Fotpåse

 
En kall julikväll i en soffa när filten inte räckte till kläcktes idéen om en fotpåse. På skoj så bestämde jag mig att tillverka en. Den blev faktiskt ungefär exakt som jag hade tänkt mig. En påse man kan stoppa ner fötterna i så de inte behöver frysa på golvet när filten är för kort. 
 
Jag valde ett garn som antagligen håller på att gå ut ur lager eller något, för min garnaffär reade ut det. Så köpte 4 nystan av garnet Järbo Molly (för 10kr st) och satte igång. Bestämde mig för att göra hela fotpåsen med stolpar. Det var lite klurigt att få botten platt men det funkade tillslut. Sen var det bara att virka på, öka och öka och sedan börja minska mot slutet. Dock räckte inte dessa 4 nystan till så jag fick vandra iväg till garnaffären en gång till och köpa på mig några till.
 
En sak som jag har upptäckt är roligt, är att virka med färger som jag egentligen aldrig skulle välja. Denna fotpåse är ett rätt bra exempel. Jag är inget stort fan av rosa egentligen, men det är kul att få lite variation på sina arbeten. Annars skulle väl alla mina virkprojekt bli blåa om jag skulle ta min favoritfärg jämt. Att inte välja någon färg man tycker är ”safe” gör arbetet lite mer spännande. Och jag tycker ju faktiskt att den här fotpåsen blev fin trots att jag inte hade valt färgen egentligen. Ett annat exempel på färger jag inte hade valt i vanliga fall, är mina grytlappar som jag virkade för ett tag sedan.
 
 

 
Mönstret på fotpåsen kommer här: 
Förklaring: 2st>1st = minskning 
Garn: 6 nystan Järbo Molly (färg 35008 och 35007)
Virknål: nr.6
 
v1: 6fm i en magisk cirkel (6)
v2: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 1 st i samma m. 2st i varje st varvet ut (12)
v3: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 1 st i samma m. 2st i varje st varvet ut (24)
v4: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 1 st i samma m. 2st i varje st varvet ut (48)
v5: Byt färg (mörkrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3lm, 6 st, 2st i samma st. *7st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut.
v6: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 4 st, 2 i samma st. *5st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut
v7: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3lm, 5st, 2st i nästa st. *6st, 2 st i nästa st* upprepa *-* varvet ut.
v8: Byt färg (ljusrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3lm, 7st, 2st i nästa st. *8st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut.
v9: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 6st, 2st i nästa st. *7st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut
v10: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 7st, 2st i nästa st. *8st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut
 
v11: Byt färg (mörkrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 8st, 2st i nästa st. *9st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut
v12: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 8st, 2st i nästa st. *9st, 2st i nästa st* upprepa *-* varvet ut
v13: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v14: Byt färg (ljusrosa) 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v15: Byt färg (mörkrosa) 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v16: Byt färg (ljusrosa) 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v17: Byt färg (mörkrosa) 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v18: Byt färg (ljusrosa) 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 8st, 2st>1st. *9st, 2st>1st* upprepa *-* varvet ut
v19: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 7st, 2st>1st. *8st, 2st>1st* upprepa *-* varvet ut
v20: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 6st, 2st>1st. *7st, 2st>1st* upprepa *-* varvet ut
 
v21: Byt färg (mörkrosa) 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 7st, 2st>1st. * 8st, 2st>1st* upprepa *-*. Avsluta varvet med 8st
v22: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 5st, 2st>1st. * 6st, 2st>1st* upprepa *-*. Avsluta varvet med 4st
v23: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 4st, 2st>1st. *5st, 2st>1st* upprepa *-*. Avsluta varvet med 1st
v24: Byt färg (ljusrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 3st, 2st>1st. *4st, 2st>1st* upprepa *-*. Avsluta varvet med 5st
v25: Byt färg (mörkrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm, 2st, 2st>1st. *3st, 2st>1st* upprepa *-*. Avsluta varvet med 2st
v26: Byt färg (ljusrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v27: Byt färg (mörkrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut.
v28: Byt färg (ljusrosa). 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut.
v29: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut
v30: 1sm i 3e lm från förra varvet, 3 lm. *1st i varje st* upprepa *-* varvet ut. Avsluta med en sm i 3e lm från förra varvet.
 
Fäst alla trådar.
 
© 2015 litevirkning.se Mitt mönster är endast till för privat bruk. Mönstret får inte skrivas av, utan du länkar helt enkelt tillbaka till min sida om du har använt mitt mönster. Om du använder mina bilder eller visar bilder på ditt eget alster på social media vill jag också att du länkar till min sida. Det vore roligt om du ville visa upp ditt alster som du har virkat av mitt mönster, lämna gärna en kommentar med en länk eller använd @litevirkning på instagram. Tack och lycka till!

Tre olika hjärtan

 
Jag håller på och försöker hitta hjärtan att virka till ett projekt. Har hittills hittat tre mönster som jag har provat. Jag är ute efter ”raka” hjärtan och inte såna ”bubbliga”. De två gröna virkades på ungefär samma sett, medan det gula hade lite annorlunda ihop virkning där uppe vid bullarna. Tycker nog egentligen att det stora gröna hjärtat är finast, men till mitt kommande projekt behövs mindre hjärtan. Så jag tror att jag ska använda mig av mönstret till det lilla gröna och kanske göra om det en aning längst ner. Jakten på det perfekta hjärtat är dock inte över! Kanske hittar något ännu bättre. Vet någon något bra mönster får ni gärna säga till!
 
För att göra alla dessa tre hjärtan använde jag mig av Tilda garn och virknål nr: 2,5.
 
 
De två gröna fick åka med i en liten present hem till en som gillar grönt!

Snäckskalssjal

Mitt lite större projekt nu över sommaren har varit att virka en snäckskalssjal. Jag surfade runt lite när jag hittade sjalen, för att se vad för garn folk hade använt. Jag hittade då en fin sjal där de hade använt sig av Järbo Elise. Så det fick bli mitt garn också. Efter en halvtimmes färgval blev det denna grå/blå/lila färgen. Jag är nu efteråt relativt nöjd med färgvalet. Funderar på att göra en till i mörkblått garn, men då måste jag välja något annat garn. Det som är så skönt med det här garnet är att det är flerfärgat, det blir så fint av att bara virka på. Man slipper krångel med byta garn och en himla massa ”fäst alla trådar” i slutet. Jag älskar att bara virka på och på och på.
Det gick bra att virka sjalen och mönstret var lätt beskrivet. Mot slutet tog varven mer och mer tid att göra eftersom den blev större och större. Det blev en aning långtråkigt ibland, men jag visste ju att det skulle bli fint så jag ville bara göra klart den ändå! Jag valde att göra 12 ”ringar” i mitten av sjalen, då jag tänkte använda den som en sorts halsduk.
Eftersom jag har köpt en ”lekmatta” (se här), så ville jag blocka denna sjal. Dessutom får den mycket snyggare form efter blockningen och blir större. Se här bara, före- och efterbild.
Jag använde mig av: 
Två nystan (100 g) Järbo Elise garn, färg 69003
Virknål: 4 
Mönster hittar ni här: https://nouw.com/saannisdesign/snackskalssjal—monster-16811425
Jag avslutade med att göra en rad fm längst kanten högst upp för att få den kanten lite snyggare. 
 
 
  • Inläggskategori:Kläder
  • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Blockningsmaterial

Här blockas mitt senaste projekt! Ni som har hängt med i virkningsvärlden ett tag känner nog igen vad det är!
 
 
 
Jag såg på Tantgarns blogg en gång ett tips om att köpa en hoppa-hage-matta på Biltema för att använda till blockning. Så idag drog jag iväg och köpte denna för en hundring ungefär. Mitt senaste projekt ligger nu och blockas. Hoppas det blir bra! Tycker den fungerade utmärkt att använda, och man kan ta fram en ruta om man ska blocka något litet eller bygga ihop till ett pussel om man ska blocka något stort. Perfekt! 
 
Här finns ett bra inlägg tycker jag, om hur blockning går till för den som är intresserad: http://tantgarn.blogspot.se/2014/07/lilla-blockningsskolan.html
 
Har varit rätt stilla här ett tag nu, men det beror dels på att det är semstertider och därför jag har hållt på med ett större projekt. Jag tänker mig att det blir uppehåll här ibland, vill inte känna någon stress för att jag har en blogg. Inläggen kommer när de kommer helt enkelt. När jag blir färdig med mina små eller stora projekt! 

Britts grytlappar

 
Enda sen jag började virka har jag velat virka en grytlapp. Men har alltid tänkt att andra projekt varit roligare så grytlappen har fått vänta, tills nu! 
 
Jag var inne och kikade på Svarta Fårets blogg när jag fick syn på en grytlapp (här).Jag blev inspirerad och köpte mig två garnnystan av Tilda Bamboo. Jag tänkte att det kunde vara kul att virka i en färg som jag aldrig skulle välja själv så därför köpte jag exakt de färgerna som de hade virkat i. När jag väl skulle börja gjorde jag en sista liten sökning på Pinterest en gång för att se så det inte fanns någon roligare grytlapp att virka. Då hittade jag detta mönster (här). Blev kär på en gång och bestämde mig för att göra dessa istället. I detta mönster behövde man dock två av varje färg så jag fick kila iväg till garnaffären en gång till och köpa likadant garn igen.
 
 
Det var roligt att göra dessa grytlappar. Det var mycket nytt för min del så den första grytlappen tog betydligt längre tid att göra än den andra. Jag hade aldrig virkat med två färger så här när man låter tråden följa kanten utan att man tar av den. Men det passade mig alldeles utmärkt då jag hatar att sitta och fästa trådar hela tiden. Tänk att få virka på och på utan en massa avbrott! Underbart! Jag hade heller aldrig provat på djupt nedtag eller att virka åt motsatta hållet (kanten). En annan ny sak med dessa grytlappar var att virka med dubbel tråd. Detta var dock inge svåra saker, men spännande att lära sig något nytt! Jag lärde mig också av första grytlappen att inte virka första lm-raden så hårt, det blir bättre om den är lite lösare, då får grytlappen en mer fyrkantig form. Det eftersom jag inte virkar resten av arbetet lika hårt. 
 
En annan sak som gjorde att den första grytlappen tog lite längre tid att göra, var att mönstret var lite konstigt på ett varv. Jag förstod inte alls hur det inte kunde bli rätt, tills jag insåg att det stod fel i mönstret. Annars var mönstret i sig väldigt lätt att följa och det stod tydligt hur man skulle göra. Även djupa nedtag stod förklarat väldigt bra.
 
Jag använde mig av: 
Virknål nr 3 
Tilda bamboo (38, lime) och (81 mintgrön)
Nål & sax
 
Min lilla ändring i mönstret för att förstå och få det gå ihop är på varv 6. Jag gjorde så här: 
Varv 6: Virka nu med färg 1: 2 fm, *1 dfm, 4 fm* Upprepa mellan ** Avsluta med 1 dfm och 2 fm. Vänd med 1 lm.
 
  • Inläggskategori:Köket
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Två mindre ugglor

 
Nu i veckan har jag virkat ihop två mindre ugglor. Den gröna kallar jag Piggelin och den ska få sitt hem hos ett barn och den svarta kallar jag Kolen och den tänkte jag ge bort i födelsedagspresent. 
 
Jag använde mig av samma mönster som den stora ugglan (här) jag virkade för ett tag sen. Men jag minskade ner på varven.

Här finns orginalmönstret: http://svartahusets.blogspot.se/2014/03/monster-pa-virkad-uggla.html

 
Ugglan i jämförelse med ett vanligt Ikea-glas
De ugglor jag gjorde blev ca 13 cm höga. Jag använde mig av Svarta Fårets Tilda garn och virknål nr 3. 
 
Dessa ändringar gjorde jag för att få den mindre (titta på svartahusets blogg för fullständigt mönster men följ mina justeringar om du vill ha en mindre uggla): 
 
Att göra vingarna:
Gör 10 lm istället för 17 på varv 1 (du får alltså 9 fm på vingen).
Varv 2-4 enkla varv, glöm inte att vända med en lm.
Minska sedan som det står till du har 3 maskor kvar. 
 
Att göra kroppen:
Virka tom varv 9, alltså slutar du när du har 54 maskor. 
Gör sedan 16 enkla varv. 
Varv 17 virkar du in vingen på, blir 9 fm (vingen), 18 fm, 9 fm (vingen), 18 fm = 54 maskor
Varv 18 virkar du ihop den 5-6 maskan varvet ut. 
Varv 19 virkar du ihop den 4-5 maskan varvet ut.
Virka sedan 12 enkla varv. 
 
Att göra ögon: 
Vit: Följ beskrivningen till varv 3, då har du 18 maskor. Avsluta med en sm. 
Svart: Gör endast varv 1, då har du 6 maskor. Avsluta med en sm.