Zigzagular Socks

Mitt andra par stickade sockor är färdiga. De blev faktiskt klara i ”socktober” men jag hann inte med att fota de innan november kom. Det har varit så otroligt mörka dagar så har inte ens velat ta fram kameran för att fota.

Jag började på dessa i slutet av augusti faktiskt. De har tagit väldigt lång tid att göra men den mesta tiden har de faktiskt bara legat. Jag gjorde en halv socka ungefär och sedan låg det nog i minst en månad innan jag fick ett ryck i oktober och gjorde färdigt dom. Jag stickar nämligen parallellt på en tröja och när jag kom till att lägga upp armhålorna orkade jag inte kolla upp hur man skulle göra det så jag tog tag i sockorna istället. Och lite skönt var det för det känns som jag hållt på med både tröjan och sockorna i evigheter utan att något blivit färdigt. Men stickning går inte fort framåt för mig och jag har haft otroligt mycket att göra i skolan så har knappt hunnit med någon fritid, därav är bloggen ganska vilade också. Men jag handarbetar iaf även om det går långsamt! Det är huvudsaken.

När jag hittade mönstret på sockorna tänkte jag att det bara bestod av räta, aviga maskor och lite vridna maskor. Tänkte att det är ju perfekt som nybörjare. Men när jag skulle sätta igång efter att ha stickat klart resåren förstod jag ingenting av mönstret. Man skulle tydligen ha en tredje sticka och sätta över någon maska på då och då eftersom att mönstret bestod ju tydligen av flätor. Tur man har någon att fråga när saker kör ihop sig! Så efter lite förklarande förstod jag precis hur man skulle göra och körde på.

Jag använde dock bara en liten markör och satte över ”den vilande” maskan på. Eftersom jag är ganska ny inom stickning tyckte jag det var lite jobbigt att sitta och plocka med maskor så där och hålla koll på var jag var i mönstret hela tiden. Tyckte det störde själva rytmen när man stickade. Tror också det var en av anledningarna till att sockan blev liggandes så pass länge. Men annars var mönstret i sig väldigt bra och lättförstått. Fanns diagram och det älskar jag att följa. Sen var det väldigt skönt att känna igen lite hur man formar hälen också sedan mina första par sockor. Även om det inte var exakt samma häl visste jag ändå på ett ungefär hur det skulle gå till.

Den första sockan lyckades jag dock sy ihop (med kitchener stitch) åt fel håll där framme vid tån. Jag höll på att bryta ihop när jag insåg det och tänkte att det där kommer jag aldrig klara av att repa upp. ”Nu är det kört” tänkte jag först! Men efter bara några minuter så bestämde jag mig för att iaf försöka repa, hur svårt kan det vara liksom? Och så glad jag blev när jag lyckades! Att få tillbaka alla maskor på stickorna igen och göra om och göra rätt. Helt otroligt vad man kan som man inte tror att man behärskar ibland!

Tycker iaf sockorna blev otroligt fina tillslut. Den ena sockan är aningens större än den andra, precis som på mitt första par av sockor jag gjorde. Jag vet inte varför det blir så men kanske är det att man är så ovan på att sticka så det blir olika hårt stickat. Är hur som helst väldigt nöjd och jag gillar mönstret och färgen mycket. Märkte när jag fotade att det var en sådan färg som är extremt svårt att fånga på bild. Jag tycker att färgen lutar mer åt det gröna hållet i verkligenheten men på bilderna ser de extremt blå ut.

Nästa par sockor blir nog dock några enkla som kan få flyta på utan ”hack”. Jag är i stort behov av att bara nöta maskor just nu känner jag. Har väldigt lite lust (eller ork) till att lära mig nya tekniker just för tillfället så jag är glad att det finns fina projekt som man bara kan nöta maska efter maska i och det faktiskt blir något av det också.

Jag avände mig av:
Drops Fabel, (färgnr: 918)
Rundsticka, 2,25mm (100cm)

Mönster hittar ni här: https://www.ravelry.com/patterns/library/zigzagular-socks

  • Inläggskategori:Sockor
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Linnéa

    Jag har aldrig förstått mig på kitchener stitch. Jag gör fel var enda gång trots att jag tittar på flera olika videos och bilder ? Så jag brukar köra en annan variant där man istället stickar ihop det så det blir typ som kitchener.
    Jag brukar också ta en stickmarkör eller en säkerhetsnål när jag skall flytta över maskor till en annan sticka. Annars finns så kallade flätstickor. Men jag tycker de är rätt så värdelösa eftersom maskorna alltid glider av den för mig när jag använder en sådan.

    1. Annika

      Bra det finns olika sätt så man kan göra så som passar en själv bäst! 🙂
      Haha är inte ensam om att göra så då, tänkte också att om man tar en sticka kommer den bara glida iväg och så kommer jag tappa maskan och så kommer allt skita sig haha. Så kände att det var mycket bättre med något som man kunde låsa lite.

Lämna ett svar