jag också skulle använda växtfärgat tyg. Jag gillar ju att testa färga lite tyg och att köra lite batik-färgningen är ju roligt. Så i början av sommaren (när den virkade filten var färdig) så klippte jag till en bit av ett gammalt lakan som jag sedan färgade. Jag rullade ihop lakan-biten och knöt lite trådar med jämna mellanrum och sedan gjorde jag ett färgbad med rödlöksskal. Tyget fick bli lite som det blev liksom. Jag hade inga större tankar på att det var tvunget att se ut på ett speciellt sätt.

Så i somras så hade jag klart både den virkade filten och en färgad tygbit. Det tog dock enda till november innan jag bestämde mig för att sy ihop delarna. Jag hade byggt upp att det skulle vara så svårt men sen tog det bara någon timme att färdigställa när jag väl tog tag i det.

Jag kan verkligen förstå att folk kanske inte gillar färgerna av denna filt eller kanske inte är så förtjust i batikfärgningen (för helt ärligt är det inte riktigt min stil heller). Men det är ändå något speciellt med den här filten för mig. Jag har varit ute i naturen och hämtat växter som jag sedan färgat (i timtals) varenda garnnystan jag har använt i projektet, jag har designat ett mönster på en filt jag vill göra, jag har virkat varenda maska, jag har färgat tyg och sist men inte minst; jag har sytt ihop allt till en tjock filt. Det är SÅ mycket tid och engagemang bakom den här filten att den betyder jättemycket för mig. Och genom hela projektet (kanske förutom sista sömmarna då) har det bara bestått av lust och frihet och skaparglädje. Filten skulle inte bli en extremt modern, stilren och ”gullig” filt. Det skulle bli en filt gjord av glädje – och det blev det.

Mönstret är mitt eget och har gått under arbetsnamnet VÄXA. Tycker det känns som ett utmärkt namn även om det klingar lite Ikea om namnet. Får se om jag delar mönstret i framtiden, tills vidare finns det hos mig själv bara iaf.

 • Inläggskategori:Filtar
 • Kommentarer på inlägget:14 kommentarer

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Fredrika Erenhall

  Angående din filt, undrar om mönstret, var kan jag hitta det.

  1. Annika

   Hej, jag har inte publicerat mönstret på denna filt med växtfärgade garner. Är det något som önskas så kan jag skriva ner det 🙂

 2. Nora

  Fantastiskt fin den är!
  Mycket vackra färger och fint komponerat!

  1. Annika

   Tack snälla, ja den blev fin i alla olika växtfärgade toner 🙂

 3. Eta

  Fint mönster du fått fram!

 4. Monika Brolin

  Fantastiskt fint mönster! Färgerna är bara så fina.
  Vilken storlek blev det på filten?
  Jag tar gärna mönstret om det går att ordna. Hur många trådar var det i garnet ? Ull ?

  1. Annika

   Tack snälla! Filten är ungefär 60x75cm. Har använt 2tr ullgarn, kampes 2tr för att vara mer exakt 🙂 Ska se om jag kan släppa mönstret framöver!

 5. Maria

  Så jättefin! Vad är måtten på filten, och har du någon aning om hur mkt garn som gick åt?

  1. Annika

   Tack så mycket, den är ungeäfr 60x75cm 🙂 Har faktiskt inte vägt den än, så vet inte hur mycket som har gått åt ännu iaf.

 6. Helena

  Vilken fantastisk filt!
  Fantastiskt att du växtfärgat garnet och gjort en baksida i batik!!

  1. Annika

   Tack snälla, vad glad jag blir! Ja eller hur, det är lite extra roligt att tom ha färgat allting själv 😀

 7. Margaretha Åke

  Åh, så vacker filt. Jag har växtfärgat garn och vet inte vad jag ska göra med det! Men den filten skulle jag gärna vilja ha mönster till.

  1. Annika

   Vad roligt! Jag håller på att skriva ner mönstret så det kommer komma ut i framtiden! 🙂

Lämna ett svar