Att designa virkmönster – del 1 – vi tar det från början

Det slog mig helt plötsligt hur jag i och med mitt årsprojekt ”ett år med vimplar” har börjat få en rutin för att skapa mönster. Jag har ju skapat en del mönster nu och det har alltid varit en process i sig. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av hur just min process går till när jag gör ett mönster, men först vill jag berätta lite bakgrund till hur jag kommit dit, för jag vill att alla ska förstå att det är en process att få till en rutin, det tar tid, övning och man behöver erfarenhet. Jag tror dessutom att man aldrig någonsin kan känna sig ”klar” med detta. Man kan ju hela tiden bli bättre och utveckla sig. Men jag tänkte börja berätta i del 1 av denna lilla serie, hur jag kommit fram till där jag är idag.

I början när jag precis hade börjat designa egna mönster använde jag bloggen att lägga ut mönsterna på. Då och där skrev jag helt enkelt ”bara” ner mönstret på svenska och la upp under ett blogginlägg här på bloggen (ex Pikmin). Jag hade ingen som testade mina mönster och jag skrev de så gott som jag kunde. Jag var ny på både att designa och att skriva mönster. Det svåra då var alla beteckningar för alla maskor och hur ett mönster faktiskt skulle skrivas. Vilken information jag behövde ha med i mönstret för att andra skulle förstå och hur jag skulle designa för att det skulle bli ”rätt”. På detta vis höll jag på mellan 2015 och drygt 2018. Jag övade helt enkelt, la upp mönster på bloggen så gott jag kunde.

Under slutet av 2017 började jag ändå känna att jag började behärska hur mönster skrivs och 2018 började jag fundera på ”allvar” att lägga upp mina mönster helt och hållet på Ravelry istället. Ravelry är en webbsida som är en stor mönsterbank för både stickare och virkare. Har du virkat eller stickat en längre tid och sökt mönster på internet så kan du inte ha missat Ravelry. Det finns verkligen en uppsjö av mönster där!

Mina tankar på att lägga upp mönstren på Ravelry istället för på bloggen grundade väl sig i att jag började känna att jag hade mer koll på vad jag gjorde helt enkelt. Jag ville bland annat göra mina mönster tillgängliga på både engelska och svenska för jag ville att fler skulle kunna ta del av mina mönster och hitta mig. Sen kände jag även att det vore roligt att ha en samlad sida för sina mönster, precis som man får på Ravelry. Min nackdel här var dock att jag tänkte att säkerligen kunde förlora en del trafik till min blogg eftersom man ofta länkar direkt till mönstret. Efter några månaders fundering bestämde jag mig i alla fall för att testa. Vad kan gå fel liksom? I och med detta fick jag nya utmaningar, dels att göra en ”mall” för mina mönster då jag ville att mina mönster skulle ha samma utseende. Sedan gick det också många timmar till att försöka förstå grundligt hur Ravelry fungerar när man vill lägga upp mönster. Det är inte ”bara” om man säger så. Men vill ni veta mer om det får ni hojta till för det är garanterat ett inlägg för sig.

Jag började helt enkelt med att revidera några av de sista mönstrena jag hade på bloggen och la upp på Ravelry istället, jag översatte också några mönster till engelska som jag hade haft förfrågningar på (tex. ljusbollen) och jag började också söka testvirkare som kunde testa mina renskrivna mönster (här kan vi också snacka mycket tid att hitta rätt). Processen med att överföra endel mönster från bloggen till Ravelry kanske låter ”enkel” men det tog nästan ett halvår att få i ordning för mig som har detta som en hobbyverksamhet. Återigen, ingenting sker över en natt och man måste kämpa för det man vill. Men det bästa med att man vill något är ju att man tycker det är roligt!

Sedan dess har jag bara använt Ravelry till mina nya mönster och nu har jag full koll på hur det fungerar. Jag känner mig också nöjd över mitt val att flytta mönsterna från bloggen till Ravelry eftersom man där kan få ut så mycket mer av sina mönster.

En till sak som jag provade på i år var att lägga upp ett köpemönster på Ravelry (vilket också ingick i min planeringsplan för 2018/2019 för just litevirkning). Jag fick återigen sätta mig in i Ravelry i många timmar på ett lite djupare vis men nu har jag också klarat av det. Hittills har jag dock bara ett köpemönster, alla andra är gratis.

Som ni ser så har det varit en resa att tagit sig hit dit jag är idag. Även om jag tänker berätta vidare om hur jag känner att jag nu skaffat en rutin på mönsterskapande processen så innebär det inte att jag är färdig på något vis. Och det gillar jag. Det är trots allt ofta processen som är rolig och spännande! Att känna hur man själv utvecklas och lär sig nya saker sakta men säkert. Att kunna titta tillbaka i sitt arkiv och faktiskt se allting man har lärt sig genom åren. Så för en sista gång i denna text vill jag verkligen betona hur det tar olika lång tid för folk att komma till vissa mål. Jag själv började virka hösten 2014 och i skrivande stund är det hösten 2019. Någon kanske tycker jag gått väldigt sakta framåt, andra kanske tycker det gått snabbt. Själv tycker jag att jag är där jag vill vara och ser fram emot att utvecklas mer. Allt beror på hur mycket tid man har och hur mycket man kan kämpa med det man vill.

I nästa del tänkte jag som sagt berätta om hur min rutin för mönsterskapande just nu ser ut, hur det faktiskt går till när jag skapar mönster. Så jag säger väl, på återseende!

Har ni några tankar/erfarenheter kring detta ämne? Berätta gärna i kommentarsfältet då jag tycker det är intressant att höra vad andra tycker!

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Linnéa

  Intressant att läsa! Det verkar ju verkligen vara en hel vetenskap att lägga upp mönster på Raverly alltså ? Jag har inte direkt någon erfarenhet av att designa mönster, även om jag har skissat upp några mönster som jag aldrig gjort något med. Men jag har en plan att sticka ett av dem, behöver bara avluta allt annat. Sen får vi se vad som händer med mönstret ?

  1. Annika

   Vad roligt att du gilla min lilla serie, snart kommer del 2 också! Ja men verkligen, Raverly är kanske inte den mest användarvänliga sidan kan jag tycka, men älskar den ändå pga allt som finns där så det var värt att sätta sig in i det liksom! Gillar att kunna samla projekt där också 🙂 Det är så kul att göra mönster ju, ja du får göra något av dina tankar. Bara för man gör ett eget mönster behöver man ju inte heller lägga upp mönstret liksom. Är ju roligt att bara frivirka/sticka också!

 2. Bozica Viotti

  Jag började virkade när jag var liten med min mormor som lärde mig och vet egentligen inte varför jag slutade. År 2015 hände det mycket i mitt liv och då behövde jag något att skingra mina tankar med och så började jag virka igen☺️ Bara älskar att virka !! Har fått en del förfrågningar om olika projekt som de vill att jag ska virka så har det blivit att jag gjort en del mönster men ingen som har rättat eller prövat dem. Har en sida på intestagram crochet_bobba gå gärna in och titta och hade varit kul att få respons från dig. Så det ska bli väldigt intressant att följa din serie, finns inte mycket om hur man skapar virkmönster.
  Hälsning crochet _bobba
  ?

  1. Annika

   Hej! Vad roligt att höra! Då har vi hållt på ungefär lika länge nu med virkning. Jag lärde mig också av min farmor när jag var liten men slutade sedan helt för att en dag bara ta upp det igen för jag kände något konstigt sug till att virka helt plötsligt. Men det tackar jag mig för! Ja virkningen är bästa som finns <3 Ska kika in hos dig på instagram! Tack för kommentaren och välkommen tillbaka till nästa del:)

 3. Anna Carin Klar

  åå vad kuligt att kunna göra ett eget mönster .
  Jag försöker att hitta ett program där jag kan designa mitt gamla paraply vill virka ett nytt och ha när det är stark sol ute
  söker med ljus o lyckta efter det önskade jag fan ett mönster med lilja på

Lämna ett svar