Matta av lakan

Temat hos Monthly Makers denna månad var tyg. Först kändes temat jättesvårt men så kom jag på att jag hade sparat ett gammalt trasigt lakan en gång. Letade fram lakanet och så föll allt på plats, jag skulle självklart virka en matta av lakanet! Började googla lite information om att virka i lakan och insåg att jag inte hade en tillräckligt stor virknål till detta. Så beställde en ny stor virknål (12mm) och när jag fått den så började jag klippa en enda lång remsa i lakanet. Jag klippte några rader och sen virkade jag upp det innan jag klippte vidare. Var ganska skönt att växla lite mellan klippning och virkning för båda var jobbiga på sitt vis. Att virka med så stor nål kräver lite hårda tag med händerna och det gör att jag får ont i nacken, och att klippa innebär att krypa på golvet fram och tillbaka, och ärligt talat, kroppen är ju inte jättesmidig på sånt längre! 
 
 
Lakanet jag använde var ett lakan som täcker en hel 180cm-säng. Jag trodde faktiskt att det skulle räcka mycket längre än vad det gjorde. Jag fick över ungefär en halvmeter tyg (den trasiga delen av mitt lakan) och resten gick åt till denna matta. Kanske klippte jag onödigt tjocka remsor, de blev ungefär 2cm breda. Men själva mattan blev ju bra så tror att remsorna var lagom ändå! 
 
Kul var det iaf att återskapa något helt nytt av ett gammalt material. Det brukar jag inte göra så jätteofta. Även första gången jag virkade med så jättenål också (har bara gjort denna korg innan). Det är roligt för det går snabbt att virka och resultatet visar sig snabbt! Kanske hade jag gjort den lite större om jag hade haft tillgång till mer lakan, men tycker den blev charmig ändå. Antingen hamnar den i badrummet eller så får den vara "bredvid-sängen-matta".
 
Jag använde mig av: 
Ett lakan till en 180-säng 
Virknål nr: 12mm
Sax
Stor nål 
 
Mönster på mattan har jag hämtat här (varv 1-8 gjorde jag) : https://crafts.tutsplus.com/tutorials/crochet-a-gorgeous-mandala-floor-rug--craft-6032
Denna teknik använde jag när jag klippte lakanet: http://sofiamilk.se/2015/august/diy-garnnystan-av-lakan-2.html
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Jättefint och bra jobbat. Kul att du delar med dej att det inte bara är lätt. Har själv gjort korgar av garn klippt från T-shirtar, så jag vet att det är jobbigt. Hälsning Anita Swide'n Karlstad

Svar: Tusen tack! Ja försöker vara ärlig alltid på bloggen, allting är inte alltid så lätt eller roligt! Men är alltid kul när man väl blir klar. Roligt att göra korgar av T-shirt, de måste ha blivit fina! Jag började en gång på en matta av gamla T-shirtar men den har jag lagt ner, blev inte som jag ville ha den.
litevirkning.se

#2 - - Wilda:

Otroligt vacker. Och som månad efter månad vill jag genast börja virka! Jag behöver en matta till badrummet så det här kanske blir startskottet för mig ändå! :D

Svar: Tack!! Vad kul! Hoppas du kommer igång och gör en egen, du får visa isf :)
litevirkning.se

#3 - - Alexandra:

Å kan tänka det tar lite kraft att virka med så tjockt "garn" tyg glider ju inte lika lätt som garn liksom. Men fint blev det :) Att återbruka tyg är verkligen ett bra initiativ.

Svar: Jaa tar verkligen på lederna i nacken för min del! Man får pausa lite och göra lite armrörelser ibland haha
litevirkning.se

#4 - - Julia:

så snyggt och bra jobbat! Jag skulle också vilja ha en sådan matta, men tror det är lite för stort projekt för mej, är rädd att jag aldrig skulle få den klar :D

Svar: Tackar! Haha ja fast det går ganska snabbt att göra eftersom det är så stort "garn". Tog kanske 6 timmar eller något sånt från absolut start till mål för min del. Gjorde halva på lördagen och andra halvan på söndagen :)
litevirkning.se

#5 - - Finurliga fröken :

Åh va fin din blev! Älskar ditt mönster. Jag kan inte virka så min fick bara bli rund. Kram

Svar: Tack! Tycker din matta blev jättefin också :) kram
litevirkning.se

#6 - - Alicia:

Jisses vad snyggt det blev! Jag virkade en del mattor av t-shirtremsor för några år sen (fast inte med så avancerade mönster). Himla kul men ajajaj vilket slit. Farligt vad sugen jag blir när jag ser ditt fina verk. Men kanske ska hålla mig till krukunderlägg! Värst var allt textildamm en fick i nästan när en klippte, haha!

Svar: Haha ja slit för kroppen att virka med så stort "garn" verkligen. Jaa textildamm var det gott om när jag klippte remsor också haha! Hoppas du kommer på något kul att virka :)
litevirkning.se