Duk i kattens merci (fast i kinna textil fino)

 
 
I helgen blev min virkade duk färdig. Blev så himla nöjd med den! Känner mig sjukt stolt över att jag faktiskt klarar av att läsa mönster och virka så pass fint som jag faktiskt gör. Ibland slår det mig hur galet det är. Att JAG klarar av det! Men har ju faktiskt lagt ner mycket tid nu på virkning under de nästan 2 år som jag har hållt på. Och det känns skönt att kunna känna sig bra på något! 
 
Denna duk hittade jag i en gammal virktidning. Mönstret kändes lagom och jag gillade verkligen hur den såg ut. Det finns många virkdukar i gamla tidningar men många har det klassiska ananas-mönstret på sig som jag faktiskt inte gillar så mycket. Så jag blev glad när jag hittade denna och kände att denna måste jag göra.
 
 
Jag började med att gå till min garnaffär och köpte en härva med tunt vitt garn. Det tunnaste de hade! Det var första gången jag köpte garn på härva och då och där i affären hade jag faktiskt inte en tanke på att jag skulle behöva nysta upp det. Det var när jag kom hem som jag insåg att det här går nog inte att virka ifrån direkt utan den där stora härvan behövder nystas upp till ett nystan. Jaha, hur tusan gör man det då? Tack vare internet så hittade jag diverse sett man kan nysta upp på och jag använde mig tillslut av mina egna knän. Satte alltså härvan runt knäna när jag satt lite halvböjt med benen och började sedan nysta. Det gick bra men himmel vad lång tid det tog! Min härva var ju väldigt tunt garn och dessutom över 1,3 km långt. Så efter en hel fredagskväll och en lördagsmorgon+förmiddag så blev nystandet äntligen färdigt! Tänkte för mig själv att det där gör jag aldrig om (har dock ändrat min tanke kring det nu för jag gillar garnet så himla mycket så kan vara värt om det bara finns i härvor, + har säkert glömt bort lite hur jobbigt det var).  
 
När jag väl hade ett stort nystan redo var det bara att sätta igång med duken. Jag fick dessutom använda mig av en av mina små nya virknålar, Clover Amore Steel! Det är ergonomiska virknålar och jag köpte alla storlekarna; 0,6-1,75. Och sån skillnad att virka med ergonomiska smånålar det var! Har inte alls klarat av längre virkstunder med vanliga smånålar förut, men nu klarade jag det utan problem och utan att få ont i fingrana överhuvudtaget. Så är jättenöjd över mina nya fina små nålar! Dessutom är dom jättefina i olika pastellfärger (kan visa dom i något inlägg om någon vill?). 
Före och efter blockning… 
 
Själva duken gick faktiskt bra att virka. Mönstret var relativt lätt att följa (för mig som kan läsa mönster) och jag gjorde inga större fel så jag behövde inte repa upp något. Har lärt mig nu hur noga man ska vara och kolla efter varje varv att man har gjort rätt, för det är aldrig kul att behöva repa upp flera timmars arbete… Det tog dock lång tid att göra duken för den blev ganska stor. Mot slutet kändes varven väldigt långa tycker jag. Men när den äntligen blev klar och jag blockade den blev jag som sagt väldigt nöjd! Är den finaste duken jag har gjort enligt mig. Dessutom första gången jag virkade i sånt tunt garn! Dessutom blev den hela 37cm bred! 
 
Jag använde mig av: 
Kinna Textil, Fino 
Virknål: Clover Amore Steel, No 2. 1,5mm. 
Nål 
Sax
 
Mönstret finns i tidningen: Marks Virkat för torpet, sid 17. Duk i Kattens Merci. 
 
 
 • Inläggskategori:Dukar
 • Kommentarer på inlägget:9 kommentarer

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Anonym

  Hej!Undrar om jag möjligen kan få köpa detta mönster av dig?Ska på långresa o denna skulle vara perfekt o virka då:)Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Catharina Jansson

  1. Annika

   Hej! Tyvärr har jag inte möjlighet att ge bort mitt mönster, det finns i en gammal tidning som jag vill ha kvar. Och eftersom det inte är mitt egna mönster kan jag inte kopiera det. Kolla på tradera eller någon sån sajt det kanske finns någon som säljer tidningen där? Den heter "marks – virkat för torpet". Lycka till och ha en bra resa!

   1. Camilla Bodegren

    Är det någon som vill sälja mönster på virkade dukar. Mvh Camilla.

    1. Annika

     Just det här mönstret finns i en tidning som heter ”Marks för torpet”. Det är en gammal tidning och jag har tyvärr ingen möjlighet att dela mönsteret.

 2. Anonym

  Hej igen?Letar me ljus o lykta men inte hittat mönstret ännu,men ja fortsätter leta!Tack för att du svarade?

 3. Anonym

  Häftet som avses finns hosbiblioteket. Eller fjärrlån från ett annat bibliotek. Hag har också det häftet, men har ingen aning om var set är, ”lagret” är stort. Om syftet är att sälja ett mönster så ärdet förbjudet, men att låna ut en kopia av det tillen person eller vän, eller byta med varandra, det är ok. Det har veckotidningar meddelat.

 4. Gunilla Bodin

  Var för kan man inte kopiera jag vet affärer som säljer kopierade mönster från tidningar.

  1. Annika

   Det handlar om att designen har rätt till sitt mönster. Man får inte sprida(kopiera/sälja) ett mönster man köpt till andra för då förlorar den som har designat mönstret pengar på att mönstret sprids otillåtet. Designer lägger ner mycket tid på att göra mönster och ska ha all rätt till all försäljning till det. Jag är dock inte så insatt på hur det är med gamla tidningar, kan ju hända att det är andra regler på det. Kanske affärer har tillåtelse och ger summa pengar till designen då om de säljer? Men jag vet inte, är som sagt inte så insatt i just det.

 5. Lena

  Anonym! Det virkhäftet och många fler finns på bibliotek och kan lånas.
  De ordnar fjärrlån om så behövs. Jag har detta, men vet inte riktigt var
  det är. Ommöblering, nerpackat..
  Fråga på biblioteket. Lycka till!
  /Lena

Lämna ett svar