The Weekend Karamell Scarf – En enkel virkad halsduk

Jag har virkat mig en halsduk som jag är så himla nöjd med! Det är alltid roligt när man blir lite extra nöjd och känner hur rätt den blev! Det hela började med att jag fick syn på en ny tröjdesign (denna). Skulle testa om ett garn jag hade hemma passade ihop med virkfastheten till den så gjorde en provruta med ”lemon stitch” som den är gjord i. Tyvärr var mitt garn lite väl tunt för att användas till det men jag förälskade mig i strukturen på lemon stitch när jag väl höll på och krånglade med den där tröjan, så jag bestämde mig för att använda den maskan i en halsduk istället!

I försomras så köpte jag också hem en garnkaka av Falkgarns Karamell. Har aldrig testat det förut men tyckte färgerna såg riktigt fina ihop och tänkte att det nog skulle bli en fin halsduk av den. Garnet består av 80% akryl och 20% ull. Dock var jag inte så sugen på att virka en ull-halsduk mitt i sommaren så kakan har legat här hemma ett tag men i och med att sypeppen är tillbaka med hösttema tänkte jag att nu ska jag ta tag i att göra en halsduk inför hösten!

Jag började med virknål nr 5 som garnet rekommenderade men med lemon stitch blev den alldeles för tajt och tjock ihop med det garnet. Ni vet så där tätt virkat så det inte blir något fall på saken utan bara hårt. Jag gick upp en halv storlek men blev fortfarande inte bra. Sen testade jag ett tag att överge lemon stitch och försökte mig på något försök med bara stolpar men tillslut bestämde jag mig återigen för att prova lemon stitch men gå upp mycket i virkstorlek. Så jag tog fram min 7.0mm och provade. Och så bra det blev då! Halsduken fick en mjuk känsla och bra fallform samt den blev så ”lös” som jag ville ha den. Man vill ju trots allt kunna använda den utan att svettas ihjäl tänker jag.

När jag väl hade hittat rätt virknål och bestämt bredden på halsduken virkade jag bara på och på två dagar var halsduken färdig! Har en känsla av att denna kommer användas mycket i vinter! Älskar verkligen färgerna ihop och hur mjuk den blev!

Jag använde mig av:
Falkgarn, Karamell (en garnkaka)
Virknål nr: 7.0
Sax
Nål

Jag skrev tillslut ner detta superenkla mönsteret så det hittar ni gratis här (perfekt även för nybörjare på virkning!): https://www.ravelry.com/patterns/library/the-weekend-karamell-scarf
Min halsduk mäter ungefär 24cm på bredden och är 150cm lång, oblockad.

Kossorna funderade verkligen på vad jag sysslade med när jag skulle fota halsduken!

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Alicia Sivert

  Vilken häftig maska och så vackert med de långa fransarna! Verkligen en härlig sommarhalsduk ihop med typ en vid, vit klänning på en strand om kvällen. Men vad ”garnkaka” var blev jag tvungen att googla x’D

  1. Annika

   Tack Alicia! Haha ja just det, kanske inte alla som vet vad det är. Jag minns när jag själv fick googla det när jag lärde mig vad det var haha, gillar ändå namnet liksom så brukar försöka använda det när man använder en garnkaka! Men nu vet du också vad de är! 😀

 2. Linnéa

  Jag är inte något större fan av virkmaskor, tycker de ser allmänt tråkiga och hårda ut. Men denna maskan var ju väldigt fint med sin böljande form. Den ger verkligen liv till halsduken, typ som en klätterväxt eller liknande! Väldigt snyggt med fransarna till ?

  1. Annika

   Ja rent allmänt till kläder just håller jag med att det brukar vara snyggare med stickmaskor. Men tycker också denna maskan passade så himla bra att göra en halsduk av, den ser ju nästan inte virkad ut kan jag tycka. Tack! Velade en stund med fransar, men tänkte att det ger ändå lite mer liv i den också + kul med fransar ju!

Lämna ett svar