Tankar kring mina egna mönster och copyright

Den senaste tiden har jag tänkt mycket på mina egna mönster. Det började väl egentligen i och med att jag lyssnade på bhooked podcast, ett avsnitt där de snuddade lite runt ämnet copyright kring mönster. Någon dag senare fick jag höra sip stitch diskutera nästan precis samma ämne. Efter detta så har jag börjat fundera lite mer kring mina egna mönster. 
 
Jag har under ett tag velat skriva rent min mönster på riktigt och kanske använda ravelry som samlingsställe för alla mina mönster. Jag har också funderat en hel del över det här med copyright och läst på litegrann, kommit fram till endel saker och funderat över mina mönster. Man kan ju tex göra mönster utifrån kända figurer. Men enligt vad jag har förstått så är det inte rätt att publicera mönster på dessa. Eftersom själva figuren i sig redan är copyrightad/varumärksskyddad. Förstår ni vad jag menar? Jag tycker iaf att det låter rimligt och jag behöver kolla över mina mönster och plocka bort endel nu när jag vet om detta. 
 
Jag har därför tänkt vidare att jag ska försöka göra om lite bland mina egna mönster här på bloggen. Jag har inte bestämt ännu om jag kommer behålla mönstrena på bloggen eller bara använda mig av ravelry som mönsterkälla till mina mönster. Båda har sina för- och nackdelar. Jag tänker att jag nog når ut till flera här på bloggen eftersom man inte behöver ha något konto för att kolla in här, men dock känns det mer proffisionellt att lägga upp mönstrerna i pdf-filer på ravelry. Det är även lätt att se en översikt på alla mönster man har skapat på ravelry. Jag är också lite kluven i och med att jag startade den här bloggen för att kunna dela med mig av mönster någonstans. 
 
I och med allt detta har jag iaf tänkt att skriva rent mina egna mönster. Alltså så skriver jag ner mönstrena i pdf-filer och testar de än en gång själv. Jag vill också ha testare som kan prova mönstrena innan de publiceras (säg till om någon är intresserad!). Sen tänker jag också att jag kommer översätta de till engelska då jag har fått en hel del förfrågringar kring det på vissa mönster. 
 
 
Det här med copyright är verkligen ett viktigt ämne inom virkningscommunityn tycker jag. Man måste tänka på vad man gör för mönster och var inspirationen kommer ifrån. Ibland kan det dock vara så att man kanske tom designar något omedvetet för man har sett någon bild på något som man tyckte var fint utan att man ens vet om det när man sitter och designar. Ett tips för att inte behöva hamna i detta är att söka på tex ravelry när du ska göra något och se om det redan finns. Då kanske det inte är någon idé att göra ett likadant mönster eftersom du då kan bli anklagad för mönsterstöld. Och vem vill bli det?
 
Men visst är det en fin gräns ibland också tycker jag, man kan ju absolut råka göra något som är väldigt likt det någon annan redan har gjort utan att veta om det. Det hände mig faktiskt precis med en bebisfilt jag håller på med. Jag hade tänkt att publicera mönstret på den men nu när jag har kollat runt lite så hittade jag ett mönster som var väldigt likt min (4 rader som upprepas och det var bara en av raderna som skiljdes åt), och därmed känns det inte rätt att publicera mitt mönster. Jag är redan halvvägs på min filt och hade ingen aning om att det här andra mönstret fanns innan ens. Men det är just det, nu är det upp till mig att bestämma hur lik min filt är den som redan finns. Om det känns rätt eller fel att publicera mitt mönster. Magkänslan säger nej så jag tror inte det kommer bli något mönster av min filt. 
 
För mig är det en självklarthet det här med att alltid ange källa till den som jag har använt mönster av. Jag vill alltid poängtera och ge cred till den som faktiskt har gjort mönstret. Det har ni säkert märkt på bloggen och instagram. Det är såklart jätteviktigt och även roligt för designaren att få se sitt mönster göras av andra personer. 
 
Jag vill dock avsluta med att säga att jag tror de allra flesta människor vill väl och jag tror det finns många mönster som är väldigt lika varandra utan att man har vetat om det när man har gjort mönstrena. Vad som är rätt och fel är väl egentligen upp till en själv. Men så länge man litar på sin magkänsla och kan stå för att säga ”det här är min design” så är man nog ganska säker. Men vill ju inte tappa skaparglädjen bara för att man måste tänka på andra heller. Men då kanske det är bättre att bara göra dens design istället och ge all cred till den! 
 
Men det är bra att denna diskussion kommer upp till ytan, att det når ut till flera. För om man inte vet om något kring detta ämne så är det ju svårt att göra rätt. Vad säger ni mina läsare? Har ni tänkt kring detta ämne någon gång och i så fall vadå? 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Linnéa

    Det där med copyright är svårt. Man kan ju hoppas att de flesta inte medvetet lägger upp mönster som liknar ett befintligt och att man kan hoppas att folk ger credd till den som faktiskt står för mönstret. Att man inte kan göra hur som helst med befintliga saker kanske också lite är en självklarhet, eftersom det faktiskt redan är någon som har lagt ner tid att skapa detta.

    Sen var det det där med om du skall lägga upp dina mönster på Raverly eller inte. Jag tycker att du kan låta dina gamla mönster finnas på raverly men ligga kvar på bloggen och att alla dina nya mönster kanske skall åka till raverly direkt. Så har i alla fall många stickbloggare som jag följer gjort, när de i början la upp sina mönster på bloggen och sedan gått över till enbart raverly.

    1. Annika

      Ja precis, tack för dina tankar kring ämnet!
      Ja det var en bra idé, så ska jag nog göra. Håller på och skriver rent mönster iaf som ska upp på Raverly i pdfer. Men tänker att de kan ligga kvar på bloggen också, blir ett himla jobb annars! Men som du säger, nya mönster kommer nog upp på raverly direkt framöver för mig. Men visst är det svårt, man vill ha de där men samtidigt vill man att alla ska kunna nå de utan att behöva ha konto. Men tror det får bli så här för mig för jag vill använda Raverly 🙂

Lämna ett svar