Blev sugen på att färga garn igen, det var nämligen ett bra tag sedan nu. Har dessutom startat igång ett projekt där jag använder mina växtfärgade garnhärvor och kände att jag ville ha ännu lite mer variation på färger till det projektet. Så jag bestämde mig för att färga med gula lökskal som jag hade sparat undan ett tag.
Garnet som jag hade var redan alunbetat och är Kampes 2-trådiga (ljusgrått). Det är dock samma härva som jag har färgat rödkål med en gång. Jag testade ju färga rödkål och TYP all färg åkte ur garnet vid första sköljning. Där och då var jag väldigt osäker på om garnet var alunbetat eller om jag hade missat det. Så jag sköljde ur garnet så mycket det gick och betade sedan den (då släppte den ännu mer färg i betningsvattnet). Så det var historian bakom denna härva och jag tänker att det kan förklara varför resultatet av denna färgning blev som den blev.
Jag siktade nämligen på att få orangea härvor den här gången. Alla andra gånger jag färgat med gula lökskal har det ju varit utfallet. Men som ni kan se blev det inte så denna gång.
Jag kokade hur som helst ihop ungefär 15g lökskal med 5 liter vatten och lät det vara på ”kokvärme” i ungefär en timme. Sen lät jag badet svalna lite innan jag silade bort skalen och delade upp det i två bad.
Bad 1:
Jag förblötte garnet och la sedan ner det i kastrullen med färgbadet och lät det stiga sakta i värme till 80 grader. Sedan lät jag det vara på den värmen i en timme på spisen innan det fick stå och svalna (kvar i kastrullen) till dagen efter. Då sköljde jag ur det några gånger och körde även en sköljning med lite fin tvättmedel. Tycker det brukar hjälpa lite mot att ta bort doften som kan ha uppstått av färgbadet. Men var försiktig med detta om man experimenterar med ph-värde för då kan färgen ändras av detta steg.
Bad 2:
Jag la ner lökskalen igen och också 3st avokadokärnor. Kokade upp badet igen och lät koka ungefär 15 minuter innan det återigen fick svalna. Silade då bort lökskalen men lät avokadokärnorna ligga kvar. Hällde i 6dl extra vatten, och stoppade sedan ner det förblötta garnet i färgbadet. Sedan värmde jag på badet till 80 grader och lät det vara på spisen i en timme också. Även detta bad fick sedan stå till dagen efter innan jag sköljde ur garnet.
Så hur kommer det sig att det inte blev orange då som jag var ute efter. Tänkte att SÅKLART får jag grönt den enda gången jag faktiskt inte försöker att få grönt. Det vanligaste med växtfärgning är ju att det drar mot gult/orange tycker jag. Men det är väl det som är charmen med växtfärgning också. Hur allting påverkar färgen. Hur som helst är jag övertygad över att det satt kvar blå/lila färg i härvorna från rödkålsfärgningen och att det sedan mötte den gula färgen i mitt lökbad och bildade grönt. Blått+gult = grönt liksom.
Jag tycker verkligen det blev fin grön färg dock men det var ju inte riktigt det jag var ute efter denna gång. Intressant nog blev färgerna också väldigt lika trots att jag delade upp de i två olika bad. Det syns dock en nyansskillnad, vilket är lite svårt att fånga på bild., men man ser ändå att bad 1 är lite mörkare i nyansen. Jag använde också ganska lite vatten denna gång jag färgade och jag tror det kan ha påverkat att resultatet också är lite ”flammigt” och ojämt färgat. Samt såklart att det kan ha suttit kvar ojämt mycket färg i härvan från början. Men nu ska dessa härvor in i mitt pågående projekt och där spelar det absolut ingen roll om det är lite ojämn färgning eller inte, och jag ser fram emot att använda härvorna. När dessa härvor hade kommit upp ur grytorna så startade jag ännu en färgning i efterbadet. Mer om de kommer i nästa inlägg.
Pingback: Växtfärgat garn med gula lökskal – del 2 – litevirkning