Om att hitta rätt fokus in i handarbetet – vila eller kreativitet?

En del av det jag gillar med handarbete är att faktiskt vara kreativ. Att hitta på egna mönster eller jobba med nya färger mot vad originalet hade eller helt enkelt att använda nytt material mot vad som var tänkt. Eller varför inte testa olika växter och färga på och se vad det blir för färg? Att faktiskt skapa något nytt och att lära sig nya kunskaper om handarbete och kunna använda det vidare i framtiden. Jag brukar nog referera till mig själv som kreativ och att jag gillar att skapa med garn framför allt.

Efter att ha haft ett uppehåll på ungefär en månad i min lust till allt som har med kreativitet och skapande att göra så har jag funderat på en sak. Att för mig är en stor drivkraft i mitt kreativa och skapande att lära mig nytt hela tiden. Jag gillar att utforska och erövra nya kunskaper så detta är en drivkraft som jag haft enda sedan jag började med handarbete. Men jag har också funderat på att när livet utanför handarbetet inte ger en så mycket tid/ork åt att utöva sin kreativitet så är det verkligen okej att känna att man vilar i handarbetet istället. Det kan också få vara en drivkraft, att få vila i sin favorithobby. Det är okej att känna att man bara vill göra projekt där man kan allting redan och vet att det kommer bli bra (använder samma garn, samma storlek på nål man redan haft och samma mönster). Jag har faktiskt aldrig förr känt att jag vill göra samma mönster flera gånger men jag har den senare tiden landat i att det är skönt att handarbeta samma sak flera gånger för att jag värdesätter just nu processen att handarbeta som väldigt viktig (inte bara utforskandet och nya kunskaper). Om jag försöker mig på något nytt när jag egentligen inte orkar titta upp nya moment så kommer det bara bli liggandes och då handarbetar jag ingenting istället. Ibland måste verkligen annat i livet gå före och få ta ens energi även om helst skulle vilja att det var tvärt om. För mig är det studierna som måste få ta min kraft just nu (och har varit så några år egentligen) och jag är övertygad om att jag inte är ensam i att behöva prioritera bort ”en bit” av ens hobby en aning under några år kanske. Det jag vill komma till är att det är helt okej att ha sitt lärandefokus på annat i livet och att sedan kunna vila i handarbetet istället (dvs handarbeta sådant som du redan kan alla moment i).

Att utforska och lära sig mer är inte det enda som är roligt med handarbete, det är roligt att skapa också. Att tillverka alster och få processen, att låta händerna jobba. Jag känner ofta nu att jag behöver vila i handarbetet och att även om jag verkligen vill vara kreativ och har miljoner idéer i huvudet så går det inte alltid att utforska allt pga livet som man har runt omkring sig. Man har helt enkelt inte tid, ork, pengar eller utrymme för att prova vissa saker. Det kanske låter lite negativt men jag vill lyfta att det är skönt att inse att fokus inte alltid behöver ligga på att lära sig precis all vaken tid, utan att också kunna vila i det man älskar.

Jag tycker också mycket fokus idag på sociala medier (främst instagram) ligger i att man ska producera nytt och lära sig nytt och man matas av folk som publicerar mönster efter mönster på löpande band. Eller att handarbeta snabbare och snabbare, man producerar x antal tröjor i månaden tex. Att man bara vill ha produkten men inte processen – och när produkten är klar så går man vidare utan att lämna utrymme för reflektion över det som precis skapat. Det är såklart också en drivkraft man kan ha att man bara gör saker för att få produkten (och då är det ju såklart bra för den personen att ha sin egen drivkraft i det). Jag brukar ofta reflektera kring hur sociala medier påverkar en och även om jag reflekterar över det så märker jag ju själv att det är så lätt att bara dras med i det. Även fast man vet att allt har olika förutsättningar så tänker man att vissa personer hinner med så mycket. Och aktar man sig inte så kan sociala medier istället för att ge kreativitet ge en stress och ett moln av ”saker man bör hinna med men inte hinner”, vilket i sin tur dödar ens lust till skapande istället för att lyfta den. Instagram är ju byggt för att få likes och att ”förfina” verkligheten mot hur den egentligen ser ut. Det är ju dessutom väldigt svårt idag att välja ut själv vad man vill se på instagram, algoritmerna matar ju en vad de tycker att man ska se.

Jag tror att det jag vill komma fram till med allt detta är att det är okej att ha olika sorters drivkraft till handarbete och att det är viktigt att reflektera över vad ens egna drivkraft/fokus till handarbetet kan var i det liv man har just nu. Och att i perioder kanske det just är att vila i handarbetet som passar in i ens livsstil, medans andra perioder erbjuder till full kreativitet och massvis med skapande. Har man tappat lusten till det kreativa så kanske det finns en anledning till det. Kanske har man inte råd att köpa det där mönstret och garnet du verkligen vill just nu, nej men då kanske det får vara så. Eller så orkar man inte lära sig nya moment just nu. Kanske är det just en ny drivkraft och ett nytt tankesätt att se på den kreativa världen som behövs för att komma igång igen då.

Jag vill bara också trycka på att det finns flera här ute i världen som inte hinner med allting man vill skapa och det är okej. Även om jag tex vill sticka ett nytt mönster av en tröja eller lära mig sy i trikå så kanske det inte är perioden just nu som erbjuder det. Glädjen att faktiskt få handarbeta och utöva sin hobby på det sätt som livet tillåter just nu, är verkligen viktig att ta vara på. Och bara man startar med något ger det ofta ringar på vattnet att komma igång med fler projekt. Jag tror man ska fundera lite på vilken drivkraft man har, och att vila i handarbetet istället för att stressa i att lära sig nytt fast man inte har orken/tiden (eller tvärt om!). Försök att hitta olika vägar in i hobbyn utan att fastna i en som gör att du inte kan utöva din hobby. Vila i handarbetet om du behöver, massproducera om det är det du behöver, var kreativ och lär dig massor om livet tillåter det. Använd ditt handarbete genom olika perioder på olika sätt för att få glädjen från handarbetet – för glädjen och handarbetet finns där oavsett vilken drivkraft som passar in bäst i livet just nu.

Är det någon mer där ute som har reflekterat över detta så får ni gärna dela med er i kommentarerna. Vad är eran drivkraft till handarbete eller vad gör du när du inser att du kanske inte kan prioritera den drivkraften som du har? Försöker du hitta nytt fokus in i skapandet?

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Linnéa

  Du har många intressanta tankar som jag också har funderat på mycket de senaste åren. Ända sedan jag gick in i väggen 2019, har jag upplevt stickningen (allt kreativt egentligen) som stressig och att jag under perioder haft svårt att tycka att det är så lustfyllt som det borde vara. Mycket hänger nog ihop med instagram och den osynliga pressen att producera och vara unik.

  Tidigare har jag tagit pauser från instagram under några sommarveckor varje sommar. Men i våras när jag hade varit sjukskriven några månader för utmattningssyndrom igen, valde jag att bara logga ut från instagram. Och om jag inte minns helt fel så höll jag mig utloggad mer eller mindre tills att sybingon började. Då loggade jag in en gång i veckan och kollade lite.

  Sen när min gamla telefon hade passerat den magiska gränsen för att vara för gammal att klara större uppdateringar, valde jag att låta bli att installera instagram på den nya telefonen. Så nu för tiden om jag vill kolla instagram behöver jag ladda den gamla telefonen där jag har kvar appen. (Känner att jag vill hänga med vad familj och vänner lägger ut)

  Jag upplever att jag har haft ett mycket mer lyckligt skapande år i år än jag gjort på länge. Och jag har producerat fler saker, inte för att jag känt mig tvungen utan för att det har varit roligt att sticka på och det har inte varit massor av nya mönster som stört mig.
  Det blev visst en lite novell 😅

  1. Annika

   Ja jag är övertygad om att instagram påverkar också. Jag som bara har hängt i ”virkvärlden” på instagram upplevde dock inte samma ”hets”/press (el vad man ska säga) där som jag upplever nu när jag också är med i ”stickvärlden”. Jag har också valt bort instagram i perioder, jag loggade ut hela mars-april i år och det var jätteskönt. Visst kan man få inspiration där men det känns också som man måste ha jättemycket tid att lägga på det om man ska ”vara med i svängarna” och det har jag inte. Så har snarare blivit så att jag lägger upp mindre och mindre där. Har kvar det fortfarande men det ger mig inte så mycket att lägga ut saker där – men vill kunna lägga upp om jag får lusten för det igen också. Gillar bloggtänket mer hur som helst. Den långsamma och eftertänkta processen som en blogg erbjuder ger mer kvalité och även eftertanke i mitt tycke iaf. En bild på insta glömmer man direkt när man har scrollat förbi liksom, ett blogginlägg kommer man ihåg.

   Skönt att du har kommit in i en bra process med skapandet i år! Det är ju jättepositivt, man ska hitta sin egna rytm och lust. Det gör det lekfullt och fridfullt när det är på sina egna villkor. Jag har haft lite svackor i skapandet i år men tillåter mig som sagt att ha det också, för jag vet att lusten kommer tillbaka förr eller senare. Och också roligt att ”vila i handarbetet” en stund och göra sånt som man redan kan – det ger mig ro 🙂
   Blev visst en novell tillbaka också haha

Lämna ett svar