Stickade halvvantar – Pricken #3

Det blev faktiskt ännu ett par halvvantar Pricken stickade i december. Ännu en julklapp och denna gång till min sambo. Eftersom jag redan hade stickat två par vantar så gick ju dessa jättesmidigt att göra. Jag använde mig av Kampes 2-trådiga ullgarn och det grön/bruna nyansen är en härva som jag har färgat på rosmarin förra året. Jag gjorde exakt likadant som jag gjorde med pricken #2 angående hur jag ändrade lite i diagrammet. Dock är dessa stickade efter diagrammet med ljus kontrastfärg och dessutom en storlek större än de andra som jag har gjort. Dessa är alltså stickade i M.

Så jag fick alltså ihop två stickade julklappar i år och en virkad julklapp. Det är jag väldigt nöjd med och mer än jag brukar göra, och det bästa av allt är att de var väldigt roliga att göra. Enkelt och relativt ”snabba” projekt även om de såklart har tagit tid att göra.

Jag använde mig av:
Kampes 2-trådiga ullgarn
Stickor 2.5mm och 3.0mm
Nål

Mönstret hittar ni här: https://ravel.me/pricken

  • Inläggskategori:Vantar
  • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Stickade halvvantar – Pricken #2

Årets julklapp var ju hemstickat. Det har nog ingen i handarbetsvärlden missat. Jag bestämde mig för att sticka ett par halvvantar till en i julklapp (dock redan innan jag visste årets julklapp). Eftersom jag hade stickat ett par Pricken till mig själv (som har suttit så himla bra på mina händer och jag har använt de jättemycket redan) så kände jag att det blir en bra julklapp. Jag valde att köra efter diagrammet med mörk kontrastfärg denna gången. Dessa blev alltså tvärt emot mina egna vantar i kontrast. Jag använde samma gröna garn som jag hade till mina halvvantar, dvs det som jag har färgat med rött lökskal. Men som ljus färg tog jag denna gång en ljusgrå härva.

Vantarna gick bra att sticka och jag ändrade också lite i mönsterdiagrammet. Jag valde att bara använda mig av räta maskor hela vanten för jag ville skippa det mer ”ojämna” som blir med avigt. Och sedan valde jag också att göra en sorts diamant högst upp på vanten (mer exakt beskrivet finns på mitt Ravelry-projekt). Alltså tycker mönstret är fint som det är egentligen och det bär ju en historia om hudcancer. Anledningen till varför jag ändrade på mönstret var helt enkelt att jag hade lust. Vill man ändra någon detalj så tycker jag man ska göra det, det blir roligt så.

Som jag skrev förra gången så är mönstret väldigt välskrivet och jag älskar verkligen passformen på dessa vantar.

Jag använde mig av:
Kampes 2-trådiga ullgarn
Stickor 2.5mm och 3.0mm
Nål


Mönstret hittar ni här: https://ravel.me/pricken

  • Inläggskategori:Vantar
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Virkade snöflingor att hänga i granen #2

Efter att ha misslyckas med försöket att blocka mina förra virkade snöflingor med trälim så bestämde jag mig 3 dagar före jul att jag skulle göra nya. Snabbt fick det gå, så jag virkade på och gjorde åtta nya snöflingor. Jag tog samma flingor som jag redan hade virkat första gången för kände att det var lättast att inte behöva leta upp nya flingor i boken. Sen satt jag igång och virkade.

Det går faktiskt relativt fort ändå när man väl kommer in i det. En flinga tar mig kanske 20 minuter att göra. Denna gång så kollade jag mitt äldsta inlägg om snöflingor där jag blockade med socker/vatten. De flingorna har jag ju fortfarande kvar och har haft i min julgran de åren jag har haft julgran. Så jag kokade alltså ihop hälften vatten och hälften socker och sedan doppade jag ner mina flingor i blandningen. Jag såg till så de blev rejält blöta och sen drog jag lite i dom för att de skulle forma sig rätt. Jag lät sedan flingorna torka i denna ordning: blockningsmatta bakplåtspapper snöflingorna bakplåtspapper blockningsmatta. Högst upp ställde jag sedan en tung kastrull och lät stå över natten. Nästa morgon plockade jag bort kastrullen och flingorna var fortfarande blöta men platta. Så jag lät de sedan torka fritt på bakplåtspappret. När de var torra så klippte jag till små snören och trädde igenom så att de går att hänga upp de i en julgran.

Så dagen innan julafton var flingorna torra och jag gjorde små ”fickor” av bakplåtspapper (klippte ut lagom stora bitar, vek och häftade kanterna) där jag stoppade ner flingorna. Sedan kunde jag slå in de och ge bort i julklapp i sista sekund. Blev så nöjd med dessa snöflingor iaf. Är väldigt glad över att jag gjorde nya och inte gav bort de som var missfärgade av trälimmet.

Alltså kan verkligen rekommendera att göra såna här snöflingor. De blir jättefina hängandes i en julgran. Nu hade jag tyvärr ingen gran att fota dom hängandes i det här året, men kolla HÄR på mitt gamla inlägg om du vill se hur de ser ut i en gran. Har man inte boken så finns det många gratismönster på snöflingor på internet också.

Jag använde mig av:
Kinna Textil: Jasmine 8/4
Virknål nr 2.
Socker+vatten
Nål

Mönster på flingorna finns i boken ”100 snöflingor att virka” av Caitlin Sainio
(Gjorde dessa: 28 Norte, 30 Iskristall II, 42 Taku, 43 alpglaciär, 44 Bise noir, 50 Snömåne, 52 Rimfrostkristall, 56 burga)

  • Inläggskategori:Jul
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Virkade snöflingor att hänga i granen

Jag har virkat några snöflingor att hänga i julgran som en julklapp. Jag har ju boken ”100 snöflingor att virka” och har ju genom åren försökt virka alla snöflingor i den från 1-100. Men denna gång så valde jag ut de jag tyckte var fina bara och virkade på.

Jag har ju gjort såna här snöflingor för länge som jag blockade med sockerblandning. Denna gång tänkte jag att jag skulle blocka de med trälim (livets misstag). Jag la ett bakplåtspapper på min blockningsmatta och sedan blötte jag ner flingorna i en blandning 50/50 trälim/vatten. Allting gick bra med att spänna upp de och jag var nöjd och glad och gick och la mig. Nästa morgon var jag spänd på att se resultatet. Såg direkt att nålarna hade rostat!! Två flingor hade extremt mycket rost på några ställen. Jag paniktvättade en i tron om att rosten skulle försvinna (vilket jag såklart fattade att det inte skulle göra men men). 8 av 10 såg ändå helt okej ut; så jag tänkte ”okej” får väl ta bort två då. Sen la jag undan de andra och tog fram två dagar senare igen för att slå in. Då såg jag att varje snöflinga hade lite ljusgrön nyans där det hade suttit nålar (typ varje spets). Blev besviken men ingenting att göra åt. Så några julklappar blev det inte av dessa snöflingor. Har dock sparat snöflingorna och funderar på om de (som inte är rostiga, utan bara har en liten grön nyans) skulle kunna gå att spraya vita alternativt med glitterspray (antar att det finns någon sorts glitterspray). Tänk liksom silvrigt glitter på. Tror det kan bli snyggt men det skulle ge en annan effekt än den ”enkla stilrena” som jag var ute efter. Men kanske provar det till nästa jul!

Rostiga snöflingor… och den längst ner skrynklig i försöka att rädda den i tvätt

Att mina nålar rostade måste ju ha varit någon reaktion med trälimmet. Jag menar jag köpte de nålarna när jag började virka och har använt de sedan dess, de är dessutom rostfria (?). Så många alster dom har blockat utan att rosta liksom genom åren dessutom. Detta var dock första gången jag blockade något med trälim och nålar, så jag tänker att det måste vara därför. Reaktion nål + trälim. Rekommenderar alltså inte att blocka snöflingor med trälim så nästa gång får det banne mig bli socker och vatten som förra gången. Då gick det ju bra.

Jag använde mig av:
Kinna Textil: Jasmine 8/4
Virknål nr 2.
Trälim+vatten
Nål

Mönster på flingorna finns i boken ”100 snöflingor att virka” av Caitlin Sainio
(Gjorde dessa: 28 Norte, 30 Iskristall II, 42 Taku, 43 alpglaciär, 44 Bise noir, 50 Snömåne, 52 Rimfrostkristall, 56 burga, 69 dendrit, 72 Cierzo)

Före blockningen så var de iaf fina
  • Inläggskategori:Jul
  • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Stickad julig sjal – Spindrift Shawl #2

sy och hantverksfestivalen i år så köpte jag ju en julig härva merinoull. Min tanke var hela tiden att den skulle bli en sjal. I november någon gång när jag hade lite inspirationsbrist så letade jag runt lite efter sjalar med en härva men det slutade upp med att jag tog fram mönstret på spindrift shawl istället. Jag har ju redan stickat en sådan förra året och den har faktiskt varit väldigt användbar. Sen tycker jag också om mönstret, gillar sjalens ”snurrande” fall och de små picoterna längst kanten. Det är väldigt fint tycker jag.

När jag öppnade upp härvan för att vira upp den till en garnkaka så såg jag att den var vit på ett ställe. Ungefär tre centimeter av härvan var vitt och resten var fördelat grönt/rött. Jag blev lite besviken för det vita var liksom invirat i härvans(”knut”) så att det framgick inte att det var vitt i härvan. Men jag tänkte att ”ok nu är det så här det kommer bli bra ändå”. Sen körde jag igång och stickade och det gick faktiskt väldigt bra att sticka. Även om jag fick kolla upp några maskor så kom det snabbt tillbaka till mig när jag såg hur man gjorde det igen.

När sjalen var klar så var det dags för blockning. Jag la ner sjalen i vatten med lite fintvättmedel och den blödde hur mycket rött som helst. Jag tänkte ”okej det är väl kanske för man tvättar det första gången” och sköljde sedan ur den med vatten några gånger. Men sjalen slutade inte släppa färg, utan baden blev verkligen röda. Jag testade ta lite mer tvättmedel i när jag hade sköljt ur några gånger men då var jag tillbaka till ruta ett igen – med jätterött bad. Efter X antal sköljningar så bestämde jag mig för att det fick vara klart ändå och nålade upp sjalen på min blockningsmatta. När den hade torkat kunde jag verkligen se att färgen hade förändras, det är mycket dovare färg (inte så konstigt med tanke på allt som släpptes) och dessutom är de partier som var vita innan lite rosa-aktiga nu. Nä, jag blev faktiskt besviken på det här garnet. Jag gillar inte i vanliga fall när härvor släpper för mycket färg men detta kändes extremt för min smak. Den slutade ju aldrig släppa färg. Tycker det var lite tråkigt att det var två negativa grejer med garnet – först det dolda vita området och sedan färgläckandet. Det drar ju ner hela upplevelsen liksom.

Men jag har iaf en julig sjal nu och vi får se hur mycket den kommer användas i framtiden. Möjligen att jag drar på mig den på julafton i år ändå!
Vill med detta inlägg också önska en riktigt god jul till er alla där ute. Ser inte ut att bli en snötäckt jul i år, men jul blir det ju ändå!
God jul!

Jag använde mig av:
Merinoull
Stickor 3.75mm & 4.0mm
Nål

Mönstret hittar ni här: https://www.ravelry.com/patterns/library/spindrift-shawl

  • Inläggskategori:Sjalar
  • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Virkad pläd – Angulus

Angulus angulus angulus! Min kära Angulus pläd, du har varit med mig en lång tid. Ja det hela började faktiskt för två år sedan när Järbo släppte sitt mönsterhäfte Svensk Ull och jag fick syn på denna filt. Tyckte den var så himla fin och ville verkligen göra en i svensk ull just, men det går ju mycket garn till en sån här stor filt och jag tyckte det skulle bli lite väl dyrt. Jag hade sen i mars 2021 en tuff pluggperiod och kände att jag verkligen behövde ha något att se fram emot så då bestämde jag mig för att jag skulle få köpa garnet om jag klarade av alla tentor (specifikt en mattetenta). Jag satt och drömde mig bort till filten och pluggade på som aldrig förr och tentorna blev godkända! Så då var det bara att inskaffa garnet och sätta igång med den fina filten!

Jag hade lite beslutsångest över vilka färger jag skulle välja på min filt, men det slutade upp med den mörkgröna (Pine Tree Green) och ljusgråa (Gotland Grey). Och i efterhand är jag SÅ himla nöjd med det. Jag älskar den där djupt gröna färgen och den kom fram fint med den gråa. Dessutom har jag mörkgröna gardiner och en grå soffa i vardagsrummet så det passar fint in där också. Kul också är filtens färger kommer fram olika mycket på de olika sidorna. Ena sidan träder den gråa färgen fram mer och andra är mer grön.

Jag har verkligen virkat till och från på pläden under projektets gång. Ibland har jag blivit jättesugen och känt att ”nu ska jag bli färdig” och ibland har jag bara låtit den ligga i månader. Men det har varit roligt att ha ett projekt ändå att återgå till mellan andra projekt och att inte känna en press över att ”bli färdig”. För när det gäller stora filtar har jag verkligen låtit det tagit tid. Det måste jag för annars går det inte, det är alldeles för stort för att jag ska kunna känna att den är färdig inom några månader. Nej jag tänker snarare år varje gång jag startat upp en filt.

I ärlighetens namn blev pläden faktiskt färdig i slutet av sommaren i år, förutom att jag inte klippte till fransarna då. Jag gjorde faktiskt en provlapp i somras och tog hem till mina föräldrar för jag ville gärna tvätta min pläd i en bra tvättmaskin. Så jag testade och körde min provlapp i maskinen på ylleprogrammet och ut kom en (!!!!) JÄTTETOVAD liten boll nästan. Då kände jag bara herregud tack mig själv (!!!) för att jag provtvättade en provlapp först innan jag slängde in min pläd… Tänk att ha jobbat så länge på en filt och sedan tova den innan man ens hunnit använda den en enda gång. Nej det var verkligen tur! Så min pläd är otvättad och jag tänker att jag kanske får ge den ett snöbad nu i vinter istället. Lite intressant dock att det står i mönstret att det ska gå att tvätta pläden på ylleprogrammet i en tvättmaskin, så jag lyfter ett varningens finger till alla er andra som möjligen virkar/ska virka denna filt, att gör som jag: prova med en liten provlapp först. Tvättmaskiner kan kanske bete sig annorlunda.

Första helgen i november tog jag iaf ut pläden ur mitt skåp och klippte till fransarna så att de blev lika långa. Sedan satt jag och katten en hel regnig och grå söndag i soffan och kollade film. Eller ja, jag kollade film, hon sov gott bredvid. Och jag är verkligen riktigt glad och nöjd med mitt slutresultat. Tycker mönstret är så smart och effektfullt också, men ändå stiligt! Ja, den blev så fin som jag tänkte, och detta är verkligen en filt som kommer vara med en lång tid framöver känner jag på mig.

Jag använde mig av:
Svensk ull, Gotland Grey (700g)
Svensk ull, Pine Tree Green (700g)
Virknål:
Nål

Mönster hittar ni här: https://www.jarbo.se/angulus-virkad-plad-92648

  • Inläggskategori:Filtar
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer