Dröm sött babyfilt – En enkel virkad filt

 
Jag letade efter ett projekt som man kan ha bredvid sina andra projekt. Ett projekt man lätt kan ta med sig var man än är och som är så enkelt att man inte behöver räkna maskor, hålla koll på rader eller byta färg. Ett mönster som är så lätt att memorera att du inte behöver tänka. Helt enkelt ett projekt som man bara behöver ett nystan och en virknål till. Simpelt och bra för utflykter eller när man bara har 5 minuter över hemma innan man ska åka iväg på något.
 
Det var lite svårt att hitta något sådant projekt att falla för, men tillsist fick jag syn på denna bebisfilt och tänkte att två olika rader som upprepas med ett färgskiftande garn var ju precis det jag hade letat efter. Eftersom jag redan hade en whirl garnkaka hemma som hade legat projektlös sedan i höstas bestämde jag mig för att använda det garnet. Det var egentligen tänkt till en tröja men den blev aldrig av så nu fick den bli till en bebisfilt istället. 
 
Jag har verkligen uppskattat att virka denna filt. Jag har kunnat virka på små korta stunder, under tiden jag småtittar på tv, på balkongen i solen och när jag varit kvällstrött i soffan. Känner verkligen att det har varit väldigt givande och skönt att ha ett sånt här enkelt projekt igång samtidigt som jag virkat på annat. För ibland är jag för trött för att orka läsa mönster och då är det jätteskönt att kunna virka på något enkelt. Jag kommer garanterat fortsätta att försöka ha igång enkla projekt i framtiden och planerar redan för en till bebisfilt. Tänker dock att jag ska försöka göra ett eget enkelt mönster till den. 
 
Jag är nöjd med hur filten blev och det är verkligen roligt att virka med färgskiftande garn. Man får en nystart varje gång det kommer en ny färg och det känns aldrig tråkigt. Nu väntar jag bara på att min väns lilla ska komma ut så jag kan ge iväg denna bebisfilt!
 
Jag använde mig av: 
Scheepjes Whirl (ett nystan)
Virknål nr: 3,5 
Nål
Sax
 
 
 
 

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Linnéa

  Så fin den är!! Förstår precis vad du menar med att det aldrig blir tråkigt att virka/sticka något där garnet skiftar färg. Det gör det hela så mycket roligare. Hoppas din vän blir glad för den fina presenten 🙂

 2. Anna

  Åh så fin den blev med det Whirlet!! Tack så mycket för att du delar med dig <3

  1. Annika

   Ja och tack för mönstret <3

 3. Sofie

  Vad fin den blev! Och så mysiga färger!! Vem skulle inte bli glad för en sån?

 4. Jenny

  Men hjälp vilken underbar färgskala! Kan tänka mig att lilla knytet kommer bli himla nöjd med sin filt 🙂

  1. Annika

   Visst är den fin färgskala 🙂 Ja hoppas det!

 5. Malin

  Wow! Helt underbar blir den i det garnet!!

  Det var tack vare dig jag hittade detta mönstret och den är så skön att virka!! <3 Jag har dock lite svårt att tolka Annas beskrivning av hur jag ska göra på kanterna… sidorna på min filt blir inte raka, och det känns som att jag improviserar vändningen varje gång jag gör den då jag inte förstår vilken maska jag ska göra vad i. Jag undrar om du skulle ha möjlighet att beskriva med egna ord hur jag ska göra i vändningarna? Några tips eller tankar?

  1. Annika

   Tack snälla och ja det är verkligen ett fint mönster! Vad roligt att du har hittat mönstret också 🙂

   Jag vet inte hur van du är med att virka, men enligt mönstret avslutar du med 1 stolpe i sista maskan på varv 3 (se till så det verkligen är den sista fm från föregående varv). Sedan gör du 1 luftmaska (som gör att du kommer ”upp” på nästa rad, dvs varv 2 igen), och sen ska du göra 1 fast maska i den sista stolpen du nyss gjorde på varv 3. Här gäller det att kunna se var den sista stolpen från varv 3 är, annars kan det bli lite vågigt. Det kan också bero på hur jämt du virkar. Om man inte håller samma virkfasthet under hela tiden kan det lätt bli vågiga kanter. Hoppas du förstår vad jag menar!

  2. Annika

   Glömde säga att mellan varv 2 och 3, så gör jag en stående stolpe istället för 3lm (de första 3lm på varv 3). Gör du 3lm måste du ha koll på vilken som är den 3e lm sen på nästa varvs slut så du hamnar rätt. Men googla/youtuba stående stolpe (standing dc på engelska), det blir betydligt snyggare oftast tycker jag! Och lättare att se i vändningarna också vilken maska man ska ner i tycker jag. Testa det, tror det kan hjälpa dig!

 6. Jennifer

  Hej! Så glad att jag också hittade det här mönstret genom dig 🙂

  Är inte jätterutinerad, så det är första gången jag kom i kontakt med ”korsad stolpe” och i ”den maska jag hoppat över”… kan inte hitta någon bättre instruktion på hur jag gör detta, har du några tips?

  Stort tack!! 🙂

  1. Annika

   Ja den är så fin filten!
   Du hoppar över en stolpe, sedan gör du två stoplar. Sen ska du gå tillbaka till den du hoppade över, och göra en stolpe i den. Du går ner framifrån som vanligt och gör stoplen som vanligt, och då hamnar den stolpen liksom snett över de två andra stoplarna. Hoppas du lyckas!

  2. Berith

   Hej har problem med att ” börja och sluta varje varv (korsade stolpvarvet) med en stolpe”; avsluta med en stolpe förstår jag, men börja? Du gör ju 3 lm är det stolpen du menar eller ska jag göra : en till stope? Kan du förklara varv 3 tack, ena sidan på arbetet blir rakt och andra vågigt, tror det har med stolpen att göra…

 7. Jennifer

  Tack Annika! Det gick toppen, kul att lära sig nytt och då fin den blir! 🙂

 8. Berith

  Hej har problem med att ” börja och sluta varje varv (korsade stolpvarvet) med en stolpe”; avsluta med en stolpe förstår jag, men börja? Du gör ju 3 lm är det stolpen du menar eller ska jag göra : en till stope? Kan du förklara varv 3 tack, ena sidan på arbetet blir rakt och andra vågigt, tror det har med stolpen att göra…

  1. Annika

   Hej, ja de 3lm ”ersätter” den första stolpen i mönstret. SÅ du gör 3lm och sedan följer mönstret för varv 3. Sen när du virkar varv 2 ”tillbaka” åt andra hållet så virkar du den sista fm i den tredje luftmaskan. Sen blir det 3lm upp igen och forsätter så. Lycka till!

Lämna ett svar