Sew Liberated kurser – Muslin av Nocturne Top

Som ni vet så har jag ju varit sugen på sömnad ett bra tag nu. Det har känts som en helt ny värld att lära sig att sy kläder. Det var väl när jag gick i skolan som jag sydde på syslöjden och sedan dess har det inte blivit mycket sömnad alls. Eller ja, en enkel medeltidsklänning sydde jag tillsammans med min mamma i tonåren och sen har det bara varit enkla saker som att lägga upp gardiner som jag har sytt. Jag har inte ens ägt en symaskin tills för drygt fyra år sedan då jag bestämde mig för att köpa en. Efter det har jag ju gjort några tappra försök till att sy lite projektväskor men känt att det alltid varit lite svårt med inställningar på symaskinen för det tyg man har sytt med.

På årets make nine la jag in att både sy kläder till mig själv och barnkläder. För att komma igång lite med sömnad av kläder så bestämde jag mig för att köpa en (eller snarare två) kurser hos Sew Liberated när de hade lite rea på kurserna i Maj månad. Så jag köpte deras grundkurs ”Intro to Sewing: Learn how to sew your clothes” och ”Sewing Basic Two: Learn how to sew the Nocturne Top”.

Den första kursen som var ett intro till sömnad var väldigt grundläggande, de gick igenom vad man behöver när man syr, hur man kan sätta upp en fungerade syhörna, hur symaskiner fungerar och basfakta om tyger. Mycket av det som var i kursen kände jag att jag behärskade redan, och den kanske var lite väl grundlig för min del. Men jag är ändå glad att jag köpte den för jag fick med mig små tips ändå och det känns som jag fräschade upp minnet från syslöjdstiden.

Kurs nummer två som jag köpte var att sy Nocturne Top. Där fick man hemskickat mönstret på toppen och sen är det videosteg på alla steg hur man syr (och såklart finns skriftligt mönster också). I filmerna så förklaras det också varför man gör vissa steg och det ges också mycket tips, bland annat på hur man väljer storlek och tyg. Det är en lärare som hjälper en helt nybörjare att sy toppen så det är diskussioner mellan dom i filmerna. Jag sydde ”tillsammans” med dom, så jag tittade på några klipp och sedan pausade jag och gjorde själv de stegen som jag precis hade sett. Jag började med att göra en muslin (som det kallas när man testsyr ett plagg i ett billigare tyg för att se passform) av ett gammalt lakan som jag hade.

Det var inga problem att följa med i kursens gång och jag är jättenöjd med min muslin. Det var skönt att sy ett testplagg först för det kändes inte så läskigt att klippa i ett gammalt lakan och det skulle inte göra något om det blev fel. Det enda som blev med lakanet var att själva tyget var lite väl tjockt så det fick inte så snyggt fall. Men annars blev plagget väldigt fint. Nu har jag varit på Selfmade och köpt ett nytt tyg som är lite tunnare så nu ska jag sy mig en ny Nocturne Top i det tyg jag vill ha.

Jag måste ändå säga att jag var lite skeptisk mot att köpa kurserna först, dels tyckte jag de var ganska dyra och sedan visste jag ju inte hur jag skulle tycka kursens innehåll var. Men efter att ha letat lite kurser irl och inte hittat någon inom mitt område (och dessutom är såna kurser rätt dyra också), så bestämde jag mig ändå för att köpa kurserna. Fördelen med dessa kurser är ju också att man har tillgång till de hela tiden året runt, och att man kan kolla om och om tills man känner att man har greppat allting. Den enda lilla nackdelen jag har upplevt är att deras hemsida är ganska seg, filmerna funkar prima att titta på, men när man ska navigera runt på sidan när man är inloggad så har den inte lika snabb respons som en ”normal” internetsida. Men så här i efterhand är jag verkligen så glad över att jag köpte kurserna, jag tycker absolut de är värt pengarna (och de verkar ha lite rea ibland på kurserna så man kan ju avvakta tills dess om man vill köpa någon). Innehållet är verkligen bra och grundligt (!) och man får känslan av att man syr tillsammans med dom, så jag kan verkligen rekommendera att kolla in de kurserna om man är sugen på att lära sig lite mer om att sy kläder. Kan också hända att jag i början av juli också köpte två till kurser när de hade en liten sommarrea, så mer sömnad ska de bli här hos mig!

(efter att ha läst igenom inlägget så låter det nästan som jag är sponsrad insåg jag, men det är jag inte! Ville bara berätta om mina egna upplevelse kring kurserna).

  • Inläggskategori:Tröjor
  • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Stickad tröja – Cercis

Fick syn på Cercis på Ravelry en dag och föll för den direkt. En tröja som var stickad i lite tunnare garn och hade hålmönster på ärm och mönstret följer även med som en panel på båda sidorna av kroppen. Mönstret är gratis och det tyckte jag var helt galet för tycker verkligen tröjan är superfin och den förtjänar mer uppmärksamhet än vad den har.

Förra våren så köpte jag garnet Merlin från Fru Fjellman och jag har sedan dess funderat på vad jag ska göra med det. Det är en blandning av merinoull och lin. När jag hittade detta mönster så kände jag direkt att jag ville använda mitt Merlin-garn. Sagt och gjort så satte jag igång och stickade mig en tröja. Mönstret var lätt att följa och jag tycker ju också det är roligt att sticka hålmönster. Garnet gick bra att sticka med, men det enda jag tycker är att lintrådarna blir lite väl synliga i det slutgiltiga plagget. De sticker liksom ut lite lintrådar ur själva tyget och påminner om katthår nästan. Men det kanske faller bort med tiden, vad vet jag!

Jag blev iaf ganska nöjd med tröjan. Skulle jag sticka den igen hade jag gått ner en storlek för jag tycker det blev lite för mycket positiv ease. Kan vara för jag var inställd på att den skulle sitta lite mer tajt, för det gör den på projektbilderna (kika in dom förresten på Raverly, gör mönstret mer till rätta än mina bilder). Men jag var nog off lite i stickfastheten. Sen älskar jag verkligen färgen på garnet, men mörka färger gör ju sig inte bäst med spets-mönster. Mönstret försvinner ju lite när garnet är för mörkt. Men jag kommer absolut använda tröjan och tycker den är fin, den blev bara kanske inte exakt så som jag hade en bild av i huvudet när jag startade upp projektet. Älskar dock den mörkblåa färgen, den är så himla fin!

Jag använde mig av:
Fru Fjellman, Merlin
Stickor 3.0 & 3.5

Mönstret hittas här: https://ravel.me/cercis-3

Virkad väska av restgarn

När jag satt och kollade på podden ”Gjort av garn” så fick jag syn på att Lotte där hade virkat små väskor till två små flickor och gett bort i present. Ungefär i samma veva så satt jag också och läste i min bok Sticka av Learke bagger, som handlar mycket om restgarner och lekfullhet med färger. Jag bestämde mig då för att virka en egen väska som jag tänkte ge bort till ett litet barn. Så jag letade fram gammalt garn jag hade från när jag virkade min mormorsrutefilt för flera år sedan. Sen satte jag igång och tog två färger ihop, la upp 30lm och virkade ett varv runt dessa. Sedan ökade jag i hörnen av väskan i tre varv innan jag bara gick över till att virka en maska i varje maska. Vid handtaget gjorde jag en öppning med 11lm och varvet efter så virkade jag 11 nya stolpar i luftmaskbågen. Jag avslutade hela väskan med ett varv ”crab stitches”. Det var roligt att leka med färger och blanda lite. Jag körde med en grön bottenfärg och sedan la jag till lite andra färger mot den helt slumpmässigt. När bottenfärgen tog slut så valde jag bara lite andra färger. Hela poängen med väskan var att inte tänka och bara ta färger på känn efter hand.

Ärligt talat så tycker jag att väskan blev väldigt mycket finare än vad jag trodde den skulle bli. Den blev snygg och samtidigt lekfull. Det enda som inte blev som jag hade tänkt var storleken på väskan. I mitt huvud hade jag tänkt att den skulle vara ungefär hälften så stor, men när jag väl upptäckte att den blev så stor som den blev så orkade jag inte repa utan gjorde färdigt denna. Så kanske ändå att denna väska får stanna hemma och att jag virkar en ny lite mindre väska som passar bättre i en ettårings hand.

Jag använde mig av:
Scheepjes, Colour Crafter 
Virknål 5.00mm

Finns inget mönster då jag frivirkade väskan.

Stickade sockor – Tittygaga socks

I början av april när mina större projekt tog slut så hade jag en liten stickdipp och kände att det var lite svårt att komma igång med något. Men samtidigt som det så släpptes detta mönstret, Tittygaga socks, där mönsterpengarna gick till någon sorts insamling av bröstcancer (den första veckan mönstret var live). Mönstret är skrivet av Nancy Wheeler som har podden Knit Sip Happy på youtube, en av mina favoritpoddar, så det kändes lite kul att testa något mönster från henne. Jag köpte iaf mönstret och letade upp ett garn som legat i stashen ett bra tag. Kändes kul med lite färg efter att ha stickat mycket i vitt och grått under vintern/våren. Sockorna var roliga att sticka med lagom mycket som hände på varje varv. Jag tror kanske att det hade varit aningen finare med enfärgat garn eller spräckligt garn kanske. Men tycker ändå de blev bra. Jag stickade båda sockorna samtidigt på magic loop, och som ni kan se så randade de sig inte exakt likadant. Men jag stör mig inte alltför mycket på det ändå, de är trots allt bara ett par sockor, och de lyckades få igång min sticklust igen.

Jag använde mig av:
Svarta Fåret, Frost (609)
Stickor nr: 2.25

Mönstret finns på Raverly här: https://ravel.me/tittygaga-socks

  • Inläggskategori:Sockor
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Stickad kofta – Kuutar Wrap Cardigan

Kuutar wrap cardigan – min nyårsuppläggning är klar! Egentligen blev den klar i slutet av mars men jag har inte haft lust att fota den förrän nu. Men bättre sen än aldrig ändå!

Jag fick syn på Kuutar Wrap förra året hos Sari Nordlund, och den har egentligen ett snöre som man ska knyta runt i midjan samt är kortare än vad jag har gjort den. Kika in den här om du är nyfiken på orginalet: https://ravel.me/kuutar-wrap-cardigan. Hur som helst så blev jag förälskad i spetsmönstret som följer kanten hela vägen och jag kände direkt att jag ville göra en långkofta av den istället. Liksom ännu mera mönster!

Den var faktiskt rolig att sticka också, även fast den stickas fram och tillbaka. I början var det lite mycket att hålla koll på när man skulle göra mönstret samtidigt som ökningar vid ärm. Men efter att jag tog mig förbi den biten så tyckte jag det flöt på bra. Kul att det händer något varje varv. Dock blev jag lite trött i armen av alla aviga varv, så fick ta det lite lugnt med stickningen.

Jag är iaf mycket nöjd med hur tröjan blev. Tycker verkligen mönstret är så himla vackert. Den är stickad i en tråd mohair och en tråd merino. Det ska bli lite spännande att se hur jag tycker mohairen funkar mot huden. För jag har bara stickat en tröja förut med mohair och den tycker jag kliar en del. Till den gamla tröjan hade jag använt Drops Kid Silk Mohair, men till den här så har jag testat KFO Soft Silk Mohair. Så jag hoppas verkligen att den kommer kännas skönare. Jag har hört på någon podd någon gång att mohair kan kännas lite annorlunda beroende på fabrikat. Så håller tummarna för att denna ska kännas bättre för min hud. Annars går det ju att ha en tunn långärmad tröja under.

Jag använde mig av:
Knitting for olive, merino (putty)
Knitting for olive, soft silk mohair (putty)
Stickor 4mm & 5mm

Mönstret hittar ni här: https://ravel.me/kuutar-wrap-cardigan
Mitt projekt på Ravelry: https://ravel.me/litevirkning/2lsgzf

  • Inläggskategori:Koftor
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

En sydd docktröja – dockkläder Rubens Kids

Här kommer sista presenten som jag gjort under vintern, nämligen en liten sydd tröja till en docka! Jag hade bestämt mig för att ge bort en docka (närmare bestämt en Rubens Kids) till en liten ettåring. När jag väl hade beställt hem dockan, så hade jag precis i den tiden också sytt färdigt björntröjan som jag också hade tänkt att ge i present också. Så då dök en liten tanke upp att jag kanske skulle prova att sy en likadan tröja till dockan också. Jag gjorde en liten snabbgoogling och sökte efter att sy dockkläder, och hittade faktiskt symönster till just den dockan jag hade beställt, och då kändes det lite som att min idé faktiskt bara var tvungen att bli sann, så jag beställde hem symönstret till dockan också.

När mönstret kom hem i brevlådan så satte jag igång och sydde en liten minitröja till dockan i samma tyg som barntröjan jag sydde i slutet av januari. Mönstret gick bra att följa och eftersom jag redan hade sytt i tyget så hade jag färskt minne av hur min symaskin också skulle vara inställd för att kunna sy i trikå-tyget. Bak i tröjan så skulle man ha kardborre eller knappar, jag valde kardborre. Om jag ska sy fler tröjor i framtiden ska jag dock tänka på att ta kardborre hela öppningen, nu körde jag bara där björntyget var, och inte över muddarna. Dessutom sydde jag dit kardborrebandet efter att jag hade lagt dit mellanlägget och sytt ihop det. Hade jag tänkt till lite där så hade jag sytt fast kardborret innan jag vek kanten så hade sömmen hamnat på insidan och varit dold. Men nu är det en liten docktröja jag sydde och jag kände att inte en chans att ett litet barn kommer bry sig om en söm som är lite synlig bak på en docktröja.

Slutresultatet blev väldigt bra tycker jag iaf. Jag älskar hur det ser ut med barntröjan och docktröjan ihop. Så himla roligt och gulligt. Blev nästan löjligt glad över att se den slutgiltiga presenten ihop liksom. Så kul när både processen och slutresultatet blir bra. Och att jag dessutom börjat lära mig min symaskin lite. Nu gäller det bara att försöka hålla igång med att sy också så jag inte glömmer allting jag lärt mig. Men jag har ju flera mönster till dockan (och också barnkläder) så jag kan sy fler matchande set om jag får lust med det!

Mönstret till dockkläderna är gjort av https://meretesyr.se/ och jag köpte det här: https://www.ateljeanette.se/produkt/dockmonster-monstersamling-nr-24-basfavoriter-till-tygdocka-36-cm/

Stickad slipover – Kusinernas slipover

Present nummer två som jag virkat under början av detta år kommer här. En stickad slipover som heter Kusinernas slipover och finns med i boken Vintervarmt av Agnes Brandels. I boken är den stickad i merinoull men efter lite grävande i mitt garnskåp så bestämde jag mig för att testa sticka den i Sandnes Line. Ville ha lite mer sommarkänsla över hela slipovern, vilket jag också tyckte det blev med Line.

Det var faktiskt riktigt roligt att sticka den här, och det gick väldigt fort. Mönstret består av fyra rader som upprepas och det var lätt att läsa av stickningen och veta var man var hela tiden. Enda problemet jag hade var när jag delade av för ärmhålen och skulle sticka framdelen fram och tillbaka. Då hamnade jag på något vis i otakt och fick göra varven som skulle vara räta egentligen aviga. Så det blev lite onödigt många aviga maskor där, som egentligen hade kunna stickas räta. Bakstycket såg jag till att det blev rätt så att jag kunde göra räta varv räta och aviga varv aviga. Det blev lite mer flyt då.

Så här i efterhand kanske jag hade lagt till ett till knapphål på axeln också för storleken (86/92) som jag gjorde. Jag tycker att ett knapphål kanske inte riktigt orkar hålla uppe hela axeln så att säga. Hade jag haft två hål så hade det nog axeln suttit uppe lite bättre. Men det kan också bero på att jag stickade i Line istället för Merinoull, hela plagget är nog aningen tyngre än det skulle vara med merinoull.

Annars är jag supernöjd med resultatet. Jag tycker den där ”våffelstrukturen” är väldigt fin.

Jag använde mig av:
Sandnes Line (färgnr: 1015)
Stickor: 3.5mm & 4.0mm
Knapp

Mönstret heter ”Kusinernas Slipover” och finns i boken Vintervarmt av Agnes Brandels.

Sydd kortärmad tröja till barn med björntyg

Äntligen kan jag visa er några presenter jag har gjort under vintern! Det blir totalt tre inlägg som kommer komma med presenter som jag nu överlämnat. Så första plagget är denna lilla björntröja som jag påbörjade sista helgen i januari då jag och mamma hade en sydag. Barnplagg stod på agendan och det slutade upp med att jag valde ut att testa sy en barntröja av ett mönster som heter Ringer Tee : 99. En gång på instagram så vann jag en tävling där jag fick välja ett symönster ifrån Brindille & Twig, och jag valde då ett mönster på en liten overall/heldress. Men i och med den tävlingen så upptäckte jag företaget och kollade in deras hemsida lite mer. Jag såg att det fanns ett gratismönster på en kortärmad t-shirt till barn så jag laddade ner det också. Eftersom denna tröja kändes lättare än att göra en hel dress med knappar och ben/ärmar så bestämde jag mig för att testa tröjan först.

Det tar alltid mycket tid när jag ska sy att förstå allting. Man ska skriva ut mönstret, rita av mönster, klippa ut tygdelar, tänka så att tygdelarna blir åt rätt håll på tyget och kanske ”mönsterpassa” delarna. Ha rätt inställning på maskinen för att sy i trikå och vet hur man ska nåla ihop alla delar. Eftersom jag inte har sytt mycket alls så är varje steg nytt och därav tar det tid för mig att sy. Så på vår gemensamma sydag hann jag klippa ut tyg och hitta rätt stygn för att sy i tyget och sy ihop själva tröjdelen. När jag sedan skulle sy i muddarna var dagen slut, så det fick jag spara till nästa helg.

Men tröjan blev iaf klar och jag blev nöjd. Som sagt många nya moment men mönstret var till stor hjälp och det fanns både bilder och text på hur man skulle sy, så jag kan rekommendera mönstret om man är nybörjare och vill prova sy en barntröja. Det är dock på engelska så man kan behöva bygga på sin engelska med lite sy-termer, men tacka vet jag google translate för det.

Det var också första gången jag sydde muddar på något plagg, med just mudd-tyg. Det tyckte jag ändå var lite spännande och det gick nästan bättre än väntat faktiskt. Såklart finns det förbättringar att göra, men är ändå nöjd med resultatet av min första sydda barntröja! Man måste ju börja någonstans trots allt.

Mönstret hittar ni här: https://brindilletwig.com/products/ringer-tee-099

Stickad sjal – Vertices Unit

I min lilla julkalender som mamma plockade ihop till mig på sy och hantverksfestivalen i höstas så fick jag fem små minihärvor som hörde ihop färgmässigt. Det var ett paket med minihärvor köpt hos Manduzana. Färgerna var verkligen superfina ihop och jag gillar att alla drog åt det mörkare hållet. På min Make Nine för i år så tog jag med en ruta att använda minihärvorna till något. Jag ville inte att de ska bli liggandes och bara se fina ut. Så i januari bestämde jag mig för att sticka en Vertices Unit.

Jag har inte stickat någonting av Stephen West förut så detta blev första gången jag gjort något från honom. Det var intressant hur sjalen är uppbyggd och det kändes som jag lärde mig nya sätt att se hur man kan bygga upp stickning. Man stickar liksom från ett hörn till ett annat, men i de olika ”blocken”. Precis när jag hade köpt mönstret så kom en uppdatering på mönstret på Ravelry också med lite film-snuttar på vissa moment i sjalen, det uppskattades av mig iaf.

Att bara använda minihärvorna till sjalen hade inte räckt, trots att jag gjorde den mindre varianten av sjalen. Så jag letade lite hemma och hittade ett fingering garn av Fru Fjellman också (det bruna), som jag använde för att fylla ut med. Jag bestämde mig också från början att sjalen kommer få bli som den blir, jag hade ingen plan för hur jag skulle använda färgerna när jag körde igång. Och redan första delen (den gröna & bruna) så räckte inte det gröna garnet hela vägen, så där fortsatte jag helt enkelt med brunt på den lilla bit som var kvar.

Men jag tycker sjalen blev fin, den känns väldigt lagom i storleken och färgerna är fina ihop. Ska bli roligt att använda den, men nu kanske den blir liggandes till hösten ändå eftersom snart behöver man inte ha några halsdukar längre.

Jag använde mig av:
Manduzana, Dark Joker, Merino (5x20g/85m)
Fru Fjellman, Merinosock (färg: Teddy)
Stickor 3.5mm

Mönstret hittas här: https://ravel.me/vertices-unite

  • Inläggskategori:Sjalar
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Växtfärgat garn med rödkål #4

I slutet av februari så tog jag upp färgningsgrytorna igen från källaren. Denna gång blev det med rödkål och Kampes två trådiga ullgarn (vit bas).

Jag gjorde som jag brukar ungefär och experimenterade inte med något PH-värde denna gång, utan lät färgen bli som den blev. Kokade först upp ungefär 400g hackad rödkål med ca 4.5 liter vatten. Det lät jag vara på värme i cirka en timme och sedan fick det stå och svalna till dagen efter. Då la jag ner det redan alunbetade garnet i vanligt vatten i cirka en halvtimme. Sedan la jag ner garnet i det kalla färgbadet och värmde sedan upp till runt 80 grader där jag höll temperaturen cirka en timme. Sedan fick det ligga i badet och svalna och det låg nog kvar två dagar innan jag tog upp och tvättade ur garnet. Denna gång var jag lite försiktig med tvättmedel och körde en olivtvål med pH 7, för jag ville inte ändra färgen i sluttvätten.

Alltid när man färgar med rödkål ser det så lila ut när det ligger i grytan, men sedan blir det lite mer blått när det torkar. Men tycker det blev en fin nyans denna gång iaf!