Planering för temperaturhalsduk 2017

Nu är det inte långt kvar till år 2017 drar igång och jag har planerat att göra en rolig sak under detta år! Nämligen en temperaturhalsduk! Jaha, tänker ni som inte vet vad det är, det ska ni nu få reda på! En temperaturhalsduk (eller temperaturescarf) är en halsduk som man virkar en rad på varje dag under ett år. Man mäter av temperaturen ute och sen har varje grad sin specifika färg. Efter ett år har man förhoppningsvis en lång och fin halsduk i en nyans som följer månadernas temperatur. Visst låter det häftigt? Det tycker iaf jag och jag har nu gjort mig en grundplanering för hur detta ska fungera för mig! 
 
Grundplanering för min temperaturhalsduk 2017:
 
Bakgrund: 
Innan jag berättar hur jag ska göra tänkte jag berätta lite hur jag har kommit fram till hur jag vill ha det. Jag såg själva ideen med en temperaturhalsduk för väldigt länge sen egentligen. Det var i början när jag precis hade börjat att virka. Då och där tyckte jag det var en kul ide men eftersom jag inte visste då hur mycket eller lite tid jag skulle lägga ner på virkning kändes det inte som något för mig just då. Sen nu för några veckor sen dök det upp en bild på en temperaturhalsduk igen och jag blev otroligt peppad. Nytt år är på ingång och det kändes som något väldigt roligt att göra. Så jag började söka runt lite här och där för att få information om hur folk hade gjort sina halsdukar. Endel hade tom gjort temperaturfiltar men det känns stort. Jag hittade även folk som hade gjort efter hur vädret var under dagarna, tex, molnigt, soligt eller blåsigt. Jag funderade ett tag på det men eftersom vädret kan växla något enormt på en och samma dag här i Sverige så kändes det svårt att göra här. Ett tag tänkte jag även om man kunde göra någon sorts vägghängare istället för en halsduk vilket borde funka om den inte blir för tung.
 
Hur jag skulle mäta av temperaturen har jag också funderat väldigt mycket på. För det första, ska man mäta den själv eller via någon vädersida? I så fall, vilken vädersida? Sen för det andra att bara ta den högsta temperaturen under dagen kanske låter lätt, men jag tänker att på vinterhalvåret vill man ju ta den lägsta temperaturen istället? Så man kan få lite färgskiftningar. Så ett tag funderade jag på om man skulle mäta av den högsta temperaturen om dagen mellan april-oktober, sen den lägsta mellan nov-mars. Men det innebär ju att man mäter olika under årets gång. En annan ide var att mäta medeltemperaturen för dagen eller att helt enkelt välja ut ett klockslag för att mäta temperaturen på. Tillslut läste jag även om några som hade valt att ta den högsta och lägsta temperaturen för varje dag, antingen en rad med högsta och en med lägsta, eller virka med två garn samtidigt. 
 
Att välja vilket garn man skulle använda var inte det lättaste heller. Jag är ingen garnexpert på något sätt och jag googlade fram om man kunde använda sig av olika garner. Tillslut hittade jag en temperaturhalsduk som någon hade stickat och använt ett specielt garn som jag tyckte såg fint ut. Sen var det ”bara” att sätta ihop en färgkarta, det tog sin lilla tid kan jag berätta. Även att bestämma sig hur bred och vilka maskor jag skulle använda mig av var lite halvjobbigt. Det var många om och men där. 
 
Så det har varit en hel del planering de senaste dagarna och nu hoppas jag att allting är klart för mig och min hjärna. Är det någon som tycker det låter spännande och vill hänga på får ni självklart göra det också och nu har jag ju ändå gjort en ganska tydlig planering så det kanske hjälper någon annan också nu eller i framtiden. 

Sidor som på ett eller annat sätt har inspirerat och hjälpt mig framåt i min egen planering: 
Underground Crafter  
Stitchinginthewoods
Leafcutterdesign
@mizzbizzi 
Ravelry
Jag har tyvärr inte hittat någon blogg eller liknade på svenska som har skrivit ingående om någon temperaturhalsduk. Om någon vet någon som håller på med en temperaturhalsduk eller liknande får ni jättegärna länka i kommentarerna. Det känns även som att de flesta som har gjort en temperaturhalsduk stickar den istället för att virka. 
 
Vad jag ska göra, hur jag har tänkt? 
Jag ska virka en temperaturhalsduk. Varje dag ska jag virka 2 rader utifrån vad det har varit för temperatur där jag varit (observera att om jag åker på semester någonstans ska jag mäta temperaturen där jag är). Varje grad mellan +31 till -26 är kopplade till olika färger och dessa ska användas utifrån min färgkarta (se nedan). 
 
Var ska jag mäta temperaturen? / Hur ska jag läsa av temperaturen? 
Jag bestämde mig för att använda mig av en sida som heter rl.se/vader. Informationen de visar där är temperaturer från olika flygplatser runt omkring i Sverige. Eftersom jag bor i en medelstor stad så finns flygplatsen med där. Det fanns även en bra historiksida som jag kan använda mig av och se kurva på hur temperaturen har varit under varje dygn, precis vad jag behövde alltså!
 
Hur ska jag anteckna temperaturen? 
Jag tänker ha ett block till att anteckna vad det är för temperatur varje dag. Även om man kan kolla tillbaka på hemsidan jag avläser ifrån känns det skönare att kunna ha det nerskrivet på samma ställe. Tror det kan vara en fördel om man av någon anledning skulle behöva repa upp eller något. 
 
Hur ska jag virka?
Jag bestämde mig tillslut för att virka två varv på halsduken varje dag, första raden med den lägsta temperaturen som varit och andra raden med den högsta temperaturen som varit under dygnet. Jag kommer att använda mig av virknål 3,0 och jag kommer lägga upp 32 lm och sedan blir det virka 31 fm som bredd på halsduken och vända varje varv med 1 lm. Detta kommer göra den ungefär 15 cm bred. Eftersom den kommer bli ungefär 3 meter lång vill jag inte ha den så bred. 
 
Vilka grader ska jag använda mig av? 
+31 eller mer
26-30 
21-25 
16-20 
11-15
6-10
1-5 
0–5 
-6–10 
-11–15 
-16–19 
-20–25 
-26 eller mindre
 
Vilket garn ska jag använda? 
Efter mycket funderande och sökningar på temperatursjalar bestämde jag mig för att använda Scheepjes garn Colour Crafter som går att köpa på favoritgarner.se (jag är ej sponsrad av någon, berättar bara vad jag använder). Egentligen är det bara ett lotto på garnvalet då jag aldrig förut har använt det garnet så jag vet inte hur det reagerar. Men jag tyckte det såg väldigt fint ut på den halsduken jag såg som hade använt det. Så jag hoppas att det ska bli bra! 
 
Vilka färger jag ska använda/Hur ser min färgkarta ut? 
Jag valde dessa färger. Och jag är medveten om att det ser lite skumt ut i det röd/orangea-läget. Man skulle vilja att 1029 och 1723 bytte plats. Hade tänkt mig så när jag beställde garnet, men när det kom hem så var det inte riktigt samma nyans som på färgkartan, så i verkligenheten vill man ha det så som jag har gjort färgkartan (se bilderna också för att få förståelse över färgerna). Jag känner mig lite besviken på färg 1723. Den var mycket ljusare än på bilden så jag vet inte om jag ska försöka beställa en annan nyans av rött och ersätta den med. Men jag har lite tid på mig innan det blir så varmt ute, så än så länge så kör jag på denna färgskala. Men det var verkligen den enda färgen som kändes fel, alla andra känns helt underbara ihop. 
 
Ska jag virka varje dag?
Jag tänker så här, jag ska satsa på att virka de två raderna om dagen som jag har tänkt. Går det inte av någon anledning så måste jag skriva ner temperaturen och sedan får jag virka när jag hinner. Men det sista datumet i varje månad måste jag ha gjort färdigt hela månaden för att inte komma alltför långt efter om det skulle bli så. 
 
Vad har jag gett mig in på?
Ja ni! Nu har jag något att bita i, men det ska bli så spännande att se hur jag orkar med detta. Just nu är jag såklart jättetaggad på att köra igång och tycker att det ska bli jättespännande att se dag för dag hur det blir! Men jag antar att det kommer perioder då jag inte alls kommer tycka om det här projektet, men då får jag försöka tänka framåt, hur häftigt det kommer bli om ett år när jag är färdig och har ett resultat! Tills dess tänker jag publicera iaf ett inlägg i månaden här om hur det går för mig och hålla er som vill se hur det går för mig uppdaterade! Min förhoppning är också att bloggen kanske kan insperera mig vid eventuella jobbiga tider att jobba vidare med halsduken. Så nu är jag redo, välkommen år 2017 och välkommen mitt första årsprojekt! 
 

Detta inlägg har 10 kommentarer

  1. Jenny

    Wow vilket spännande projekt! Är rätt ny i stick/virk-världen så har faktiskt aldrig sett detta förr. Ska bli riktigt roligt att följa under året 🙂 Får hoppas det blir stora temperaturskillnader så det blir en riktigt färgsprakande halsduk 😉

    1. Annika, 26 år

      Ja, jag tycker också att det ska bli superspännande! Nä verkar inte som det har slagit igenom så stort häri Sverige iaf känns det som, eller så har jag bara googlat dåligt haha. Men kan ju bero på att det är ett rätt krävande projekt också eftersom det sträcker sig under en sån lång tid, många drar sig väl från det kanske. Men kul att du hänger med och ser hur det kommer utvecklas under årets gång 🙂

  2. sandra

    Wow, vilket jobb! Den kommer bli hur snygg som helst ju 🙂

  3. Linnéa

    Vilket spännande projekt! Det skall bli kul att få se hur den utvecklar sig 🙂 Kommer du ha månadssammanfattningar över hur den växer fram?

    1. Annika, 26 år

      Eller hur! Jag är så där löjligt glad nu när jag har fått virkat två dagar haha, tycker det är så spännande och se vilken färg det blir! Ja jag kommer visa i slutet eller början av varje månad hur det går för mig 🙂

  4. Anna

    Nee men åå vilken rolig grej!!
    låter riktigt spännande och roligt att inte veta hur det hela kommer att sluta 🙂

  5. Vilken helt fantastisk idé!! Det blir ju som en virkad dagbok över året litegrann! Väldigt vackra färger du valt du också. Åh, vad jag nyfiken på hur halsduken kommer att bli!!
    Hälsningar från en plats där det börjar dra åt det lila nu! =D

    1. Annika, 26 år

      Ja visst är det en kul idé! Jaa jag är också jättenyfiken och känner mig som ett litet barn på julafton varje dag som jag får se vilken färg jag ska använda haha 🙂 Burr!! Ja här har det också varit kyligt idag men inte riktigt lila ännu, jag hoppas att det blir det någon gång under vintern iaf!

Lämna ett svar