Ni som har hängt med ett tag kanske minns att jag startade upp en kategori här på bloggen som heter materialhörnan. Jag kom av mig en aning med materialhörnan men tänkte plocka upp den igen och ge er ”mina virknålar”. Jag har faktiskt en hel del virknålar och här nedan ska ni få läsa lite vad jag tycker om mina nålar. Vilka nålar jag hade när jag började virka och vilka jag använder idag. Bra och sköna virknålar är A och O när det gäller virkning. Jag får iaf väldigt ont i nackmusklerna om jag inte använder ergonomiska virknålar.
Jag berättar helt utifrån vad jag tycker och är inte sponsrad av någon.
Stålvirknålar ↑
Såna här virknålar känner väl nästan alla igen? Det är de klassiska virknålarna som man tänker på när man hör virknål. Iaf för mig! Jag lånade några stålvirknålar av mamma i början av min virkningstid, och så köpte jag dessa röda själv. Dessa är okej att virka med om man ska hålla på en liten stund eller inte virkar så ofta. Men virkar jag länge så som flera timmar får iaf jag extremt ont i nacken/armen av dessa. Alla som håller på och virkar mycket använder nog inte såna här. Jag virkade med stålnålar några månader innan jag gick över till mer ergonomiska nålar.
Små stålvirknålar/Steel Crochet Hook ↑
När jag började virka med lite tunnare garn så började jag först med dessa stålvirknålar av Boye. Dessa har jag ärvt och såklart gillar jag de jättemycket! Så fina ju! Men så som med alla stålvirknålar så klarade jag inte av att virka med dom en längre stund utan att få ont. Dessutom känns det som ju mindre nålar jag använder desto snabbare får musklerna i nacken ont.
KnitPro Waves ↑
Efter ungefär ett halvårs virkande så bestämde jag mig för att köpa ett set med ergonomiska virknålar. Jag letade runt lite och hittade dessa och slog till. Virknålarna i detta set är: 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0 mm. Alltså har du nästan alla du behöver för att virka ”normal virkning” Dessa är lätt mina favoritvirknålar och jag använder numera alltid dessa nålar när jag virkar. De är sköna med sitt handtag och praktiskt med olika färger eftersom man lär sig vilken färg som är vilken storlek. Det gör att man snabbt kan plocka upp den nål man behöver!
Clover Amour Steel ↑
När jag blev förälskad i att virka tunna dukar så var jag såklart tvungen att köpa ett set med ergonomiska sköna små virknålar också. Det är inte jättelätt att hitta någon som säljer så små virknålar men tillslut hittade jag dessa hos virknålarochtillbehör.se och beställde hem ett helt set. I detta set ingick storlekarna: 0.60, 0.75, 0.90, 1.0, 1.25, 1.50, 1.75. Till dessa fick man inte med något fodral utan de kom var och en för sig. Dock har varje nål ett skydd man kan sätta på så inte virknålen går sönder. Detta är superbra eftersom de är så pass små, jag menar man ser ju knappt ens den minsta! Jag gillar dessa lika mycket som jag gillar KnitPro Waves nålar, och använder nu bara dessa när jag virkar smått. Det är sån extrem skillnad på att använda ergonomiska nålar när man pratar så här små storlekar än att använda stålnålar. Jag kan verkligen inte virka med vanliga nålar utan att få ont. Men använder jag dessa kan jag lätt sitta 1-3 timmar utan problem. Sköna, vackra och även här olika färg beroende på storlek, dessutom pastellfärger vilket gör nålarna ännu finare!
Stora virknålar ↑
När man virkar stort (alltså tjockt garn) så måste man ha stora virknålar. Av de större storlekarna har jag inte köpt något set ännu. Har köpt stycknålar när jag har behövt helt enkelt. Även här är ergonomiska nålar en STOR fördel för att slippa få ont i nacken. De är alltid så mycket skönare att virka med. Men jag virkar inte så jättemycket med tjockt garn så jag har inte jättemånga stora virknålar.
The Crochet Lite ↑
Jag minns hur glad jag blev när jag fick syn på dessa nålar första gången. De kan lysa så man slipper ha lampor överallt man ska virka (den vänstra lyser på bilden och den högra lyser ej). Wow! tänkte jag. Så himla häftiga! Så jag var såklart tvungen att köpa två stycken för att testa hur de var. Jag har sett många som gillar dessa nålar och tycker dom är bra. Tyvärr blev jag själv rätt besviken på dessa när jag fick hem de. För det första så känns de så extremt plastiga, det blir trögt att virka för garnet glider inte på nålen. För det andra så lyser de verkligen alldeles för starkt för att ens öga ska klara av att se något. Eller ja, man ser men man blir nästan blind av det starka ljuset! Och för de tredje så är storleken på nålen inte den samma som den ska, alltså nr 3 är inte som en vanlig 3a. Så avslutningsvis väldigt häftiga virknålar (och såklart glad över att äga några) men tyvärr för många minus för att de ska användas av mig.
Här kan ni se en bild när jag använder den i mörker!
Här kan ni se en bild när jag använder den i mörker!
Snygga virknålar ↑
Dessa har jag köpt endast för att de är snygga! Virkar man så pass mycket som jag så måste man väl ändå få äga några riktigt snygga virknålar också. Trä är ju alltid fint och jag bara älskar den svarta som jag köpte i våras på symässan. Den är så jädrans snygg!
Dessa har jag köpt endast för att de är snygga! Virkar man så pass mycket som jag så måste man väl ändå få äga några riktigt snygga virknålar också. Trä är ju alltid fint och jag bara älskar den svarta som jag köpte i våras på symässan. Den är så jädrans snygg!
Övriga virknålar ↑
Har också några enstaka sköna virknålar som jag köpte innan jag köpte mina set med ergonomiska virknålar. Dessa är lika sköna som mina KnitPro-nålar men eftersom jag har dom nu så brukar jag inte använda dessa längre.
Lite tankar kring virknålar:
– Vanligaste storlekarna på nålarna jag använder är väl 1,5 eller 1,75 om jag virkar med tunt garn, annars brukar det ligga mellan virknålarna 3-5 med ”vanligt” garn.
– Endel kanske undrar varför man ska ha olika storlekar på virknålar, och det är för att det du virkar blir olika stort beroende på vilken storlek på virknålen du har. Ta samma garn och virka till exempel en mormorsruta med nål nr 3 och en likadan ruta fast med nål nr 4. Du kommer då se att rutorna blir olika stora även fast du har samma garn.
– Alla virkar också olika hårt/löst. Ibland kan du även behöva använda en storlek mindre eller större virknål än vad mönstret säger för att man antingen virkar för hårt eller löst.
– Med vanliga virknålar blir virknålen större och större ju högre nummer nålen har.
– Små virknålar, alltså Steel Crochet Hooks så som Boye och Clover Amore Steel har andra nålnummer. De blir mindre och mindre ju högre nummer virknålen har (se bilden på Clover Amore Steel virknålarna så ser du att virknål 0 är 1,75 mm och virknål 12 är 0,60 mm).
– Återigen, ergonomiska virknålar är så himla mycket skönare att jobba med om man ska virka mycket!
Så, då har ni fått se alla mina virknålar och fått lite info om virknålar. Hoppas ni tyckte det var lite intressant! Är ni sugna på att jag ska berätta om/visa upp något annat inom virkning så hojta bara till!
Så roligt att få läsa om andras verktyg! Själv virkar jag ju inte jätteofta så jag har inget set eller favorit direkt, utan jag virkar med det jag har hemma. Däremot mina stickor är jag mycket mer kräsen med!