Virkad mössa – Rönninge

Jag köpte Järbos häfte Vintertid och även de nya färgerna av Svensk Ull (utom mårbacka) till julvanten i början av december. Så då tänkte jag att jag ändå kunde ta och virka mössan Rönninge som fanns med i häftet också, i den nya gråa färgen. Efter tentorna nu i januari var jag ledig i några dagar och då hann jag med så mycket. Bland annat hann jag med att virka denna mössa (eller egentligen 1/2 mössa till för jag repade hela mössan efter att jag hade kommit halvvägs).

Jag satte nämligen igång att virka efter storlek ”Herr” som dom kallar den största storleken av någon oförklarlig anledning. Tycker de kunde ha döpt storlekarna till Medium och Large bara…? Hur som helst så virkade jag först resåren i ”Herr” och sedan fortsatte jag med den storleken. Efter halva mössan upptäckte jag dock att själva mössan (inte resåren) blev för stor. Dessutom hade jag fel maskantal helt plötsligt på ett varv så då bestämde jag mig för att repa upp till resåren. Sen gjorde jag om därifrån fast med Dam-storleken på själva mössdelen. Det blev mycket bättre så jag är glad att jag repade så här i efterhand.

Själva modellen av mössan är egentligen en sådan slouch-modell. Jag är dock mer förtjust i när mössan sitter tajtare på huvudet har jag nu äntligen kommit fram till. Så jag vek upp resårkanten ett varv och vips så satt mössan hur bra som helst på mitt huvud utan något ”häng” där bak. Det är dock bara att vika ner den om jag bestämmer mig för att jag vill ha ”hängmössa” någon dag. Men jag tror att jag kommer använda den uppvikt så som på första bilden i detta inlägg.

Mössan i själv är inte alls svår, skulle säga att den är nybörjarvänlig om man kan grunderna i virkning (sm, fm och st). För mig gick den sjukt snabbt att virka, men jag är ju också en van virkerska vid det här laget. Varm är den också för idag blåste det jättekyliga vindar ute och den höll mitt huvud väldigt varmt, så skönt att ha en mössa som passar i riktiga kyliga vindar. Annars brukar ju virkat ha en förmåga att släppa igenom vind ganska mycket. Men det beror ju också på vilket garn man använder såklart. Jag är iaf nöjd med mössan nu!

Jag använde mig av:
Järbo, Svensk Ull (Helsinge Dark)
Virknål nr: 6.00mm och 5.00mm (enligt mönstret)

Nål

Mönstret finns i Järbos häfte Vintertid eller på Ravelry här: https://www.ravelry.com/patterns/library/ronninge-hat

  • Inläggskategori:Kläder
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Lämna ett svar