Prinsesskronor

 
Månadens tema för Monthly Makers blev leksaker. Jag fick en YEY-känsla när jag såg det och blev inspirerad till tusen. Eftersom jag oftast gör saker i virkat till Monthly Makers så kändes leksaker som ett väldigt lätt och roligt tema, dessutom finns det ju så himla mycket söta virkade gosedjur och annat kul att virka så det var väl också en av anledningarna till att det kändes roligt. Att det fick bli prinsesskronor tillslut beror på att samma dag som temat släpptes så var jag på jobbet (jag är förskollärare), och barnen lekte prinsessor. Så när jag satt på rasten och fick syn på temat leksaker så slog det mig – kanske kunde jag virka prinsesskronor till dom? Tanken satt kvar när jag kom hem och vips så började jag virka på en prinsesskrona. Och nu har det alltså blivit två till och jag har bestämt mig för att dessa tre prinsesskronor får bli mitt bidrag till Monthly Makers för denna månad!
 
När jag skulle göra prinsesskronorna började jag googla lite efter mönster, men så fort jag fick syn på bilder på kronor så insåg jag att jag minsann har erfarenheten nog att göra mig egna mönster till såna här prinsesskronor. Så jag satte igång, tog fram lite restgarn, en virknål, mitt virkblock och satte igång och virka. Egentligen var det inga större problem som jag stötte på under virkningens gång. Det gick relativt smidigt men lite upprepningar och endel tänkeverksamhet ingår allt när man gör mönster själv. Men att skapa mönster själv är roligt! 
 

 
Jag använde mig av: 
Järbo garn, Molly
Anna & Claras Metallic yarn 
Virknål: 4,5 
Nål
Sax
Limvattenlösning (hälften lim, hälften vatten) 
Resårband 
 
Uppdatering 2018/08: Mönstrena finns renskrivna och rättade på min Ravelry här och här.
 
Mönster kommer här nedan: 
© 2016 litevirkning.se Mitt mönster är endast till för privat bruk. Mönstret får inte skrivas av, utan du länkar helt enkelt tillbaka till min sida om du har använt mitt mönster. Om du använder mina bilder eller visar bilder på ditt eget alster på social media vill jag också att du länkar till min sida. Det vore roligt om du ville visa upp ditt alster som du har virkat av mitt mönster, lämna gärna en kommentar med en länk eller använd @litevirkning på instagram. Tack och lycka till!

 
Mönsterförklaring: 
lm-luftmaska, sm-smygmaska, fm-fast maska, hst-halvstolpe, st-stolpe, dst-dubbelstolpe,
picot = 3lm, 1sm i första lm
lm-båge = luftmaskbåge
m = maska
* * = det som står mellan två stjärnor upprepas varvet ut
[ ] = Det som står inom parantes ska göras i samma lm-båge

Mörkrosa kronans mönster hittar ni här: http://litevirkning.se/2016/october/rosa-prinsesskrona-2.html
 
Ljusrosa kronan: 
Lägg upp 42lm, fäst till en ring med en sm 
v1: 1lm *1fm i nästa m*, avsluta varvet med 1sm i första lm
v2: 3lm (räknas som första st), 3st, 3lm, hoppa över 3m. *4st, 3lm, hoppa över 3m* avsluta varvet med en sm i den tredje lm. 
v3. 3sm, [1hst, 1st, 1dst, 1st, 1hst] i lm-bågen, *4sm, [1hst, 1st, 1dst, 1st, 1hst] i lm-bågen.* Avsluta med 1sm.
Fäst trådar. 
 

* * = Repeat 
[ ] = In the same chain-space 
Lightpink crown: 
Chain 42, sl st in first chain 
Round 1: ch 1, *1sc in next st*, join with sl st in first ch  
Round 2: ch 3 (counts as first dc), 3dc, ch 3, skip 3 st, *4dc, ch3, skip 3 stitch* join whit sl st to third ch
Round 3: 3sl st, [1hdc, 1dc, 1tr, 1dc, 1hdc] in the chain, *4 sl st, [1hdc, 1dc, 1tr, 1dc, 1hdc]* Join with sl st 

 

 
Lila kronan: 
Lägg upp 28 lm, fäst till en ring med en sm 
v1: 1lm, *1fm i nästa m*, avsluta varvet med en 1sm i första lm 
v2: 2 lm (räknas som första hst), 1hst, 2lm, hoppa över 2m. *2hst, 2lm, hoppa över 2m*. Avsluta varvet med 1sm i den 2a lm. 
v3-5: 1sm, 1sm i lm-bågen, [2lm (räknas som första hst), 1hst] i lm-bågen, 2lm, *[2hst] i nästa lm-båge, 2lm*. Avsluta varvet med 1sm i första hst. 
v6: tillsätt glittertråd om så önskas. 1sm, [1hst, 1st, 1hst] i lm-bågen, 2fm* avsluta varvet med 1sm. 
v7: sm fram till dst, 1 picot i dst, *5sm, 1 picot*, avsluta varvet med 1sm. 
Fäst trådar.
 
Jag har sedan blockat alla kronor med en lim/vattenlösning. Blanda ihop hälften vatten och häften lim och sedan doppa ner kronorna i lösningen. Ställ sedan upp de fint så som man vill att de ska bli och låt torka. Jag ställde de på bakplåtspapper. Tog två dagar för mina att bli helt stela. Sedan knöt jag fast ett resårband runt kronan så barnen kan ha de på sina huvud utan att de trillar av hela tiden (har dock ingen bild på det).
 
Vilken tycker du blev finast? 
 
 
 

Detta inlägg har 22 kommentarer

 1. Linnéa

  Gud vad söta!! Min favorit är nog den cerisa/mörkrosa kronan 🙂

 2. Alicia

  Men alltså, du måste gjort några förskolebarn riktigt riktigt lyckliga med dem där! Kan väl lugnt säga att jag på ögonblicket började fundera på om jag kunde lura katterna att ha på sig varsin med ett resårband om hakan . Det kan jag nog inte men den uppstoppade fasanen Götes lilla mössa har trillat ner bakom bokhyllan så han behöver garanterat en ny huvudbonad! Undrar om mitt guldgarn är för tunt…
  Min favvo är den mörkrosa 🙂

 3. Anna María

  Vilka fina kronor. Och så glada barnen måste ha blivit! Fint att du delar med dig av mönstret också. Jag har inte virkat sen syslöjden, men någon dag måste jag nog ta tag i nålen igen 🙂

 4. Elsa

  Så fina! Måste virka såna till mina syskonbarn! Så himla bra att du har gjort mönster o allt! Själv virkar jag just nu en filt till min katt 😉

  1. Annika

   Tack! Ja jag älskar när andra lägger ut mönster på saker de skapar så jag försöker också göra det när jag skapar något eget 🙂
   Åh, en filt till en katt! Spännande, du får visa den sen när den är klar 🙂

 5. Mikaela

  Superfina, kan inte tänka mig annat än att barnen blev superglada! Kul! Jag insåg att jag nästan glömt hur man virkar bara för att jag inte gjort det på ett år, men stolpar satt i fingerminnet rätt bra ändå, men resten fick jag googla mig till haha.

  1. Annika

   Tack! Haha ja om man inte håller igång glömmer man bort, det är bra att det finns så mycket guider på nätet så man kan få hjälp av 🙂

 6. Silje

  Kult bidrag! Synest dei blei søte og samstundes så fine 🙂

 7. Wilda

  Vilken häftig känsla att känna att du minsann kunde göra mönster själv. Så imponerande! Och resultatet!!! <3 Definitivt ett av de finaste bidragen denna månad i min smak. Ljuvligt <3

 8. Ruth | HungryHeart.se

  Åh vad fina!! Är superimponerad över att du än en gång gör egna mönster. Tack för att du delar med dig av finheter, inspiration och mönster med oss!
  När jag ser dina kronor kommer jag att tänka på en virkbok från 70-talet som jag har. Där finns det en rad mönster på virkade brudkronor som är väldigt vackra. Lite synd att den traditionen har fallit bort, men förhoppningsvis kommer den tillbaka!

Lämna ett svar