Smith’s Gloves – Stickade halvvantar

För några helger sedan så sorterade jag lite i min stash, och insåg återigen att jag har ganska mycket garn. Eller det beror ju på vem man jämför med. Jag har inte så många tröjmängder liggandes, men jag har ganska mycket olika små nystan. Så jag såg mitt höstgarn som jag köpte förra året på sy- och hantverksfestivalen, och tänkte att det kunde vara trevligt att sticka något med det nu när det börjar bli höst. Så jag började leta lite mönster på Raverly och fick syn på Smith’s Gloves halvvantar. Garnet jag letade till passade ju inte alls till detta mönster, men jag blev förälskad i mönstret så jag letade fram ett annat garn (rest från Vertices Unit, egentligen köpt som ett alternativ på ränderna till min Lorette) och satte igång.

Visade också mönstret för min stickvän och hon gillade också det så vi körde som en liten miniKAL. Jag vet inte hur många gånger jag har repat på den vänstra vanten, jag började nämligen med att ta sticka nr 3.0, enligt mönstret. Stickade upp ungefär 5 cm på mudden och insåg då att jag tyckte de blev alldeles för breda. Jag gillar inte när halvvantar är lösa, jag föredrar verkligen att de sitter på handen så man kan använda dom när man skriver på ett tangentbord tex. Sagt och gjort, jag repade upp allt och gick drastiskt ner till stickor 2.0 mm istället och började sticka på igen. Testade på handen efter stickningens gång och det kändes bra runt handleden, så jag körde på upp till några varv efter tummen. Då provade jag vanten igen och insåg att efter avdelning från tummen blev vanten extremt tajt över bredaste delen på handen. Så jag la undan stickningen någon kväll och tänkte att ”det kanske bli bra ändå”. Testade igen nästa kväll och kände att nej jag vill helst inte ha blodstopp i fingrarna när man har på sig vanten… Så jag repade upp hela igen. Bytte till stickor 2.5 mm och hoppades nu på det bästa. Stickade hela vanten och kände att den blev bra i storleken. Maskade av och tyckte att jag nog hade gjort lite för hård avmaskning, men stickade klart tummen och tänkte att det kan jag nog leva med. Sen stickade jag höger vante och efter att ha maskat av den också, där jag faktiskt tänkte på att göra en lös avmaskning så insåg jag hur mycket bättre den blev. Så ja, återigen till att repa på vänster vante… jag plockade försiktigt upp avmaskningen och avmaskade igen, fast lösare. Så mycket bättre blev det! Så tillslut hade jag stickat klart båda vantarna.

Ser lite roliga ut när de inte sitter på handen

Mönstret var bra skrivet men jag upptäckte två frågetecken. Det ena var ett faktiskt mönsterfel, det fattades 6 maskor på storlek XS/S som jag stickade på varv 7-10. Jag har skrivit anteckningar om det på min Ravelry-projektsida HÄR, så titta in där om du tänker sticka vanten. Det andra lilla frågetecknet var angående projektbilderna som hon hade lagt upp. I mönstret står det nämligen vilken vante som är vänster och vilken som är höger. Men tittar man på projektbilderna så har hon på sig vantarna tvärt om på de flesta bilderna. Det var lite förvirrande när bild och text inte stämde överens. Men jag har på mig vantarna på mina bilder som det står skrivet i mönstret.

Nu när vantarna är klara så är jag verkligen så nöjd. Tycker de är jättesnygga och jag kan verkligen rekommendera att sticka ett par (dessutom är mönstret gratis). Det var roligt trots att jag fick lite problem längst vägen. Men jag kan absolut tänka mig att sticka ett par till i framtiden, nu vet jag ju vad som behöver göras för att få de perfekta.

Jag använde mig av:
Fru Fjellman, Merino Sock (Färg: Teddy)
Stickor nr: 2.5mm
Nål

Mönstret hittar ni här: https://www.ravelry.com/patterns/library/smith-s-gloves