Svensk ull

Ingen som har hängt på instagram med handarbetskonton den senaste tiden kan väl ha undgått järbos stora förvandling de gjort under året. Jag har det då inte iaf! Tycker de dyker upp överallt var jag än kollar, poddar som instagram.

För mig har järbo aldrig varit någon särskild speciell attraktiv källa att hämta varken garn eller mönster ifrån. Jag ska väl inte säga att jag egentligen har spenderat så mycket tid heller och undersökt deras utbud om jag ska vara ärlig. Jag har virkat endel i deras 8/4 garn men det är väl ungefär det jag har använt från dom vad jag kan minnas. Men ärligt talat har jag typ sett deras röda etikett och tänkt ”järbo”. Varken bu eller bä ungefär.

Men så i höstas hände något hos järbo och de gjorde en ny logga och släppte några moderna mönsterhäften i kollektionen ARV. Där det fanns både virkat och stickat. Själv hade jag ju precis börjat sticka men tyckte det var jätteroligt att även virkning fick vara med i deras häfte. Redan då blev jag jättesugen på att köpa mönsterhäfte nr 2 där jag tyckte det fanns väldigt fina mönster i. Men jag höll mig…tills nu. I början av december när de släppte och visade sitt nya garn ”Svensk ull” och hade en livesändning där de visade just Svensk ull, ett nytt mönsterhäfte samt information om en kal ”julvanten 2020”. Direkt efter den så beställde jag hem detta. Mönsterhäfte nr 2: ARV som jag suktat efter hela hösten, Mönsterhäfte nr 5: Svensk ull och tre härvor Svensk Ull (färg Gotland Grey och Bergslagen Dark Blue).

Med dessa härvor tänkte jag vara med och sticka på Julvanten 2020 som börjar nu på söndag. Vi får väl se om jag lyckas med tanke på att jag aldrig har stickat en vante, aldrig har stickat flerfärgsstickning och heller aldrig stickat med strumpstickor. Känns ju lite dömt till att misslyckas men man måste ju försöka iaf tänker jag! Sen tänkte jag sticka en vanlig mössa av den andra grå härvan som fanns i mönsterhäfte nr 5.

Sa för övrigt till en vän att det nästan är läskigt så inspirerad man kan bli av ett företag när de kör sina kampanjer över sociala medier och skickar ut massa gåvor till folk man följer. Hur taggad man kan bli på att köpa saker – vilket det såklart precis är vad de vill att man ska göra. Det var dels därför jag satt lite på att köpa mönsterhäfte nr 2 trots att jag var sugen. Kan ju lätt bli så att man slutar reflektera när man ”matas” från alla håll, även om det såklart är trevlig ”matning” med garn och mönster. Och även om man tycker att företaget gör något bra. Men tycker ändå att man inte får glömma bort att allt egentligen handlar om vinst hos företag när de drar fram som virvelvindar i sociala medier. Mest det där med att man hela tiden matas med smygreklam om man slutar reflektera över vilka man följer och varför. Ville bara nämna det i och med att det känns som jag är ännu en som bidrar till denna ”hysteri” med detta blogginlägg, trots att jag nu har köpt garnet själv. Innan jag avslutar denna lilla diskussion måste jag dock säga att det är så häftigt att ett företag som järbo har lyckats förvandla ett alldeles ”vanligt” företag till något så modernt och spännade. Såklart måste det ligga mycket jobb bakom det.

Men hur som helst så ska det bli spännande att testa att sticka i lite tjockare ull. Jag har bara använt tunna ullgarner hittills samt det varit merinoull. Så detta blir något nytt för mig.

En annan sak jag reflekterat över är hur lite ullgarn har spelat roll när man bara var i virkningsträsket. Där var det mest bomull som gällde och som alla hypade över. Men så fort jag gick över till att börja sticka så ser jag bara ull och ull överallt. Som en helt ny värld som öppnat upp sig. Ganska spännande egentligen att det är så stor skillnad och att mitt garnskåp nästan enbart består av bomullsgarn efter alla år med virkning. Dock var det nu med världens finaste virkade filt (Angulus av @hooked_by_anna) kolla in!) i detta mönsterhäfte för svensk ull. Är så sugen på den men den får nog vänta tills man inte har en studentekonomi längre!

Är det någon mer som ska vara med och sticka på julvanten eller någon som också har fallit för järbos nya garn?

 • Inläggskategori:Garn
 • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Linnéa

  Vad kul att du vågar på dig att sticka ett par vantar! Lycka till ? Det första flerfärgade jag stickade var en vante, det var även första gången jag stickade en vante. Det gick ganska bra även om den är ganska liten. Mitt tips om det blir alldeles för tajta maskor är att gå upp en storlek på stickorna. Och att ha mönsterfärgen närmast handleden och bakgrundsfärgen längst ifrån handleden.

  Jag är ju lite sugen på att testa deras nya ullgarn eftersom att jag tycker det är så bra att de tar hand om svensk ull som annars skulle gå till spillo. Men jag drar mig för att göra det eftersom precis som du säger så har det blivit lite av en hype kring Järbo det senaste. Det känns som var och vartannat inlägg på sociala medier handlar om Järbo nu för tiden; nästan som att alla ”kända” stickare inte gör annat än sticka järbos mönster eller med deras garn. Jag kan nästan bli lite trött på det. Jag skall förvisso testa att sticka i Järbos 2tr, men jag känner att just det valet att göra det inte är påverkat av den konstanta marknadsföringen utan mer av att det garnet råkade passa bra till mönstret jag skall sticka.

  1. Annika

   Ja vi får väl se hur det går med vantarna. Men ska bli kul att testa iaf och att vara med i en kal, var jättelänge sen jag var med i någon cal nu. Okej tack för tipsen ska tänka på det!

   Ja exakt du förstod min lilla ”diskussion” ser det ut som. Tycker också självklart det är super att de tar vara på ull! Men ja, just det där att det är lätt att se företag och privatpersoner på ”samma sätt” i sociala medier. Och när man börjar göra det tycker jag man ska tänka till lite. Eftersom privatpersoner och företag har helt olika mål med sina profiler på sociala medier, blir svårt att urskilja vad som är reklam och vad som är personers egna åsikter. Samt det som du säger, att när typ alla kända stickar visar upp massa saker de FÅTT så är det lätt att glömma om man inte är en reflekterande människa över varför de visar/stickar i det. Blir ju att de köper in sig till ”de kända” med gratisprodukter just för att de ska få många kunder tillbaka. Tycker också det varit lite väl med just järbo nu faktiskt. Men som sagt, hela mitt syfte med texten är bara att folk inte ska glömma att reflektera. Inget illa ment mot just järbo, de flesta stora företag inom vad som helst gör ju exakt så eftersom det trots allt handlar om vinst och pengar.

   Men spännande att testa nytt garn ändå! Vad är det du planerar att sticka? *nyfiken*

Lämna ett svar