Egengjorda markörer – stick-/virkmarkörer

På min make nine i år så hade jag en ruta med som sa att jag ville göra egna markörer och använda pärlor (från halsband/trasiga halsband) som jag har ärvt från min farmor. Det här med att göra egna markörer är något som jag länge funderat på och velat testa. Så när jag var ledig i somras så beställde jag lite olika små ringa/trådar/klämmor för att kunna sätta igång och prova. Det var lite svårt att veta vad som behövdes och vilka tjocklekar/storlekar på tråd/ringar jag behövde beställa. Jag fick helt enkelt chansa lite och se vad det blev som kom hem i brevlådan.

Jag beställde först och främst några ringar i olika storlekar. Jag tänkte att de stora ringarna kunde jag ha att göra stickmarkörer av och de små ringarna passa bra till att fästa ihop delar med. Sen behövde jag någon sorts tråd. Först letade jag efter metalltråd men efter lite googlande kom jag fram till att det jag egentligen letade efter hete ”tiger tail wire”, någon sorts nylonbelagd tråd om jag förstod det rätt. Så jag köpte en sån i tjocklek 0.38mm. Jag ville också ha några sorts lås-klämmor. När jag höll på mycket med virkning tyckte jag de bästa klämmorna var såna som är lite större och smala/tunna och går och öppna. De heter tydligen ”lever back hook”. Det markörerna har också följt med mig in i stickningen och jag föredrar fortfarande såna. Så jag beställde några såna klämmor och även några vanliga små hummerlås-klämmor (de var dock lite mindre än jag tänkte de skulle vara). Sen behövde man tydligen klämpärlor också. Det var lite svårt med tjockleken på dom så jag beställde två olika tjocklekar.

Först ut så gjorde jag iaf dessa små markörer med bladformade pärlor och några småpärlor. Det svåraste med hela processen var att få till klämpärlorna fint (den som sitter längst ut). Det kan vara så att klämpärlorna är lite för stora ändå för min tråd. Men efter några försök fick jag in någon snits på hur jag kunde göra och lyckades få ihop fem små bladmarkörer. Tycker de blev hur fina som helst!

Efter det gjorde jag varvmarkör som kan användas till stickning för att hålla koll på hur många varv man stickar. Man sticker helt enkelt in stickan i en ny ring för varje varv man stickat. Jag vann en gång en sån här markör på en tävling på instagram och har haft bra användning av den. Den är dock kortare än 10 varv som jag gjort här (första ringen använder jag när jag inte har stickat ett varv).

Jag gjorde också två till små markörer med små gröna glaspärlor som jag tyckte var fina.

Den sista markören för denna gång blev en lite längre där jag pärlade på några småpärlor till lagom längd.

Jag är absolut sugen på att fortsätta göra markörer och har ju många pärlor kvar så nu är det bara för mig att faktiskt sätta mig och göra lite fler!

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Linnéa

    Jag har aldrig sett en varvmarkör som ser ut så. Inte ens en varvmarkör för den delen. Men väldigt smart lösning på ett problem som vi alla nog har emellan åt med att hålla koll på alla dessa varv 😆

    1. Annika

      Jag hade inte heller sett en varvmarkör innan jag vann den jag redan har, så jag fick ta reda på vad det var då haha. Men ja de är smarta faktiskt, och man slipper hålla räkning, så det gör ju att man kan sticka utan att behöva koncentrera sig så mycket 🙂

Lämna ett svar