Virkade snöflingor att hänga i granen

Jag har virkat några snöflingor att hänga i julgran som en julklapp. Jag har ju boken ”100 snöflingor att virka” och har ju genom åren försökt virka alla snöflingor i den från 1-100. Men denna gång så valde jag ut de jag tyckte var fina bara och virkade på.

Jag har ju gjort såna här snöflingor för länge som jag blockade med sockerblandning. Denna gång tänkte jag att jag skulle blocka de med trälim (livets misstag). Jag la ett bakplåtspapper på min blockningsmatta och sedan blötte jag ner flingorna i en blandning 50/50 trälim/vatten. Allting gick bra med att spänna upp de och jag var nöjd och glad och gick och la mig. Nästa morgon var jag spänd på att se resultatet. Såg direkt att nålarna hade rostat!! Två flingor hade extremt mycket rost på några ställen. Jag paniktvättade en i tron om att rosten skulle försvinna (vilket jag såklart fattade att det inte skulle göra men men). 8 av 10 såg ändå helt okej ut; så jag tänkte ”okej” får väl ta bort två då. Sen la jag undan de andra och tog fram två dagar senare igen för att slå in. Då såg jag att varje snöflinga hade lite ljusgrön nyans där det hade suttit nålar (typ varje spets). Blev besviken men ingenting att göra åt. Så några julklappar blev det inte av dessa snöflingor. Har dock sparat snöflingorna och funderar på om de (som inte är rostiga, utan bara har en liten grön nyans) skulle kunna gå att spraya vita alternativt med glitterspray (antar att det finns någon sorts glitterspray). Tänk liksom silvrigt glitter på. Tror det kan bli snyggt men det skulle ge en annan effekt än den ”enkla stilrena” som jag var ute efter. Men kanske provar det till nästa jul!

Rostiga snöflingor… och den längst ner skrynklig i försöka att rädda den i tvätt

Att mina nålar rostade måste ju ha varit någon reaktion med trälimmet. Jag menar jag köpte de nålarna när jag började virka och har använt de sedan dess, de är dessutom rostfria (?). Så många alster dom har blockat utan att rosta liksom genom åren dessutom. Detta var dock första gången jag blockade något med trälim och nålar, så jag tänker att det måste vara därför. Reaktion nål + trälim. Rekommenderar alltså inte att blocka snöflingor med trälim så nästa gång får det banne mig bli socker och vatten som förra gången. Då gick det ju bra.

Jag använde mig av:
Kinna Textil: Jasmine 8/4
Virknål nr 2.
Trälim+vatten
Nål

Mönster på flingorna finns i boken ”100 snöflingor att virka” av Caitlin Sainio
(Gjorde dessa: 28 Norte, 30 Iskristall II, 42 Taku, 43 alpglaciär, 44 Bise noir, 50 Snömåne, 52 Rimfrostkristall, 56 burga, 69 dendrit, 72 Cierzo)

Före blockningen så var de iaf fina
  • Inläggskategori:Jul
  • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Linnéa

    Men så himla tråkigt att det blev rostfläckar! Jag tror det skulle kunna bli fint med lite glittersprej. Då kommer de glimra fint i granen ☺️

    1. Annika

      Ja jag tror det med, ska försöka testa nästa år att spraya de!

Lämna ett svar