Tryck med växter på tyg

Igår plockade jag med mig lite olika växter hem. Jag har sett på instagram hur folk gör tryck på tyg genom att banka med en hammare på en växt liggandes på ett tyg. Så jag tänkte varför inte prova det? Kanske kan vara rolig!

Detta projekt fick verkligen bli ett improviserat projekt. Jag har inte läst på något om vilka växter som är bra/dåliga att använda utan hämtade bara några random växter. Hur man faktiskt gör när man trycker växter på tyg tittade jag i ungefär 1 minut på ett youtubeklipp för att få en idé om hur man hamrade på växterna. Väldigt spontant och väldigt mycket testa mig fram. Jag plockade iaf med mig rödklöver, blåklocka, någon ormbunke, nyponroser och någon okänd blomma (som inte funkade bra). Sen la jag ett tjockt A5 block på bordet och tog fram en vanlig hammare. Tyget jag använde var ett tyg jag batikfärgade med lök förra sommaren, tyckte det kunde vara lite roligt att använda till något. Så jag klippte ut ungefärliga 15x15cm bitar av tyget och sedan satte jag igång.

Rödklöver

Jag tog helt enkelt en växt, la den i mitten på tyget neråt (tyget la jag på ett A5 block så inte bordet skulle bankas sönder). Av det korta youtubeklippet jag såg innan så fick jag med mig att lägga en bit hushållspapper över växten innan man började banka. Så jag gjorde det och sen slog jag några gånger med en hammare. Tog sedan bort hushållspappret och pillade bort resterna av växten. Klart!

Blåklocka, nyponros
Rödklöver, Ormbunke

Som ni ser blev det lite olika resultat av de olika växterna. Jag gillar absolut ormbunken och nyponrosorna bäst. Kan tänka mig experimentera lite mer med ormbunkar och diverse löv. Provade dock också ett rönnbärslöv, men det fungerade inte alls. Har sett någon använda basilikalöv också, det kan jag tänka mig har mycket färg/vätska att avge så det kanske jag borde prova också. Jag antar att det finns blommor som är bättre/sämre på att avge färg men på min lilla promenad runt i området så var det dessa växter jag hittade.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Linnéa

    Nyponrosen och ormbunken är också mina favoriter. Vad har du tänkt göra med dina små växttryck?

    1. Annika

      Jag vet inte riktigt, satt och funderade på att sy en projektpåse med lappteknik när jag tryckte växterna på fyrkanterna. Men jag vet inte ännu, var bara kul att testa på tryck. Men vore kul att använda de som blev finast till något 🙂

Lämna ett svar